20 tipov, ako zabaviť deti doma

Pravdepodobne budete s nami súhlasiť, ak povieme, že hravosť a výdrž detí vo viacerých prípadoch skutočne nepozná hraníc. Obzvlášť vtedy, keď majú byť tieto neposedné stvorenia plné života proti svojej vôli zatvorené medzi štyrmi stenami. Čo robiť vtedy, keď takáto situácia nastane? Ako zabaviť deti doma a urobiť im príjemný program?

Táto problematika, ak to tak môžeme nazvať, sa však netýka len aktuálnej celosvetovej situácie. Deti si tak či onak vyžadujú kvalitný program plný pohybu a zábavy. No a najideálnejší scenár je taký, ktorého súčasťou ste aj vy – rodičia. Spôsobov, ako zabaviť deti doma, je hneď viacero.

Ako zabaviť deti doma

Zdroj obrázka: freepik.com

Ako zabaviť deti doma?

Detské mysle sú už od narodenia aktívne a pripravené učiť sa. Samozrejme, každé dieťa potrebuje na svoj prirodzený vývoj priestor na samostatné objavovanie sveta. To však neznamená, že rodičia sa majú času strávenému so svojimi ratolesťami strániť a vedome hľadať príležitosti, ako sa detí zbaviť.

Mnoho rodičov sa totižto v súčasnosti utieka k nešťastným riešeniam, ktoré majú podobu mobilov, tabletov či počítačov. Netvrdíme, že práca s modernými technológiami nie je pre maloletých prospešnou, no treba si určiť isté hranice. Vyskladať denný program dieťaťa výlučne z rozprávok či počítačových hier, aby mali rodičia “chvíľku pre seba”, nie je správnym riešením. Vzhľadom na to, že rodičia sú pre deti prvými vzormi, by im mali ísť príkladom. Ideálnym spôsobom, ako zabaviť deti doma, obzvlášť v momentálnej situácii, je tráviť čas s nimi. Pýtate sa, ako?

1. Zahrajte si spoločenské hry

Jednou z najpríjemnejších rodinných aktivít, a zároveň možnosťou, ako zabaviť deti doma, je hranie spoločenských hier. Na trhu nájdete množstvo typov a prevedení – od klasického “Človka”, cez vďačné puzzle, až po modernejšie a kreatívnejšie hry na štýl Activity. Overeným spôsobom, ako zamestnať celú rodinu na niekoľko hodín, sú aj hry typu Investor či Monopoly.

Ako zabaviť deti

Zdroj obrázka: freepik.com

2. Modelujte z plastelíny

Vzhľadom na to, že deti spoznávajú okolitý svet najprv hmatom, prirodzene potrebujú vykonávať činnosti, pri ktorých aktívne zapájajú svoje malé ručičky. Ideálnym príkladom aktivity, ktorá spĺňa takéto požiadavky, je modelovanie z plastelíny. Táto zázračná hmota vám ihneď ukáže, ako zabaviť deti na dlhé hodiny.

Náš tip: Keď už máte špinavý stolík od plastelíny, čo tak pridanie ďalšej zábavnej činnosti? Máme na mysli stavanie zvieratiek a autíčok z gaštanov. Navyše, obe zmieňované aktivity sa dajú efektívne prepojiť.

3. Skladajte papierové lietadielka

Skladanie papierových lietadielok nemusí byť odrazom znudených detských ručičiek v školských laviciach. Táto činnosť môže pokojne predstavovať rodinnú aktivitu, pri ktorej sa zabavia všetci členovia rodiny. Dokonca, môžete si z nej urobiť aj súťaž. Dajte každému členovi rodiny za úlohu poskladať papierové lietadielko, pričom víťazom sa stane ten, koho lietadielko preletí najdlhšiu vzdialenosť.

Zdroj: youtube.com

4. Cvičte spolu

Niektorí rodičia sa zvyknú sťažovať, že pri deťoch nemajú čas na cvičenie, resp. starostlivosť o svoje telo. Pokiaľ patríte do tejto skupinky, rozmýšľali ste niekedy, že by ste cvičili spoločne s deťmi? Čo tak vyskúšať niečo podobné ako to, na čo sa podujal sympatický pár v priloženom videu?

