Ako hovorí premúdra Wikipédia, „pod pojmom tlač vo výpočtovej technike rozumieme prenesenie výsledku spracovania informácií v textovej alebo grafickej forme na vhodné médium (zvyčajne papier)“. Viete však, ako vyzerá jej história? Na to, aby sa tlač dostala tam, kde je dnes, musela ubehnúť poriadny kus cesty.

tlačiareň

Ilustračná fotka tlačiarne. Zdroj obrázka: unsplash.com

V súčasnosti si môžeme vytlačiť na rôzne povrchy skutočne hocičo. Tlač ako taká teda nie je sústredená len na papier. Dôkazom je napríklad aj priame potláčanie tričiek a iných textílií alebo veľkoformátová tlač rôznych reklamných a prezentačných systémov. Každopádne, bez tlačiarní by si dnes vedel predstaviť život asi málokto. Tieto mašinky nám ho totižto efektívne uľahčujú – nielen v práci, ale aj v pohodlí domova.

História tlače

Bez ohľadu na to, či patríte medzi milovníkov tradičných tlačených kníh, alebo uprednostňujete radšej čítanie z obrazoviek moderných technológií, vzdať hold bohatej histórií tlače bude dozaista namieste. Súvisia s ňou totižto vynálezy, ktoré doslova a do písmena zmenili svet.

história tlače koláž

Zdroje pôvodných obrázkov: unsplash.com, unsplash.com, unsplash.com

Od primitívnych razidiel a pečatidiel...

Opomenúc známe aj menej známe jaskynné maľby z čias ďaleko pred naším letopočtom by sme mohli za akési pomyselné počiatky tlače považovať prehistorické primitívne pečiatky, ktorými si lovci zvykli ozdobovať stany a kože. Alebo čo tak razidlá a pečatidlá v podaní starých Egypťanov, Grékov a Rimanov? Pomôcky z kameňa, dreva či kovov v spojitosti s voskovými tabuľami im slúžili na prenášanie informácií. Za zmienku však stoja aj babylonské pečate, ktoré sa vtláčali do mäkkej hliny.

...cez prvé tlačové techniky a kníhtlač...

Vedeli ste, že papier bol údajne vynájdený 11. marca roku 105 čínskym vládnym úradníkom Cchan Lun? Traduje sa, že bol vyrobený zo stromovej kôry, konope, hodvábu a rybárskych sietí.

história tlače časová os

Každopádne, bol to práve Ďaleký východ, teda stará Čína, Kórea a Japonsko, ktorý položil základy pre vznik tlače, resp. neskôr aj kníhtlače. Napríklad už v 2. storočí boli v Číne používané kamenné platne, na základe ktorých vznikali takzvané kamenné knižnice. Neskôr, približne v 6. storočí, ich vystriedali drevené dosky, no a v 9. storočí to boli už kovové platne. Práve v súvislosti s týmito technikami si spájame pojem doskotlač.

O stupienok vyššie sa pokúsil posunúť úroveň tlače čínsky tlačiar Pi Sheng. Prvý pokus o zrealizovanie jednoduchej tlačiarne v Číne, konkrétne v 11. storočí, predstavoval poukladanie keramických znakov zafixovaných voskom na kovovom pláte. Aj keď sa po roztopení vosku mohli znaky opätovne nanovo poukladať, táto myšlienka sa s prílišným úspechom nepostretla.

Omnoho výraznejším písmom sa do histórie tlače zapísal priam prelomový vynález kníhtlače z 15. storočia, ktorý má na svedomí Johannes Gensfleisch Gutenberg. Princípom jeho takzvanej tlače z výšky bolo zostavovanie znakov a písmen tak, že sa pred tlačou uzatvorili do formy, pričom po dokončení tlače sa mohli rozobrať a nanovo vyskladať podľa potreby. Neskôr sa Gutenbergov vynález podľa očakávania rozšíril do celej Európy a postupne sa zdokonaľoval. V súvislosti s tým stojí za zmienku takzvaná ručná sadzba, teda zostavovanie znakov do slov, viet, riadkov a podobne.

Keď ponímame o prvých tlačových technikách, pozornosť si bezpochyby zaslúži aj litografia, resp. kameňotlač, ktorej vynálezcom je pražský rodák Alois Senefelder. Spomínanej grafickej technike tlače z plochy vdýchol život koncom 18. storočia, aby mohol v prvej polovici 19. storočia učiniť prvú viacfarebnú tlač. No a nedá nám nespomenúť ani ďalšiu techniku tlače z plochy – ofsetovú tlač. Prvý stroj využívajúci princíp tejto tlače (postupné nanášanie tekutých farieb) sa objavil v Európe začiatkom 20. storočia.

...až po moderné technológie a modernú tlač.

Vedeli ste, že prvú tlačiareň vynašiel ešte v 19. storočí ten istý človek, ktorý vynašiel aj počítač?

história tlače koláž 2

Áno, Charles Babbage, ktorý žil v rokoch 1791 až 1871. Jeho prelomový výtvor zostal ale veľmi dlho len na papieri. Avšak, práve jeho poznatky a plány položili základy na zostrojenie plne funkčného diferenčného stroja v roku 1991. Dokonca, o 9 rokov neskôr, teda presne v roku 2000, bola na základe nich zostrojená aj počítačová tlačiareň, ktorá sa dá tým pádom považovať za prvú svojho druhu – aj keď prvenstvom stále len na papieri.

Status prvej zostrojenej tlačiarne si však drží tlačiareň spoločnosti Seikosha, ktorá ju zhotovila v roku 1964 pre Olympijské hry v Tokiu na rýchle a prehľadné zverejňovanie informácií z časomiery. Na základe tohto vydareného ihličkového kúska založila gigantická firma Seikosha svoju dcérsku spoločnosť Epson. Povedomý názov, však? Dnes celosvetovo známa spoločnosť Epson zostrojila už v roku 1968 vôbec prvú sériovo vyrábanú tlačiareň pod označením EP-101. Mimochodom, tá istá spoločnosť sa o 10 rokov neskôr zaslúžila aj o vznik prvej 9-ihličkovej tlačiarne. Avšak, ešte medzitým sa inej spoločnosti, firme IBM, podarilo vytvoriť prvú laserovú tlačiareň. Mimochodom, firma IBM má na svedomí aj realizáciu prvej atramentovej tlačiarne, a to ešte v 50. rokoch 20. storočia.

Zaujímavosť na záver

Vedeli ste, že technológia, ktorá je používaná pri 3D tlačiarňach, bola objavená už v roku 1988? Na základe toho sa približne o 4 roky neskôr začali na trhu objavovať aj prvé 3D tlačiarne.

tlač

Zdroj obrázka: unsplash.com

História tlače toho však ukrýva omnoho viac. O dôvod navyše, prečo sa k nej v budúcnosti prostredníctvom nášho blogu ešte vrátiť. Čo vy na to?

 

Zdroj obrázkov: vlastné spracovanie a unsplash.com