Vybrať si správny materiál nálepky a zadať objednávku do výroby môže byť pre niekoho menšia šlamastika. Náš komplexný poradca vám však s výberom nálepiek rýchlo a efektívne pomôže.

Aký materiál zvoliť na nálepky?

Najzákladnejšie rozdelenie predstavujú papierové samolepky a PVC samolepky.

Papierové nálepky sú určené do interiérov a potešia najmä ekologicky zmýšľajúcich ľudí. Ich jedinou nevýhodou je nižšia odolnosť a nemožnosť použitia v exteriéri.
Plastové nálepky sú odolne aj voči poveternostným vplyvom a UV žiareniu. Poznáme tri základne typy plastových nálepiek

  • Monomerické fólie - životnosť v exteriéri maximálne 3 roky, vhodné iba na rovné povrchy
  • Polymerické fólie - životnosť v exteriéri 5 až 7 rokov, vhodné na rovné a zaoblené povrchy
  • Liate fólie - životnosť v exteriéri 7 až 10 rokov, vhodné na 3D lepenie, napr. automobily

Ako zadať rozmer pri nepravidelných tvaroch nálepky?

Zadanie rozmeru pri nepravidelných tvaroch nálepky je veľmi jednoduché. Do konfigurátora stači uviesť rozmer A a B – čiže celkovú šírku a výšku nálepky. Problémom nie sú ani nálepky neštandardných tvarov a orezov. Na to, aby sme vedeli nálepku orezať do nepravidelného tvaru, je potrebné dodať orezovú linku spolu s tlačovými podkladmi vo forme PDF. Orezová linka by mala byť magentovej farby a ideálne na samostatnej strane.

orezová linka pre plotrovanie nálepiek

Maximálny rozmer papierovej nálepky, ktorá je realizovaná z jedného kusu, predstavuje 45 x 32 cm. Naopak, najmenší rozmer na plotrovanie do samolepky je asi 1x1 cm.
Maximálny rozmer plastových nálepiek z jedného kusu je 1,6 x 50 m. Z dôvodu jednoduchšej aplikácie nálepiek väčších rozmerov sa nálepky vyrábajú spravidla z viacerých dielov, kde šírka jedného plátu je cca 1,2 m. Najmenší rozmer na plotrovanie do samolepky je asi  5 x 5 mm.
kvalitné nálepky

Ako vypočítať cenu nálepiek?

Ako je už zrejmé z predošlých riadkov, cena nálepiek sa odvíja od celkovej plochy. Do konfigurátora (pre papierové nálepky alebo pre PVC nálepky) stačí zadať šírku a výšku nálepky a počet kusov. 

Odporúčanie: Pri realizovaní objednávky nálepiek vám odporúčame siahnuť po väčšom množstve, aby ste získali čo najnižšiu cenu za 1 ks nálepky. Navyše, môže sa stať, že za väčší počet nálepiek zaplatíte v konečnom prepočte nižšiu sumu ako za menej takých istých nálepiek. Pozor, nielen v prepočte na kusy, ale aj na celú objednávku!

Príklad

1. 288 kusov nálepiek s vyrezaním (dodanie na hárku) s rozmerom 5 x 4 cm – približná cena 27,37 EUR (0,096 EUR/kus)
2. 576 kusov nálepiek s vyrezaním (dodanie na hárku) s rozmerom 5 x 4 cm – približná cena 26,23 EUR (0,046 EUR/kus).

Resumé: Za 576 kusov nálepiek zaplatíte v konečnom dôsledku nižšiu sumu ako za 288 kusov – a to aj napriek dvojnásobnému rozdielu. Väčšie množstvo sa teda skutočne oplatí – ako z hľadiska prepočtu na kusy, tak z hľadiska celkovej ceny.

Lesklá vs. matná? Pre akú nálepku sa rozhodnúť?

Samolepky, či už lesklé, alebo matné sú vecou vkusu a osobných preferencií. Vo všeobecnosti však platí, že matné farby lepšie pohlcujú odlesky. Túto skutočnosť môžete brať do úvahy v tom prípade, ak dokážete presnejšie predvídať budúce umiestnenie nálepky alebo vtedy, ak ide o veľké nálepky na polepy výkladov alebo reklamných tabúľ určené aj do exteriérov.

Vedeli ste, že v rámci našej firmy poskytujeme aj komplexné služby týkajúce sa polepu výkladov a reklamných tabúľ? Samolepiace fólie vám nielenže ochotne zameriame, navrhneme a vyrobíme, ale tiež odstránime, prelepíme alebo nalepíme aj vo výškach.

S vyrezaním alebo bez výrezu? Čo si zvoliť?

V rámci vašej objednávky tlače nálepiek si môžete podľa požiadaviek zvoliť, či chcete dostať vytlačené nálepky s vyrezaním (orezané nálepky do požadovaného tvaru), alebo bez výrezu (bez orezu po obvode). Dodanie nálepiek s vyrezaním predstavuje 2 možnosti – na hárkoch alebo samostatne po kusoch.

samolepky na hárku a po kusoch

Odporúčanie: Zatiaľ čo dodanie nálepiek bez výrezu je vhodné pre veľkoformátové nálepky s rozmerom viac ako 30 x 30 cm, tak pri nálepkách s menším rozmerom odporúčame zvoliť dodanie s vyrezaním (orez po obvode). Zlatou strednou cestou, predovšetkým z hľadiska ceny, je vyrezanie na hárkoch. Na druhej strane, vyrezanie samostatne po kusoch predstavuje najpohodlnejšie riešenie.

Ako treba pripraviť podklady?

V neposlednom rade nemôžeme opomenúť ani prípravu dátových podkladov potrebných na kvalitnú tlač nálepiek. Zaslané súbory by mali byť vo formátoch PDF, AI alebo PSD, pričom orezová krivka by mala byť pridaná ako samostatná strana v PDF – najlepšie vo farbe magenta.

Odporúčanie: Pre kvalitný výsledok vám odporúčame dodávať tlačové materiály v rozlíšení minimálne 150 až 300 dpi (mierka 1:1 + 3mm spad)

Čo sa týka ďalších všeobecných požiadaviek, všetky podklady na tlač nálepiek musia byť v prevedení CMYK a mali by byť uložené iba v jednej vrstve. Okrem toho, texty s logami v grafike si vyžadujú prenesenie na krivky.

Tip na záver: Pre inšpiratívnejšie vyberanie vašich nových nálepiek nazrite do našich tipov na kreatívne a nápadité nálepky.