Čo všetko by ste mali vedieť o výrobe a tlači letákov? Toto je zhrnutie najzákladnejších informácií od návrhu cez objednávku až po prebratie

Navrhnúť dizajnovo zaujímavý leták je jedna vec. Aby však spĺňal základné technické požiadavky pre kvalitnú tlač, musia byť pri jeho tvorbe dodržané určité zásady. Všetko podstatné nielen o výrobe a tlači letákov, ale tiež o tom, ako ich objednať, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Technické požiadavky na návrh letákov

  • Spadávka 3 mm – čo sa týka spadávky, naším odporúčaním je, aby mala 3 mm. Pri grafike navrhnutej bez presahu totižto riskujete, že po tlači a následnom orezaní zostanú na letáku tenučké biele pásiky papiera, ktorý bude nepotlačený
  • Rozlíšenie 300 dpi – odporúčame vám, aby mali obrázky použité vo vašom letáku rozlíšenie aspoň 300 dpi. Pri nižšom rozlíšení hrozia vo výsledku, laicky povedané, rozmazané obrázky. Dávajte si preto pozor, aké obrázky do vášho letáka požijete. Len pre príklad, obrázky, na ktoré môžete natrafiť surfovaním na internete, väčšinou oplývajú rozlíšením okolo 72 dpi
  • Prevedenie na krivky – je potrebné, aby bol text aj s logami v grafike prevedený na krivky.
  • Formát PDF – v prípade, že máte záujem o tlač vlastného dizajnu, budeme potrebovať tlačové podklady zaslané vo formáte PDF, prípadne JPG, TIFF, CRD (verzia 13), AI alebo PSD
  • Uloženie v jednej vrstve – tlačové podklady musia byť uložené iba v jednej vrstve
  • Prevedenie CMYK – keďže farebný model RGB, ktorý je používaný na internete, nepredstavuje najlepšiu voľbu pre tlač, tlačové podklady musia byť zaslané v prevedení CMYK

Dizajn letákov, ktoré zaujmú

Dizajnovú stránku letákov možno označiť za samostatnú kapitolu. Práve preto sme sa jej podrobne venovali už v minulosti na našom blogu. Ak teda chcete vedieť, aké informácie by mal leták obsahovať, resp. aké zásady pri jeho dizajnovaní dodržiavať, dajte šancu našim 10 tipom na vytvorenie letáka, ktorý zaujme.

Stávka na istotu: Všetky zásady tvorby efektívnych a účinných letákov ovláda do poslednej bodky aj náš šikovný grafik. Práve preto vám dokážeme zastrešiť nielen tlač vlastného grafického dizajnu, ale tiež jednoduchý grafický návrh ZDARMA alebo grafický návrh ušitý doslova a do písmena na mieru.

Pohodlná objednávka cez online konfigurátor na výpočet ceny letákov

Keď už máte patričné vedomosti o technických a dizajnových požiadavkách na výrobu letákov, nezostáva vám nič iné, len zrealizovať objednávku. Môžete nás kvôli tomu kontaktovať telefonicky alebo mailom, prípadne pohodlne použiť náš online konfigurátor na výpočet ceny a objednanie letákov. Krok po kroku, a hlavne prehľadne, si v ňom môžete prejsť jednotlivé parametre objednávky.

výpočet ceny letáky

Formát

V prípade formátu ide takpovediac o individuálnu záležitosť, ktorá zvykne byť subjektívnou voľbou zákazníka. Svoju rolu môžu pri výbere formátu zohrať napríklad aj požadované sklady letákov, ktorým sa podrobnejšie venujeme o čosi nižšie.

Každopádne, letáky vám vieme natlačiť v rozmeroch od A6 (105 x 148 mm) až do A3++ (450 x 320 mm). Do úvahy pripadá aj vami vybraný vlastný rozmer, prípadne takzvaný DL rozmer (210 x 99 mm).

Pokiaľ by ste mali záujem o rozmer väčší ako A3++, odporúčame vám nazrieť do ponuky našich plagátov.

Papier

V našej ponuke máte na výber z matných a lesklých papierov rôznych gramáží. Vyberať si môžete podľa vlastného gusta. Majte však na pamäti, že aj keď sú ťažšie papiere o čosi drahšie, pôsobia jednoznačne luxusnejšie ako tie ľahšie.

  • Matné papiere – 120 až 300 g/m²
  • Lesklé papiere – 130 až 300 g/m²
  • Kreatívne papiere

Tlač

Jednostranná alebo obojstranná? Aj v tomto prípade ide viac-menej o otázku osobných preferencií. Pri rozhodovaní sa medzi jednostrannou a obojstrannou tlačou letákov by ste však mali brať do úvahy aj vyššie zmieňovanú gramáž papiera.

  • Jednostranná tlač – pokiaľ si nepotrpíte na luxusnejší dizajn letákov, postačí vám aj nižšia gramáž (120, resp. 130 g/m²).
  • Obojstranná tlač – odporúčame vyššiu gramáž (od 150, resp. 160 g/m²), aby sa zamedzilo presvitaniu.

Skladané letáky

Lámete si hlavu nad tým, ako sa odlíšiť od konkurencie? Tlač skladaných letákov ponúka vašim zákazníkom netuctový leták so zaujímavým skladom. Vyberať si môžete až z 8 základných typov, prípadne vlastný typ skladu. Kontaktujte nás a nájdeme pre vás riešenie.

