Pokiaľ aj vy navštevujete výstavy a rôzne expo podujatia (prípadne sa ešte len chystáte), mala by vás zaujímať téma výstavných stánkov. Viete, aké typy poznáme? Čítajte ďalej a dozviete sa ich najväčšie výhody aj rozdiely medzi nimi.

4 typy výstavných stánkov

Na úvod musíme podotknúť, že sa môžete stretnúť s rôznou kategorizáciou výstavných stánkov. Už len v rámci jednoduchších prezentačných stien máte viacero možností, z ktorých si viete vyberať. Ako príklady môžeme uviesť Pop Up steny, fotosteny, rolovacie steny, Hop Up steny a podobne. Výstavné stánky môžeme ďalej kategorizovať na základe materiálu, z ktorého je tvorená ich konštrukcia alebo aj potláčaná časť (hliník, PVC, textil, drevo atď.) Jedno ich však všetky spája – ich spoločným cieľom je zaujať návštevníka výstavy a potenciálneho zákazníka.

Výstavný stánok zobrazený ako grafika.Rozdelili sme pre vás výstavné stánky do 4 typov, ktoré si z nášho pohľadu zaslúžia najväčšiu pozornosť. Dokáže si z nich vybrať úplne každý. Mysleli sme totiž nielen na tých, ktorí pri návrhu výstavného stánku [P1] nemusia šetriť, ale aj na všetkých, ktorí nemôžu v rámci marketingu a sebaprezentácie pracovať s neobmedzeným rozpočtom.

1. Pop Up stena s pultom/stolom

Za úplne základný výstavný stánok môžeme považovať pultík so stenou. Najekonomickejším, cenovo najdostupnejším riešením je pritom takzvaná Pop Up stena. K jej nesporným výhodám patrí nízka hmotnosť (9,5 až 17 kg v závislosti od konkrétneho rozmeru), s ktorou úzko súvisí aj jednoduchá manipulácia. Zatiaľ čo v zloženom stave je relatívne malá – bez problémov ju odveziete v kufri auta – rozložená môže mať pokojne aj 5 x 3 m. Takáto prezentačná stena pozostáva z Pop Up konštrukcie a potlače z nekrčivého polypropylénového filmu, ktorý sa veľmi ľahko schová aj do takzvanej kazety – napr. pri rolovacích prezentačných stenách. Z hľadiska tlače majú Pop Up steny fantastické vlastnosti – farby sú výrazné, sýte, živé a zároveň trvácne. Za jedinú „nevýhodu“ môžeme považovať, že nejde o žiadnu modernú novinku. V konkurencii prepracovanejších výstavných stánkov tak môžete mať problém zaujať na početne zastúpených výstavách a expo eventoch.

Pop up modrý výstavný stánok s nápisom Interreg.

Zaujímavosť: Pop Up stenu si viete kúpiť priamo so stolíkom, ktorý slúži zároveň ako kufrík celého výstavného systému. Rozmer takéhoto stolíka je 60 cm x 98 cm x 38 cm (Š x V x H). Predstavte si, že v jednej chvíli držíte v rukách kufrík (hmotnosť cca 24 až 31,5 kg v závislosti od konkrétneho rozmeru), ktorý sa po rozložení stane stolíkom s prezentačnou stenou. Alternatívou je Pop Up stena bez stolíka, ktorý si musíte dokúpiť zvlášť – môže byť zhotovený z rôznych materiálov, ako napr. PVC, textil, nafukovací a podobne.

Výhody

+ Fantastický pomer cena-prezentácia-kvalita
+ Nízka hmotnosť a jednoduchá manipulácia
+ Výborná farebná stálosť

Nevýhody

- Menej moderná forma sebaprezentácie

2. Textilná prezentačná stena so stolíkom

O úroveň vyššie nad Pop Up stenami vyčnievajú textilné prezentačné steny s ľahkou trubkovou konštrukciou z eloxovaného hliníka. Najväčšia dostupná konštrukcia s rozmerom 592 cm x 238 cm (Š x V) váži 13 kg. Naopak, najmenšia, ktorá má rozmery 235 cm x 238 cm (Š x V), je takmer o polovicu ľahšia. Jednotlivé trubky sa do seba fixujú jednoduchými západkami, vďaka ktorým si viete zostaviť prezentačnú stenu požadovaných rozmerov. Na spomínané trubky sa navlieka mierne strečový, textilný materiál s potlačou. Najväčší benefit textilu spočíva v jeho atraktivite. Takzvanou termo-sublimačnou tlačou sa prenáša atrament premenený na plyn priamo do vlákien potláčaného materiálu. Takáto potlač sa nedá poškriabať a nikdy sa nevyperie, pričom dokonale odoláva pôsobeniu slnečných lúčov. Vďaka tomu sú textilné prezentačné steny vhodné nielen na interiérové výstavy, ale taktiež na exteriérovú sebaprezentáciu.

Čierno-biely textilný výstavný stánok.

