Údajne až viac ako 80 % marketingovej komunikácie prebieha vizuálne, lebo ide o skvelý spôsob, ako osloviť zákazníka a odlíšiť sa od konkurencie. Náš mozog spracuje obrazový vnem v desatinách sekundy a porozumie mu až 60 000 krát rýchlejšie, ako slovám. Obraz pôsobí ľudskejšie než písaný text a vryje sa nám aj ľahšie do pamäti.

grafický dizajn

Nevyužiť rozbehnutý trend popularity vizualizácie by mohlo byť premárnenou príležitosťou zviditeľniť sa. Na váhe tomu pridáva i fakt, že či už podnikáte, pracujete v reklame, študujete, alebo grafiku robíte len zo záľuby, na vytvorenie kvalitného dizajnu dnes vôbec nepotrebujete drahý komerčný softvér. V ponuke je viacero dostatočne pokročilých, funkciami nabitých a individuálnym potrebám vyhovujúcich grafických nástrojov, ktoré sú zadarmo.

Infografika

Synonymom doby dátových vizualizácií je termín infografika. Silu efektívnej transformácie komplexných dát do pôsobivej a ľahko uchopiteľnej formy oceníte pri obchodných prezentáciách, na firemnom blogu, sociálnych sieťach, aj v osobnom životopise. A zďaleka pritom nejde len o grafy.

Canva je obľúbenou voľbou najmä vďaka jednoduchému „drag & drop“ ovládaniu  a širokej ponuke šablón pre akúkoľvek tému. Okrem infografiky nájde uplatnenie pri tvorbe brožúrok, pozvánok, či efektného hlavičkového dokumentu. Profesionálna (a spoplatnená) verzia pridáva autentické fonty, obrázky a ikony.

Canva

Visme ponúka podobne rýchlu a intuitívnu manipuláciu. Základná verzia obsahuje množstvo šablón, ako i menších obsahových blokov, vhodných na vyskladanie väčšieho celku. K tomu grafy, podporu importu dát, diagramy, widgety, ikonky a viacero možností pre interakciu s konečným užívateľom.

Visme

Na biznis orientované riešenie, so šablónami reportov upraviteľnými potrebám značky, interaktivitou, mapami a mnohými ďalšími prvkami poskytuje infogram.

Infogram

Creately sa zameriava na tímovú kolaboráciu s funkciou spätnej revízie, integruje vyhľadávanie obrázkov cez Google a export do formátov PDF a SVG. Poteší aj kompatibilita naprieč platformami v podobe desktop, online i mobilnej aplikácie.

Creately

Editor a užívateľské rozhranie aplikácie Piktochart sú ústretové voči úplným začiatočníkom. Tí v nej nájdu tisíce obrázkov, interaktívne mapy a grafy, predvolené farebné schémy, natívnu podporu SEO a dobré zabezpečenie dát.

Piktochart

Priamočiarou a nenáročnou možnosťou, napríklad pre študentov s množstvom dát, ktoré potrebujú rýchlo spracovať do prezentovateľnej podoby, je Venngage.

Venngage

Pomocou špecializovaných appiek Visualize.me, Kinzaa a Resumup aktualizujete vaše profesné CV do moderného vzhľadu, hodného 21. storočia.
Spracovanie objemnejších dátových súborov do všetkých prestaviteľných typov grafov a ich bezproblémové vnorenie do webstránky, či analytickej aplikácie, zabezpečia plotly, amCharts, Google Charts a ChartsBin.
Digitálnej organizácii a prehľadnému („bublinovému“) zobrazeniu vzťahov a myšlienkových procesov (tzv. mind mapping) dominujú Mindomo, mind42 a bubbl.us.
Len málokto bude namietať voči tvrdeniu, že vydarená prezentácia geodát je výhrou pre diváka i prezentujúceho. Pôsobivá mapa býva pastvou pre oči a vy ju môžete vytvoriť s pomocou appiek Icograms, Kartograph a StatPlanet (zadarmo na nekomerčné účely).
Analýza textu, sformovaného do „slovných mrakov“ sa, okrem iného, využíva pri SEO a edukačnom procese. Wordle a Tagxedo tu budú spoľahlivými partnermi každému dizajnérovi.

Vektorová grafika

Vektorové formáty spĺňajú v dizajne špecifický účel – zachovávajú kvalitu obrazu pri jeho škálovaní. Práci s nimi sú prispôsobené viaceré softvérové aplikácie.
Prvou z nich je Inkscape, v ktorom si nájdete to svoje, či ste ilustrátor, webdizajnér, alebo len zvedavý ako vektorová grafika funguje. Kreslenie objektov, manipulácia s nimi, rôzne operácie s ťahmi čiar a výplňou, rozvinuté funkcie textu, aj export do najčastejších vektorových formátov -  a to všetko v prostredí podobnom profesionálnemu Adobe Illustratoru. Online verzia Inkscape je prístupná zadarmo cez rollapp.
O čosi modernejšia alternatíva sa volá Vectr. Ovládanie je ľahko pochopiteľné, pohodlne zvládnuteľné z každej platformy a jednotlivé projekty majú svoje vlastné URL.

