Na plánografiu sa môžeme pozrieť z dvoch uhlov pohľadu. Zatiaľ čo prvý poníma o tom, že plánografia je takzvané technické kreslenie, tak ten druhý predstavuje určitý spôsob tlače. Aj preto je v dnešnej dobe plánografia známa skôr ako plotrovanie (tlač) výkresov. My si však v nasledujúcich riadkoch vysvetlíme obe vnímania.

planografia

Zdroj obrázka: freepik.com

Plánografia ako technické kreslenie

Laicky povedané, pri technickom kreslení sa robia technické nákresy, ktoré vypovedajú o tom, ako má byť niečo vytvorené. Vzhľadom na to ide o mimoriadne precíznu činnosť s vysokým dôrazom na všetky drobné detaily. Technické kreslenie je možné vykonávať rôznymi metódami, ktoré sa uplatňujú vo viacerých oblastiach.

Metódy technického kreslenia

Čo sa týka metód technického kreslenia, vo všeobecnosti ich môžeme kategorizovať trojako:

  • skicovanie
  • ručné kreslenie za pomoci príslušenstva
  • počítačový dizajn

Skicovanie – v rámci technického kreslenia sa zvyčajne používa na rýchle ručné zaznamenanie nápadov. Vo väčšine prípadov tak nejde o hotovú kresbu, ale len o predlohu na ďalšie spracovanie.

skicovanie

Názorná ukážka, ako môže vyzerať skicovanie. Zdroj obrázka: pixabay.com

Ručné kreslenie za pomoci príslušenstva – podobne ako skicovanie, aj táto metóda plánografie sa praktizuje ručne. Na rozdiel od skicovania sa ňou ale bez problémov dá urobiť hotový plán. Obvykle sa totižto realizuje za pomoci príslušenstva, ktorého hlavným ťahúňom je rysovacia doska s posuvnými okrajmi a T-štvorcom.

technické kreslenie

Technické kreslenie s asistenciou odborného príslušenstva. Zdroj obrázka: freepik.com

Počítačový dizajn – v súčasnosti je možné robiť technické nákresy aj počítačovo. Mnohé úkony plánografie sú vďaka takzvaným CAD systémom automatizované a mnohonásobne rýchlejšie ako ručné kreslenie. Okrem toho, uľahčuje to aj realizáciu 3D návrhov.

technické kreslenie plánografia

Plánografia za pomoci notebooku. Zdroj obrázka: freepik.com

Oblasti využitia technického kreslenia

Využívanie plánografie v zmysle technického kreslenia je skutočne široké. Špeciálne však musíme spomenúť architektúru a inžinierstvo ako také.

Vedeli ste, že slovo inžinierstvo pochádza z latinského „ingenerare“? Preložiť by sa to dalo ako „vytvárať“. A ako sme spomínali o čosi vyššie, technické nákresy v praxi predstavujú, ako má byť niečo vytvorené.

Zatiaľ čo v architektúre si plánografiu väčšinou spájame s projektovaním budov a iných stavieb, akými sú napríklad mosty či schodiská, v inžinierstve ide v podstate o všetko, čo sa dá vytvoriť. Spomenúť preto môžeme ako malé skrutky, tak aj rôzne komplikované vynálezy.

Plánografia ako plotrovanie výkresov

Ako sme už uviedli v samom úvode tohto článku, výraz plánografia sa v dnešnej dobe používa aj pre plotrovanie (tlač) výkresov. Dá sa povedať, že ide o jednu z hlavných techník tlače textu a ilustrácií, pri ktorej tlačiace a netlačiace prvky tlačovej formy ležia prakticky v rovnakej rovine. Aj kvôli tomu sa v súvislosti s ňou môžete niekedy stretnúť s označením tlač z plochy.

Vedeli ste, že prenos farby z formy na potláčaný podklad je pri plánografii zabezpečovaný rozdielnymi fyzikálno-chemickými vlastnosťami tlačiacich a netlačiacich prvkov?

plotrovanie tlač výkresov

Zdroj obrázka: freepik.com

Mimochodom, zaujímavou je aj skutočnosť, že plánografia bola podnietená vynálezom litografie nemeckého autora Aloisa Senefeldera z roku 1798. Od tej doby však tlačiarenský priemysel ubehol poriadny kus cesty, vďaka čomu je dnes možné vytlačiť takmer všetko.

Mohlo by vás zaujímať:

História tlače – od pečiatok cez kníhtlač až po moderné tlačiarne

O tom, ako kopírovanie zmenilo spôsob práce

 

Zdroje obrázkov: freepik.com, pixabay.com