Nezabudnite! Rovnako ako v prípade Pop Up steny, aj k textilnej prezentačnej stene budete potrebovať vhodný prezentačný stolík. Jednoznačne odporúčame stolík s potlačou na rovnakom materiáli – teda textilný. Oba hlavné prvky vašej výstavy tak budú dokonale zladené.

Výhody

+ Modernejší, atraktívnejší, elegantnejší vzhľad
+ Dokonalé zobrazenie farieb
+ Vyššia odolnosť a dlhšia životnosť potlače

Nevýhody

+ Vyššia cena oproti Pop Up stenám

3. Modulárne výstavné stánky

Ďalší level výstavných systémov predstavujú modulárne výstavné stánky, v rámci ktorých dokážeme na konštrukciu natiahnuť potlačený materiál ľubovoľných rozmerov. Napríklad, ak niekto požaduje potlač dlhú 4 m, vieme ju zrealizovať vcelkubez nutnosti predeľovania. Samotná konštrukcia väčšinou pozostáva zo základných „obdĺžnikov“ širokých 1 m a vysokých 2 m (hmotnosť jedného obdĺžnika cca 6 kg), z ktorých sa potom skladá požadovaný tvar. Následne sa na ne naťahujú plachty z polyesteru potlačené termo-sublimačnou technológiou, upevnené pomocou silikónovej drážky na hrane plachty s grafikou. Samozrejme, možnosťou sú aj textilné potlače ako v prípade vyššie zmieňovaných textilných prezentačných stien. Obrovskou výhodou modulárnych systémov je ich prenosnosť a skladnosť. Keďže konštrukciu s potlačou dokážete pohodlne rozložiť, celý výstavný systém sa pre vás stane ľahko prenášateľným a nenáročným na skladovanie.

Modulárny modrý stánok s ľudmi.

Náš tip: Modulárne výstavné stánky odporúčame využívať na expo podujatiach, kde máte dohodnutú plochu menších rozmerov – napríklad 4 x 3 m. Vďaka variabilite jednotlivých konštrukčných obdĺžnikov dokážete na takomto priestore vyskladať napríklad výstavný stánok v tvare U alebo L.

Výhody

+ Potlač vcelku, bez nutnosti predeľovania
+ Možnosť realizovať výstavné stánky rôznych tvarov (napr. U, L atď.)
+ Jednoduchá prenosnosť a nenáročnosť na skladovanie

Nevýhody

- Absencia výraznejších dizajnových prvkov

4. Výstavné stánky na mieru

Dostávame sa k najvyššej úrovni výstavných systémov, ktoré vám vieme ponúknuť aj v rámci našej spoločnosti. Zatiaľ čo pri modulárnych výstavných stánkoch sme sa bavili o jednoduchých plochých stenách v tvare U či L (na menšom priestore – napr. 4 x 3 m), pri výstavných stánkoch na mieru skladaných takzvaným T3 systémom sa fantázii medze nekladú. Pokojne si ich môžete predstaviť ako veľké expo stánky na ploche s rozlohou desiatok m² (napr. 40 m²). V rámci výstavných stánkov na mieru sa dokážete doslova vyhrať s využitím priestoru a výraznejšími dizajnovými prvkami, ktoré absentujú pri vyššie zmieňovaných modulárnych výstavných stánkoch. Jednotlivé steny výstavného priestoru môžu obsahovať okienka, televízne obrazovky alebo podsvietené výklenky, pásy či police na ešte lepšiu, atraktívnejšiu prezentáciu vašich produktov. Do výstavných stánkov na mieru vieme taktiež zakomponovať rôzne ostrovčeky, chill out zóny, uzamykateľné priestory, interaktívne prvky či hocijaké tvary vystupujúce zo stien. Dokonca, steny nemusia byť výlučne v pravých uhloch. Bez problémov ich dokážeme urobiť napríklad oblé.

Vedeli ste, že úplne najvyšším levelom výstavných stánkov, aké možno zrealizovať, sú dvojposchodové stánky? Ide však o luxus, ktorý si môžu dovoliť len „vyvolené“ firmy. Ceny takýchto dvojposchodových stánkov v iných krajinách obvykle dosahujú viac ako 10 miliónov eur. Oproti tomu, výstavné stánky na mieru od našej spoločnosti môžete mať za podstatne prívetivejšiu a dostupnejšiu cenu.

Veľký členitý výstavný stánok.

Výhody

+ Neobmedzené tvarové a dizajnové možnosti
+ Realizácia podľa vlastného dizajnu
+ Možnosť zakomponovania atraktívnych prvkov

Nevýhody

- Vyššia finančná investícia

Ktorý výstavný stánok bude ideálny pre vás?

Ako vyplýva z predošlých riadkov, každý z vyššie uvedených typov výstavných stánkov má svoje nesporné výhody. Konečné rozhodnutie tak závisí na vašich osobných preferenciách a finančných možnostiach. Ak by ste však náhodou váhali, ktorý výstavný stánok bude pre vás tým ideálnym, pokojne nás kontaktujte. Spoločne nájdeme také riešenie, vďaka ktorému čo najlepšie odprezentujete vašu spoločnosť, resp. vaše produkty či služby.

Výstavny stánok ako grafická koláž.