Prvá moderná nálepka, historické fakty o nálepkách, samolepky zapísané v Guinnessovej knihe rekordov a rôzne tipy či zaujímavosti, o ktorých ste možno nevedeli. Toto je 13 zaujímavých faktov o nálepkách, ktoré sme pre vás zisťovali. Samozrejme, nechýba ani bonusová čerešnička na záver.

zaujímavé fakty o nálepkách

Prvá moderná nálepka bola vyrobená v roku 1935

Hovorí vám niečo meno R. Stanton Avery? Ide o amerického vynálezcu z Oklahomy, ktorý sa preslávil predovšetkým tvorbou nálepiek – v tom čase nazývaných samolepiacimi štítkami s odlepovateľným podkladom. Prvú „modernú nálepku“ vyrobil v roku 1935.

Prvé lepiace poštové známky sa používali v Spojenom kráľovstve

Prvé lepiace poštové známky na svete sa začali používať v Spojenom kráľovstve v roku 1840. Laicky povedané, išlo o suché nálepky, ktoré sa museli pred prilepením navlhčiť.

Nálepky ako marketingový nástroj turistických atrakcií

V 40. rokoch minulého storočia sa po prvý raz začali používať nálepky ako marketingový nástroj, ktorý propagoval turistické atrakcie. Lepili sa na autá, v kombinácii s ktorými sa stali takpovediac pohyblivými billboardami.

Najväčšia zbierka nálepiek pozostáva z viac ako 102-tisíc kusov

Indická zberateľka nálepiek Nidhi Bansal je zapísaná v Guinnessovej knihe rekordov za najväčšiu zbierku nálepiek na svete. So svojou záľubou začala ešte v roku 2007, pričom k 16. septembru 2013 mala vo svojom repertoári dychberúcich 102 317 nálepiek. Dokonca, bohatú zbierku postupom času ešte rozšírila.

nálepky a samolepky

Ilustračný obrázok. Zdroj: pixabay.com

Systém označovania nálepiek na ovocí je všade rovnaký

Znie to priam neuveriteľne, no systém označovania nálepiek na ovocí je všade rovnaký. Kým kódy začínajúce číslami 3 a 4 označujú bežne pestované ovocie, tak kódy začínajúce číslom 9 sú vyhradené pre organické ovocie. No a netreba zabúdať ani na nálepky, ktorých kódy začínajú číslom 8.  V tomto prípade ide o geneticky modifikované ovocie.

Nálepky aj s lepidlom na ovocí sú jedlé

Ešte neuveriteľnejšie ako predošlá zaujímavosť znie fakt, že nálepky na ovocí sú bezpečné na požitie. Áno, aj s lepidlom! Sú totižto schválené Food and Drug Administration (FDA), resp. Správou potravín a liečiv. Síce sa odporúča, aby ste ich odlepovali, no ak sa vám náhodou aj stane, že nejakú z nich nedopatrením skonzumujete, nemusíte sa strachovať. Určite sa neotrávite.

Najväčšia samolepka na svete je vyššia ako niektoré výškové budovy

Vedeli ste, že najväčšia samolepka na svete je vyššia ako niektoré výškové budovy? S rozmermi 63,98 m x 127,26 m a celkovou plochou 8 141,84 je zapísaná aj v v Guinnessovej knihe rekordov. Mimochodom, vyrobila ju spoločnosť IFA Digital Printing v mene spoločnosti Samsung. Vystavená bola na budove námestia Zheng Jia v čínskom Guang Zhou ešte v roku 2010.

Lepiaca pasta ako predchodca nálepiek?

Existujú domnienky o tom, že európski podnikatelia použili „lepiacu pastu“ na prilepenie svojich štítkov ešte v 80. rokoch 19. storočia. Údajne tak urobili s cieľom propagácie svojho tovaru za účelom zaujatia a pritiahnutia okoloidúcich ľudí. Dá sa teda povedať, že išlo o akési reklamné pútače, ktoré mohli byť jednými z predchodcov moderných nálepiek. Iné zdroje však naznačujú, že samolepky by mohli mať svojich predchodcov ešte v príjmových alebo daňových známkach, ktoré sa používali už v polovici 17. storočia.

Nálepky na aute môžu byť znakom zúrivosti

Podľa vedcov z Colorada môžu byť vodiči s nálepkami na aute, resp. nárazníkoch, agresívnejší a zúrivejší ako ostatní. Túto informáciu, ako aj niektoré ďalšie, sme sa dozvedeli z článku o 10 fascinujúcich faktoch o nálepkách. Daná publikácia rozvíja spomínanú problematiku o čosi viac, pričom odkazuje aj na konkrétny výskum.

nálepka na aute

Zdroj obrázka: freepik.com

Nálepku môžete nalepiť dvomi spôsobmi

Vedeli ste, že nálepku je možné nalepiť nasucho alebo namokro? Bližšie sme vám oba spôsoby aj s tipmi na odlepenie nálepky popísali v článku Ako správne nalepiť novú a odlepiť starú nálepku.

Jedna strana nálepky môže byť priehľadná

Počuli ste už o takzvaných perforovaných nálepkách? Ide o nálepky, ktorých jedna strana ponúka skvelé reklamné využitie, pričom cez tú druhú môžete vidieť. Perforované nálepky, inak nazývané dierkované alebo One Way Vision, sa najčastejšie používajú na polepy výkladov či okien motorových vozidiel.

Kreatívna a nápaditá nálepka sa dá navrhnúť viacerými spôsobmi

Na to, aby bola nálepka kreatívna a nápaditá, teda maximálne účinná a efektívna, musí dodržiavať čo najviac zásad. Dôležité je brať ohľad na pútavé farby, prácu s textom, hrubé písmená, výrazné logo, výzvu na akciu či pridanú hodnotu – napríklad v zmysle štipky humoru. Podrobnejšie sme vám túto tému priblížili v samostatnom článku Ako navrhnúť kreatívne a nápadité nálepky.

Nálepky môžu byť rôznych materiálov, tvarov a rozmerov

Nálepky môžu mať skutočne tie najrôznejšie tvary a rozmery. Je tomu tak vďaka moderným prístrojom, ktorými disponujú predovšetkým overené tlačiarenské spoločnosti. Zatiaľ čo najmenším rozmerom plotrovaných nálepiek zvykne byť asi 1 x 1 cm, tak najširšia rola používaná pri samolepiacich fóliách môže mať 1 626 mm. No a v súvislosti s nálepkami nemožno opomenúť ani rôzne fólie, ktoré sa na ich výrobu používajú. Ako príklady môžeme uviesť monomerické, polymerické, liate, reflexné či statické fólie. Za zmienku však stojí aj jednouché rozdelenie na matné a lesklé typy, ktoré sa väčšinou používa pri tlači papierových nálepiek.

BONUS na záver

Vedeli ste, že 13. január je vyhlásený za Deň nálepiek? Tento zápis iniciovala tlačiarenská spoločnosť StickerGiant.

Tip na článok: Komplexný poradca pri výbere nálepiek

 

Zdroj pôvodného titulného obrázka: freepik.com

Zdroje obrázkov: freepik.com, pixabay.com, vlastné spracovanie