Čo spoľahlivo zahreje i uprostred chladného februára? Predsa vášnivá valentínka! A popri radosti zo zamilovanej pohľadnice, ktorú dostanete, by ste sa nemali ukrátiť ani o skvelý pocit z toho, že aspoň jednu aj vy niekomu venujete.

Sviatok všetkých zamilovaných má korene už v staroveku, spája sa s ním viacero legiend a každá z nich chytí za srdce. Či už sa necháte inšpirovať tou o kňazovi menom Valentín, ktorý tajne oddával prvých kresťanov, romantikou náhodného párovania mladých mužov a žien počas rímskeho festivalu Luperkálií, alebo príbehom o tom, ako francúzsky vojvoda Karol poslal z londýnskeho väzenia prvú valentínku, príležitosť vyjadriť vaše city by ste si počas tohto krásneho sviatku určite nemali nechať ujsť.

Žena s kyticou ruží a pohľadnicou na Valentína.

Z motívov prvých sád valentínskych pohľadníc dostupných v obchodnej sieti viktoriánskeho Anglicka badať, že popri romantike sa k tomuto milému zvyku neodmysliteľne viažu aj štipka humoru, či istá dávka nadhľadu. A nemožno sa čudovať, veď anjelik s lukom a šípmi lásky je známy tým, že sa s ľudskými emóciami dokáže často pohrať tak, že vznikajú pomerne groteskné životné situácie. Grafický a textový komponent valentínky už od začiatku ponúkali dostatok kreatívneho priestoru a autori týchto špecifických pohľadníc ho rýchlo zaplnili nápadmi. Ich snaha nezostala bez odozvy a aj vďaka nej sú dnes valentínske vyznania celosvetovým fenoménom.

Recept na pôsobivý valentínsky pozdrav v 21. storočí, ktorým si milovanú osobu zaručene získate, pozostáva z dvoch častí – originálneho vizuálneho spracovania pohľadnice a personalizovaného písomného odkazu. I keď sa v oboch prípadoch môžete spoľahnúť na tlačené pohľadnice z obchodu, tvorivú flexibilitu vlastnej výroby prekonajú len veľmi ťažko.

Valentínka s ružovými lupeňmi ruží.

Tipy na výrobu valentínskej pohľadnice

Tvar srdca je v súčasnosti nepochybne najvýstižnejším symbolom romantickej lásky. Ak ho zvolíte i ako dominantný prvok vášho výtvoru, jeho adresát(ka) bude mať v otázke vašej náklonnosti ihneď jasno.

Pekne vyznie napríklad kombinácia papiera s farebným filcom. Zaobstarajte si čo najtenší filc v troch farbách – svetloružovej, jasnej ružovej a červenej. Z každého vystrihnite srdiečko rovnakého tvaru, ale inej veľkosti – uložené budú nakoniec na sebe, preto je dôležité, aby ste zachovali približne identický tvar. Najväčšie môže byť z jasnej ružovej, prostredné zo svetloružovej a najmenšie červené. Všetky tri obšite pozdĺž vonkajšej línie farebnou niťou kontrastnej farby - červené srdce ružovou niťou a naopak. Ešte viac tak zvýrazníte kontúry výsledného tvaru. Srdiečka prilepte podľa veľkosti jedno k druhému a potom spolu na tvrdý biely papier pohľadnice. Z filcu vystrihnite ešte zopár malých srdiečok a nalepte ich všade tam, kde potrebujete vyplniť priestor medzi textom a hlavnou dekoráciou.

Výroba valentínky zo srdiečok z filcu.

Elegantne využiť môžete aj geometriu, konkrétne fakt, že tvar srdca je symetrický. Z  ružového výkresu jednoducho vystrihnite veľké srdce – to bude pohľadnica. Presne v polovici ju vertikálne preložte tak, aby sa dala otvárať a zatvárať. Ďalšie dekorácie sú už len na vás a vašej fantázii.

Srdiečka menších rozmerov môžete vystrihnúť i preložiť rovnako ľahko, a následne nalepiť jednou polovicou na štandardnú bielu pohľadnicu (druhá polovica srdiečok sa bude otvárať a vo vnútri sa môžu ukrývať kratšie texty), či len tak voľne vložiť do obálky pre efekt podobný konfetám.

Strihanie srdiečok z farebného papiera.

Ozdobiť valentínsky pozdrav farebnými srdiečkami z papiera je možné mnohými spôsobmi. Jedno veľké, vystrihnuté z trblietavého papiera hlbokej červenej farby, umiestnené v strede pohľadnice dodá intenzívny dojem pri minimálnej zručnosti a námahe. Prilepením malých, rozlične orientovaných, srdiečok troch-štyroch rôznych veľkostí po okraji bieleho papiera tak, aby cezeň trocha prečnievali, zasa dosiahnete vzhľad efektného rámiku.

Voľba typu písma tvorí tiež veľkú časť úspechu vašej ručne vytvorenej valentínky. Naučiť sa základom kaligrafie sa vám môže zísť aj pri celom rade iných príležitostí, no štýlovo, tušom napísaný zamilovaný odkaz bude zaručenou skratkou k srdcu vašej vyvolenej, alebo vyvoleného.