Sklady letákov

  • Harmonika
  • Zatvorená brána
  • Engineering
  • Dvojitý paralelný
  • Jednoduchý
  • Dopisný
  • Z-sklad
  • Brána

Sklad letákov

Počet kusov

Spravidla platí, že čím viac letákov, tým výhodnejšia cena za kus. Názorná ukážka:

  • Formát A5, matný papier 120 g/m², jednostranná tlač, bez skladania, 500 kusov – približná cena 29,50 EUR (0,060 EUR/ks)
  • Formát A5, matný papier 120 g/m², jednostranná tlač, bez skladania, 2 000 kusov – približná cena 88,00 EUR (0,045 EUR/ks)

V prípade, že by ste mali záujem o väčšie množstvo letákov (viac ako 2 000 kusov), budeme tlačiť ofsetovou technológiou, pričom cena za kus bude, samozrejme, ešte o čosi nižšia. Avšak, prirodzene sa predĺži doba výroby, na ktorej sa ale vieme vždy dohodnúť k vzájomnej spokojnosti.

Špeciálne úpravy letákov na záver

Na to, aby ste vašimi novými letákmi dokázali vyraziť dych všetkým, ktorým sa dostanú pod ruky (samozrejme, v tom najlepšom slova zmysle), slúži naša špeciálna ponuka záverečných úprav.

  • Personalizovanie – po možnosti personalizovania sa oplatí siahnuť v tom prípade, keď plánujete rozposielať letáky určitým partnerom či konkrétnym ľuďom. V prípade, že si adresát nájde na vašom letáku napríklad meno alebo logo svojej značky, váš kredit v jeho očiach porastie do výšin. Ak by ste mali záujem o takýto spôsob personalizovania, stačí nám zaslať zoznam mien, resp. iných údajov, zvlášť v dokumente (Word, Excel a podobne).
  • Laminovanie – dodá letáku nielen praktickú ochranu, čím predĺži jeho životnosť, ale taktiež patričnú dávku exkluzívneho a luxusného šmrncu. Na výber máte z matnej, lesklej a soft touch fólie.
    • Matná fólia – túto voľbu odporúčame v prípade tmavších letákov.
    • Lesklá fólia – dokáže prekrásne zvýrazniť farebnú tlač.
    • Soft touch fólia – luxusná a exkluzívna zamatová fólia, ktorá je mimoriadne príjemná na dotyk.
  • Parciálne UV lakovanie – keď dáte naniesť priehľadný parciálny UV lak na vybrané miesto letáka (napríklad na logo či nadpis), vytvoríte tým hladkú a zároveň lesklú plochu, ktorá dodá vašim letákov luxusný a exkluzívny vzhľad
  • Bigovanie – keď hovoríme o bigovaní, máme na mysli ryhovanie, ktorého cieľom je rovnomerné zohnutie papiera po celej dĺžke tak, aby nedošlo k jeho praskaniu.
  • Perforovanieperforovanie odporúčame vybrať vtedy, keď má časť letáka slúžiť na odrhnutie (prípad vstupeniek, šekov a podobne). Ide totižto o dierkovanie, ktoré umožní jednoduché odtrhnutie danej časti.
  • Zaoblovanie rohov – čo sa týka zaoblovania rohov, ide predovšetkým o otázku vkusu. Ak teda uprednostňujete oblejšie hrany pred tými ostrými, radi sa o to postaráme.
  • Rezanie – stohové rezanie s dĺžkou rezu do 475 mm.

Ako dlho potrvá výroba letákov?

Letáky dokážeme štandardne pripraviť pre zákazníka približne do 1 pracovného dňa od prijatia kompletných a správnych tlačových dát, resp. po schválení grafického návrhu, pokiaľ je dizajn letáka v rukách našich grafikov. Samozrejme, pri doručovaní letákov kuriérom je potrebné pripočítať k spomínanému 1 pracovnému dňu ešte plus 1 ďalší pracovný deň. Vašu pripravenú objednávku si však môžete prevziať aj osobne na našej adrese Pečnianska 5 v Bratislave.

Potrebujete letáky expresne do 24 hodín?

Žiadny problém! Náš personál je vám počas pracovných dní v čase od 7:30 do 17:00 neustále k dispozícii. Ak potrebujete letáky pripraviť expresne do 24 hodín, prípadne ešte v deň objednávky, zvoľte si v konfigurátore možnosť „expresné vyhotovenie“ alebo nám oznámte túto požiadavku po kontaktovaní. Pokiaľ budú tlačové dáta v poriadku, resp. schválené, pustíme sa do tlače letákov najrýchlejším možným tempom. Avšak, s patričnou precíznosťou a v žiadnom prípade na úkor kvality.

Náš tip na záver: Chceli by ste si dať vytlačiť väčšie množstvo letákov, no bojíte sa, ako budú reálne vyzerať? Bez problémov! Ochotne vám pripravíme jeden vzorový leták, aby ste si ho mohli ohmatkať a okukať. Pokiaľ by ste na ňom našli nejaké „muchy“, spoločne ich vychytáme. Výsledná tlač letákov bude pre vás dokonalá.