Viete, ako nalepiť a odlepiť nálepku? Prečítajte si náš praktický návod na lepenie a odlepovanie nálepiek a budete mať v tom jasno.

Ako nalepiť nálepku?

Lepenie nálepky nie je žiadnou alchýmiou. Avšak, ako každý iný pracovný postup, aj tento si vyžaduje patričnú dávku trpezlivosti a precíznosti. Ako teda správne nalepiť novú nálepku – či už na výklad, na stenu, alebo na auto?

Nálepku môžete lepiť v podstate dvomi spôsobmi – nasucho alebo namokro. Zatiaľ čo lepenie nasucho odporúčame pri menších nálepkách, asistencia vody, resp. rozprašovača, vám môže padnúť vhod pri lepení veľkoformátových nálepiek.

ako nalepiť nálepku

Zdroj obrázka: unsplash.com

Príprava podkladu na lepenie nálepiek

Pamätajte, že ešte predtým, ako sa pustíte do samotného lepenia nálepiek, si musíte dôkladne pripraviť podklad. Ten by mal byť rovný, suchý a čistý.

Pokiaľ sa na ňom nachádzajú drobné hrboľčeky a materiál povrchu to dovoľuje, starostlivo a opatrne ich obrúste – napríklad brúsnym papierom.

Čo sa čistenia týka, na odstránenie prachu môžete použiť aj len suchú handričku. To, že povrch musí byť suchý, spomíname preto, že by mal byť zbavený aj všetkých mastnôt a prípadnej lepkavosti. Jednoducho, odmastený. V tom vám môže pomôcť napríklad saponátová voda, technický benzín alebo lieh. Samozrejme, opäť platí, že je to možné vtedy, keď vám to povrch dovoľuje. Práve pri takomto čistení sa však pred lepením nálepky uistite, že všetky časti povrchu dôkladne preschli.

Náš tip: Predtým, ako pristúpite k samotnému lepeniu, si nálepku najprv priložte na miesto lepenia a presvedčte sa, že naň pasuje podľa vašich predstáv.

Lepenie malých nálepiek nasucho

Čo sa týka lepenia malých nálepiek nasucho, ide skutočne o jednoduchý a rýchly proces. Pokiaľ máte nálepku pripravenú na prenosovej fólii, stačí ju už len priložiť lepivou stranou na požadované miesto. Lepte ju zhora nadol a poriadne pritláčajte tak, aby sa medzi prenoskou a nálepkou netvorili vzduchové bublinky.

Použiť môžete v tomto prípade originálnu plastovú stierku, handričku, alebo hocakú kartu, čím dokážete spomínané vzduchové bublinky efektívne povytláčať. Platobné karty a doklady totožnosti však príliš neodporúčame, aby ste si zbytočne nenarobili ďalších povinností a opletačiek, ak by sa vám náhodou zlomili.

Keď máte pocit, že nálepku už nedokážete k danému povrchu lepšie popritláčať, môžete pristúpiť k pomalému a opatrnému odstraňovaniu prenosky. Opäť začínajte zhora jedným rohom, postupujte nižšie a sledujte, či neťaháte dole kus grafiky. Preto majte stále po ruke stierku, kartu alebo handričku, ktorou môžete nálepku na prenoske opätovne pritlačiť.

Lepenie väčších nálepiek namokro

Keď si to porovnáme s lepením malých nálepiek nasucho, lepenie veľkých nálepiek namokro je o čosi komplikovanejším procesom. Avšak, nie je to nič, čo by ste s vašimi šikovnými rukami nezvládli. V tomto prípade si pokropte miesto lepenia vodou, pričom pokropiť môžete aj samotnú nálepku.

Pôsobenie vody spôsobí, že budete môcť nálepkou na podklade mierne pohybovať, čo vám uľahčí manipuláciu s ňou a aj celkovú prácu. Okrem toho, nebudú sa vám tvoriť vzduchové bublinky. Každopádne, majte opäť po ruke stierku, handričku alebo kartu, aby ste mohli nielen pritláčať nálepku s prenoskou na miesto lepenia, ale taktiež vytláčať vodu a prípadné vzduchové bublinky spod nálepky a prenosky.