5. Zoberte deti do kuchyne

Nejedna mamička na materskej dovolenke vám pravdepodobne potvrdí, že pripraviť jedlo pre celú rodinu môže byť niekedy skutočne boj. V takýchto situáciách je preto potrebné hľadať všetky možné barličky. Jednou z nich môže byť aj paradoxná prítomnosť detí v kuchyni počas varenia. Keď sú menšie, skúste im dať do ruky kúsok cesta a formičky na vykrajovanie. V neskoršom veku vám už môžu plnohodnotne asistovať pri varení.

deti zábava

Zdroj obrázka: unsplash.com

6. Čítajte si (nielen) na dobrú noc

Nevieme, ako vy, ale my v našom tíme sme sa zhodli na tom, že na čítanie rozprávok (nielen) na dobrú noc máme len tie najkrajšie spomienky. Nejde vyslovene o spôsob, ako zabaviť deti, no ide o čas, ktorý rodič venuje svojmu dieťaťu, pričom ho obe strany ocenia najmä v neskoršom veku. Navyše, čítanie rozprávok pomáha deťom pri rozvíjaní ich fantázie a riešení maličkých detských problémikov.

7. Kreslite a omaľovávajte

Kreatívnym spôsobom, ako zabaviť deti doma, je aj kreslenie či omaľovávanie. Navyše, detské výtvory majú pre rodičov často krát špecifickú hodnotu. V takých prípadoch sa oplatí vzniknuté diela uchovať, resp. odložiť, na pamiatku. Prekrásne môže vyzerať napríklad vlastná omaľovánka na obraze, ktorú si môžete zavesiť na stenu.

Ako zabaviť deti doma omaľovánka

Zdroj obrázka: plotbase.sk

8. Postavte si bunker

Nie je žiadnym tajomstvom, že deti sa radi schovávajú a pozerajú sa na veľa vecí odlišným spôsobom ako dospelí. Vzhľadom na to, že tento tip si vyžaduje mierne rozbombardovanie domu, sa budete naň pravdepodobne pozerať cez prižmúrené oči. Čo tak ale urobiť deťom radosť a postaviť si domáci bunker?


9. Urobte z vášho domáceho miláčika superhrdinu

Domáceho miláčika možno bez ostychu označiť za člena rodiny. NIektorí rodičia si ho zadovažujú s cieľom, aby sa deti učili starostlivosti a zodpovednosti za druhých. Váš domáci miláčik si však takisto zaslúži pozornosť. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, že by ste mu spoločne s vašimi deťmi zostrojili zábavný superhrdinský kostým?


10. Zahrajte sa loptové hry

Pokiaľ máte doma záhradku či dvor, máte zároveň vyhraté. Zoberte vaše deti von na čerstvý vzduch a doprajte si trochu pohybu, napríklad vďaka loptovým hrám. Okrem toho, takáto zábavka sa dá príjemne spojiť s rodinnou grilovačkou či stanovačkou.

11. Postarajte sa o záhradku

Keď už sme načali tému záhradky, pozrime sa na ňu aj z funkčného hľadiska. Učiť deti zodpovednosti nemusíte len starostlivosťou o hračky či domácich miláčikov. Výborný spôsob predstavuje aj starostlivosť o záhradu. Napríklad také polievanie kvietkov hravo zvládnu aj tí menší.

12. Vypite si spolu čaj

Hovorí sa, že nezáleží na tom, aký veľký či tvrdý chlap ste. Keď vaša dcérka povie, že budete princezná, budete princezná. Keď vaša dcérka povie, že budete piť (neviditeľný) čaj z malých šálok za malým stolčekom, takisto nemáte na výber.

13. Vytvorte si rodinný rodokmeň

Ďalšou z možností, ako zabaviť deti doma, je tvorba rodinného rodokmeňa. Navyše, ak takúto činnosť okoreníte o zaujímavé rodinné historky, vaše deti sa hravou formou dozvedia vzácne rodinné fakty, ktoré im nikto nevezme.