Vystrihnuté srdiečka z červeného papiera.

Texty na valentínku

Obsah valentínky je vo veľa prípadoch pravdepodobne dôležitejší ako jej forma. Opäť tu platí, že niet nad úprimné vyznanie vlastných pocitov, špeciálne, ak je vopred premyslené a s rozvahou sformulované. No keďže láska je večnou témou, nezriedka sa stane, že objavíte úryvok, alebo citát, ktorý povie všetko za vás lepšie, ako by ste povedali vy sami.

Citáty

„Ak viem, čo je láska, viem to vďaka Tebe.“ Hermann Hesse


„Láska je najväčším osviežením života.“ Pablo Picasso


„Láska nepozná žiadne bariéry. Skáče cez prekážky, prekonáva ploty a preniká múrmi, aby dorazila do cieľa plného nádeje.“ Maya Angelou


„Z čohokoľvek sú duše vytvorené, jeho a moja sú rovnaké.“ Emily Brönte


„Za to, že sme v láske až po uši, nemôžeme viniť gravitáciu.“ Albert Einstein


„Najlepšia vec, ktorej sa dá v živote držať, je ten druhý.“ Audrey Hepburn


„Si mojím srdcom, mojím životom, mojou prvou a jedinou myšlienkou.“ Arthur Conan Doyle


„Bozky sú lepším osudom ako múdrosť.“ E.E. Cummings


„Naozaj žijeme, len keď sme zamilovaní.“ John Updike


„Nič neočarí viac, ako nežnosť srdca.“ Jane Austen


„Príbehy pravej lásky nemajú nikdy koniec.“ Richard Bach


Romantický citát na valentínke.

Výroky z filmov

„Vďaka Tebe sa chcem stať lepším človekom.“ Tak dobre, ako sa len dá


„Prišiel som sem preto, lebo keď si uvedomíš, že chceš s niekým stráviť zvyšok života, chceš aby ten zvyšok života začal okamžite.“ Keď Harry stretol Sally


„Pobozkaj ma. Pobozkaj ma tak, akoby to bolo poslednýkrát.“ Casablanca


„Pre mňa si dokonalá.“ Láska nebeská


„Mala by si byť pobozkaná, a často, a niekým, kto vie ako.“ Odviate vetrom


„Láska? Verím predovšetkým v lásku. Láska je ako kyslík. Láska je veľa nádherných vecí. Láska nás pozdvihne tam, kam patríme. Všetko, čo potrebuješ, je láska!“ Moulin Rouge


„Boli to milióny drobností, keď ste ich všetky spojili, dokonale do seba zapadali. A ja som to vedel. Vedel som to od prvého momentu keď som sa jej dotkol. Bolo to ako návrat domov, ibaže do domova, ktorý som nikdy predtým nepoznal. Bolo to ako zázrak.“ Samotár v Seattli


„Nebude to ľahké. Bude to naozaj ťažké. Budeme na tom musieť pracovať každý deň, ale ja to chcem, pretože chcem Teba. Ty a ja, navždy, každý jeden deň.“ Zápisník jednej lásky


Romantický výrok z filmu na valentínke.

Valentínske rýmy

Láska znamená darovať srdce i dušu tiež, 
zrazu nič nevidieť, len že miluješ. 
Miluješ a ktosi miluje teba, 
daruješ lásku, daruješ seba.


Láska je nebo, láska je sen, 
láska je človek, ktorého chcem. 
Láska je neha, po ktorej túžim, 
láska je človek, ktorého ľúbim.


Si moja múza, si môj sen, 
si moja noc, si môj deň.
Si moja radosť, si môj smiech,
v zime slnko, v lete sneh.


Láska je len vtedy pravá,
keď sú v jednom srdci dvaja.


Posielam Ti krásne slová, 
krátku báseň láska moja. 
Posielam Ti krátky bozk, 
pýtaj si, ak nemáš dosť. 
Posielam ti modré z neba, 
z hĺbky srdca len pre teba.


Romantický rým na valentínskej pohľadnici.

Valentínske priania

Láska je ako hra na piano. Najprv sa musíš naučiť hrať podľa pravidiel, potom musíš na tie pravidlá zabudnúť a položiť pre ňu srdce. Prajem Ti krásny Valentín!


Keby moje srdce vedelo chodiť, tak uteká za tebou. Keby vedelo rozprávať, tak rozpráva len o tebe. Keby vedelo snívať, tak sníva len o tebe. No moje srdce vie len biť, tak bije len pre teba.


Milovať niekoho je nič, byť milovaný niekým, je niečo. No byť milovaný niekým, koho miluješ, je úplne všetkým.


Ďakujem, že som Ťa mohla spoznať. Ďakujem, že si bol pri mne aj v tých najhorších chvíľach. Ďakujem, že ty si ma dokázal rozosmiať aj keď som bola úplne na dne. Ďakujem, že si!


Listovala som v rôznych knihách, hľadala som na rôznych zamilovaných pohľadniciach, ale nikde som nenašla slová, ktoré mám ukryté v srdci. Preto som si sadla, aby som ti napísala všetko čo cítim a jediné čo mi napadlo bolo: Milujem Ťa a budem Ťa milovať každým dňom viac a viac.