Pri odlepovaní prenosovej fólie bude postup rovnaký ako sme ho opisovali vyššie. V dôsledku pôsobenia použitej vody si však dajte veľký pozor, aby vám nálepka neuskočila. K povrchu sa totižto napevno prichytí po približne 2 až 3 dňoch.

Lepenie výkladov a veľkých plôch

Pri olepovaní výkladov a veľkých reklamných plôch veľkoformátovou grafikou si celú nálepku najprv páskou prichyťte na požadované miesto (po okrajoch alebo v strede). Pokiaľ je nálepka na podkladovom papieri aj na prenosovej fólii, odstráňte podkladový papier a postupujte tak ako to môžete vidieť v tomto videu.

Zdroj videa: youtube.com

Pri lepení celistvej grafiky si môžete po prichytení grafiky páskou celú nálepku zrolovať, nalepiť len jej vrchnú časť (prípadne celú polovicu ako v predošlom videu) a pokračovať podľa tohto videa. Každopádne, opäť majte po ruke niečo na vytláčanie vzduchových bubliniek, resp. kvapôčok vody, a uhladzovanie nálepky.

Zdroj videa: youtube.com

Užitočné tipy na lepenie nálepiek

  • Ako pri lepení malých nálepiek, tak pri lepení tých väčších majte vždy po ruke vodu v rozprašovači – a to bez ohľadu na to, či lepíte nasucho, alebo namokro. Nikdy neviete, kedy vám navlhčenie podkladu, resp. nálepky, môže uľahčiť prácu.
  • Okrem vody majte vždy so sebou aj ihlu. Môžete ňou poprepichovať drobné vzduchové bublinky, ktoré zostanú na nálepke po odlepení prenosky. Po ich prepichnutí stačí povrch nálepky len uhladiť handričkou.
  • Pokiaľ by ste potrebovali urýchlene skrátiť dobu schnutia nálepky lepenej namokro, na sušenie môžete použiť napríklad fén.
  • V prípade, že lepíte nálepku tvorenú z viacerých častí, no je vytlačená na jednom pláte, nastrihajte si jednotlivé časti a lepte ich jednotlivo.
  • Odlepenú prenosovú fóliu nemusíte hneď vyhadzovať. Dá sa totižto použiť viackrát.

Ako odlepiť nálepku?

K odporúčaniam, ako nalepiť nálepku, pridávame aj niekoľko tipov, ako odlepiť nálepku, resp. ako odstrániť polep z výkladov a iných plôch.

  • Vo viacerých prípadoch dokážu pri odstraňovaní starej nálepky pomôcť špecializované čistiace prípravky a originálne škrabky na to určené.
  • Výborným spôsobom, ako odlepiť staré nálepky alebo odstrániť polepy z výkladov je aj ich nahrievanie – napríklad fénom. Pôsobením tepla sa lepidlo roztopí a spoločne s nálepkou pôjde ľahšie dole.
  • Pri papierových nálepkách by vám mala bohato postačiť handrička navlhčená v teplej vode, ktorou nálepku aj s lepidlom jednoducho vyšúchate.
  • Medzi osvedčené babské a domáce spôsoby, ako odlepiť nálepky, patrí aj použitie odlakovača na nechty, liehu, technického benzínu, oleja, masti, octu, majonézy či jedlej sódy. Pri ich prípadnom použití sa však dôkladne uistite, či nemôžu poškodiť povrch, na ktorom je nálepka nalepená.

Zdroj videa: youtube.com

2 tipy na záver

  1. Pokiaľ si ani po prečítaní nášho návodu na lepenie a odlepovanie nálepiek na tieto záležitosti netrúfate, nechajte to na nás. V rámci našej tlačiarenskej spoločnosti totižto poskytujeme aj komplexné služby v oblasti lepenia a odstraňovania polepov. Stačí nás len kontaktovať a dohodneme, čo bude treba.
  2. Keďže tém súvisiacich s nálepkami je skutočne neúrekom, často sa im venujeme aj na našom blogu. Ak váš táto oblasť zaujíma, prikladáme niektoré z našich článkov o nálepkách, ktoré by sa vám mohli páčiť.

Zdroj titulného obrázka: unsplash.com

Zdroje videí: youtube.com