14. Zahrajte si kartové hry

Síce sme už v predošlých riadkoch spomínali spoločenské hry, za ktoré možno považovať aj tie kartové, no rozhodli sme sa im venovať osobitný bod. Nielen rôzne kartové hry, ale napríklad aj pexeso, sú výborným spôsobom, ako zabaviť deti doma a stráviť spolu príjemné chvíle. Obzvlášť príjemným môže byť hranie pexesa, keď na ňom vidíte vlastné rodinné fotografie.

deti doma

Zdroj obrázka: plotbase.sk

15. Spievajte spolu

Viesť deti k hudbe a umeniu je takmer vždy prínosné a osožné pre ich vývoj. Hudbu a spev však môžete vnímať aj výlučne ako prostriedok na trávenie príjemných a úsmevných okamihov s vašimi ratolesťami.

16. Urobte kŕmidlo pre vtákov

Zaujímavou a obohacujúcou aktivitou, resp. príkladom, ako zabaviť deti, môže byť aj tvorba kŕmidla pre vtákov. Okrem toho, takouto činnosťou dokážete nenúteným spôsobom prehlbovať vzťah vašich detí k prírode. Navyše, pokiaľ patríte medzi zručnejších domácich majstrov, môžete zostrojiť nielen jednoduché kŕmidlo, ale napríklad aj vtáčiu búdku.

17. Zoberte deti na horskú dráhu

Kto povedal, že na to, aby ste zobrali vaše deti na horskú dráhu, musíte opustiť váš dom? Presvedčte sa o opaku pozretím priloženého videa.

18. Tancujte spolu

Ak rozmýšľate, ako zabaviť deti doma, nehanbite sa blázniť sa s nimi. Pustite si hudbu, zabávajte sa, spievajte a v neposlednom rade tancujte. Verte nám, že sa nasmejete viac než by ste si možno v prvom momente mysleli.

19. Pozrite si dokumentárny film pre deti

Síce sme sa v úvode vyjadrovali úzkostlivo o moderných technológiách v súvislosti s detskými aktivitami, no dajú sa využiť aj v ich prospech. Ideálnym príkladom sú dokumentárne filmy pre deti.

20. Myslite na rôzne pohybové hry

V neposlednom rade nezabúdajte vo všeobecnosti na pohybové aktivity. Myslite na to, že vaše deti ocenia akúkoľvek naháňačku, schovávačku či slepú babu. Navyše, všetci sa pri tom výborne zabavíte.

deti pohyb

Zdroj obrázka: unsplash.com

BONUS: Rozpútajte poduškovú vojnu

Pre vás, ktorí ste sa vzorne dostali až sem, sme si pripravili ešte jeden malý bonus. Skutočnosť, že ste si prešli všetkými našimi tipmi, ako zabaviť deti doma, je totižto dôkazom, že vám záleží na tom, ako s nimi čo najkvalitnejšie tráviť spoločné chvíle. Príjemnou a uvoľňujúcou zábavkou môže byť aj podušková vojna. V tomto prípade si však dajte pozor na prehnanú aktivitu a predmety, ktoré by ste mohli poškodiť. Poduškovú vojnu preto berte s miernym nadhľadom.

Ako zabaviť dieťa

Zdroj obrázka: unsplash.com

Odporúčanie na záver

Možností, ako zabaviť deti, je skutočne mnoho. V určitých situáciách stačí len zapojiť fantáziu a dokonalý program vymyslíte akoby lusknutím prstov. Pokiaľ ste si ale s kreativitou príliš nepotykali, nehanbite sa a nestráňte sa inšpirácie. Na internete môžete nájsť nespočetné množstvo nápadov, ako zabaviť deti. V každom prípade vám však na záver odporúčame, aby ste sa stali súčasťou tejto vymyslenej zábavy. Neskôr to ocenia nielen vaše deti, ale aj vy. Čas totižto naspäť nevrátime.

Počas letných prázdnin je vymýšľanie zábavy trochu náročnejšie, super tip na program je denný tábor. 
Prihlásiť deti môžete napríklad na zaujímavý tábor pre mladých vedcov.

Zdroj obrázkov: freepik.com, unsplash.com, plotbase.sk
Zdroj videí: youtube.com