Vectr

Iný, novší a ambiciózny, vektorový nástroj sa ukrýva pod značkou gravit. Obsahuje viacero pokročilých funkcií na báze moderných technológií a jednou z jeho predností je plynulá a rýchla cloudová synchronizácia projektov z rôznych zdrojov.

Gravit

Na jednoduchšie ilustrácie možno postačia Boxy SVG, Skencil (OS Linux) alebo Vecteezy. Pre tradičnejšie užívateľské rozhranie v štýle MS Office zasa LibreOffice Draw a ConceptDraw PRO.

Editovanie obrázkov

S aplikáciou filtrov, digitálnym retušovaním, či hrou s farbami v rámci takzvaného post processingu sa v určitej podobe stretol azda každý, kto niekedy urobil digitálnu fotografiu. Nasledujúce nástroje sú vytvorené presne na podobné úlohy.
Dlhodobo populárnym a relatívne známym sa stal GIMP. Okrem úprav obrázkov a fotografií pokrýva aj základné dizajnérske nároky. Efektivitu práce pomáha zvýšiť možnosťou automatizácie rutinných úloh – programovateľných hneď vo viacerých jazykoch.
Osobitne na prácu s digitálnymi fotografiami je zameraný Photo Pos Pro. Prináša veľa filtrov, nebadateľné odstránenie nežiadúcich objektov z foto, inteligentnú selekciu, rámovanie, koláže a ďalšie zaujímavé efekty.
Photopea výzorom pripomína Photoshop a osloví podporou obľúbených formátov PSD, XD, sketch, RAW a XCF.
Krita bude primárne vyhovovať kreatívnym autorom konceptuálnej grafiky, anime, komiksov, fantasy, či sci-fi ilustrácií.
Iné editory: Pixlr (moderný vzhľad), RawTherapee (vhodné pre RAW formát), MediBang Paint Pro (pre menej výkonný hardvér), Paint.net (obdoba MS Paint).

3D grafika

Realistické animácie postáv, technické vizualizácie v priestore, ani modelovanie návrhov nových šiat už dávno nie sú len výsadou odborných dizajnérov.
Kto by občas nemal skvelý architektonický, interiérovo-dizajnový, alebo nábytkársky nápad? SketchUp je v tomto segmente štandardom a jeho „free“ verzia vás nenechá v kľude, až kým nedoladíte aj ten posledný detail. Inšpiráciou vám môže byť i rozsiahla knižnica modelov.

Sketchup

Dokonalé trojrozmerné postavy do reklamy, hry i videa budú hračkou s použitím Daz3D. Voľba číslo jeden ako pre nadšencov, tak pre profesionálov. Odporúča sa spolu s modelovacím nástrojom Hexagon.
Všetko potrebné na animáciu v troch dimenziách má legendárny blender. Pokročilý rendering, modelovanie, záznamy pohybu vo videu a jeho ľahká editácia, tvorba hier a omnoho viac nájdete v programe, pri ktorom neuveríte, že je zadarmo.
Imitovať slávne sochy v digitálnej podobe vám umožní Sculptris. Adekvátne zvládne tiež originálne kreácie imaginárnych oblúd, robotov a heroických bojovníčok.
Houdini Apprentice (zadarmo na nekomerčné využitie) je ideálny partner pre mágov špeciálnych efektov.

Univerzálne nástroje

Adobe Spark tvorí integrovaný súbor nástrojov (Spark Page, Spark Post a Spark Video), určených pre každodenné potreby produkcie a manažmentu mediálneho obsahu na webe.  Nenáročný na ovládanie a vhodný pre všetky vekové kategórie poskytuje možnosť zaujímavým spôsobom zdieľať váš príbeh ako post na sociálnej sieti, video, či webstránku. Nosnými ideami sú jednoduchosť a dostupnosť zo všetkých zariadení, vrátane mobilných.

Adobe Spark

Lunacy – natívna grafická Windows aplikácia s podporou formátu sketch (typický najmä pre Apple / Mac). Zahŕňa kreslenie, úpravu obrázkov a typografie, export súborov, Sketch pluginy a veľa iných funkcií.

Špeciálne úlohy

Pomocníci pre menšie projekty, často hotové na pár klikov alebo dotykov.
befunky – platforma pre všetky druhy pohotovej a originálnej editácie digitálnej fotografie.
Bitmoji – personalizované emoji.
Giphy – umožňuje vytvoriť gif-obrázky a ponúka ich obrovskú databázu.
MemeCenter – ako názov napovedá, nájdete tu všetko, čo potrebujete váš nasledujúci meme.
Simple Image Resizer – rýchla zmena veľkosti obrázkov.
Awesome Screenshot – nadstavba prehliadača Chrome, pomocou ktorej premeníte obsah obrazovky, alebo jej fragment, na obrázok. Ten potom môžete upraviť.
PhotoCollage – online aplikácia ideálna na tvorbu fotokoláží.
QuotesCover – premieňa obľúbené citáty na podmanivé a lepšie zapamätateľné obrázky.
FreeLogo Design – logo podľa vašich predstáv, promptne a pohodlne. Alternatívy: Logaster, Ucraft Logo Maker, Logotype maker, Logo Garden.
Kap – nahrávanie diania na obrazovke pre Mac.
Boomerang od Instagramu – populárny efekt pri fotení zaujímavých objektov v pohybe.