Etiketa pitia vína nie je len o ochutnávaní, či správnom používaní odborných výrazov. Ide v nej o pochopenie a rešpektovanie vína, ľudí, ktorí ho vyrobili, i tých, s ktorými sa oň delíte. Dodržiavaním správnej etikety zaistíte, že vy a vaši hostia budete mať s vínom príjemný a nezabudnuteľný zážitok.

Pohár červeného vína pri otvorenej fľaši vína.

Nie je žiadnym tajomstvom, že víno sa zvykne spájať so snobstvom. Takáto kritika je však úplne neoprávnená! Či už ste dlhoročnými milovníkmi vína alebo len začínate odhaľovať jeho čaro, osvojenie si vínnej etikety vám spríjemní celý zážitok jeho konzumácie. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu orientovať sa vo svete vína ako profesionál.

Pohár na víno.

Držanie pohára

Poháre na víno sa dodávajú v rôznych tvaroch a veľkostiach, no zásady ich správneho držania sa nelíšia. Pohár držte vždy za stopku – pomôže to zabrániť tomu, aby teplo z vašej ruky ovplyvňovalo teplotu vína. Najmä pri chladených vínach je dôležité, aby teplota nestúpala príliš rýchlo. Palec a ukazovák pritom držte bližšie k základni stopky – to vám poskytne väčšiu kontrolu nad pohárom a ľahšiu manipuláciu. Pohár nechytajte príliš pevne - mali by ste byť schopní ľahko krútiť vínom bez toho, aby ste mali pocit, že vám pohár spadne.

Držanie pohára s červeným vínom za stopku.

Plnenie pohára

Pri plnení vína je dôležité prihliadať na veľkosť pohára. Menší pohár bude potrebovať menej vína ako pohár s väčším objemom. Je dôležité nenaplniť pohár až po okraj, pretože sa ľahko rozleje a tiež preto, že víno je treba víriť. Vírenie vína umožňuje interakciu kyslíka s vínom a uvoľňuje arómy. Pri plnení pohára nalievajte pomaly, aby ste pohár nepreliali a zastavte sa v jednej tretine až jednej polovici. Nikdy víno nedolievajte až k úplnému okraju pohára.

V spoločnosti tiež dbajte na to, aby bolo množstvo vína vo vašom pohári približne rovnaké ako u ostatných.

Nalievanie červeného vína do pohára.

Vírenie pohára

Ak ste vo víne nováčikom, vírenie vína môže byť pre vás výzvou. Aby ste pohárom, čo najskôr krútili ako skúsený degustátor, začnite držaním pohára za stopku. Kontrolovaným pohybom zápästia jemne krúžte vínom okolo pohára tak, aby počas vírenia pokrývalo celý vnútorný povrch. Následne k vínu rýchlo privoňajte a snažte sa zachytiť jeho arómu. 

Vírenie červeného vína v pohári.

Celý proces opakujte, až kým budete schopní vôňu vína verbálne popísať. Dôverujte vašim zmyslom a o presnú terminológiu nemajte obavy – s postupom času si ju iste osvojíte. Po privoňaní by malo nasledovať odpitie menšieho sústa sprevádzané sústredeným vnímaním chute.

Vírenie vína v pohári.

Otváranie fľaše

Na otvorenie fľaše vína budete potrebovať otvárač a čistý obrúsok. Prvým krokom je odstránenie fóliového uzáveru z hornej časti fľaše. Keď je fólia odstránená, v hrdle fľaše uvidíte korok. Špirálovú časť otvárača pomalými točivými pohybmi zasuňte do korku, približne v strede. Optimálne je ísť do hĺbky troch štvrtín korku. 

Otvárač na víno - vývrtka.

Nikdy nedovoľte aby otvárač prenikol celým korkom, lebo môže do vína vytlačiť drobné úlomky. Okolo hrdla fľaše môžete pred vybratím korku obtočiť obrúsok, čo vám uľahčí jej uchopenie. Za pomoci páky otvárača korok pomaly vytiahnite. Príliš rýchle vytiahnutie sprevádza výrazný zvuk podobný puknutiu – tomu chcete predísť.

Otváranie vína pomocou otváraču.

Ak sa korok zlomí, alebo ak sa vám zdá, že sa zlomí, prestaňte krútiť a vytiahnite otvárač. Na odstránenie kúskov korku z fľaše môžete následne použiť špeciálny nástroj - takzvaný kľúč na víno.
Pred nalievaním skontrolujte, či je vo fľaši sediment. Ak ho pri pohľade proti svetlu uvidíte, víno čo najpomalšie prelejte do karafy tak, aby sediment zostal vo fľaši.

Korok v otvárači na víno.

Špecifický postup je potrebné dodržať aj pri otváraní fliaš šumivého vína. Začnite taktiež odstránením fólie z hornej časti fľaše. Dávajte pozor, aby ste nepoškodili klietku, ktorá drží korok na mieste. Položte palec na hornú časť korku a otočte drôtenú klietku, kým sa neuvoľní. Fľašu držte v 45-stupňovom uhle a nasmerujte korok preč od ľudí alebo rozbitných predmetov. Jemne otočte fľašu, pričom korok držte na mieste. Pri uvoľnení korku by ste mali počuť tichšie prasknutie. Pokračujte v krútení fľaše a korok začne vychádzať. Keď je približne v polovici, môžete začať v krútení jemne poľavovať. V tomto bode by už mal korok ľahko vyjsť sám od seba.

Hodnotenie stavu korku

Názory na to, či po otvorení fľaše privoňať ku korku sa rôznia. Ak dokážete rozoznať chyby v kvalite vína podľa jeho arómy, nie je pravdepodobne nutné privoniavať ku korku. Stačí ho preskúmať vizuálne – či je celistvý a nedrobí sa, či nemá stopy plesne a podobne. Jednou z funkcií korku je zabrániť prieniku kyslíka do fľaše a následnej oxidácii vína. Poškodený korok môže indikovať práve túto vadu.

Korok z otvoreného červeného vína.

Nalievanie vína

Držanie fľaše pri nalievaní by malo byť pri jej základni. Pohár vždy dolievajte maximálne do polovice jeho objemu. Aby ste sa vyhli nežiadúcim kvapkám mimo pohára, fľašou po doliatí pohára prudšie zatočte. Aj posledná kvapka tak zostane vo fľaši.
Nezabudnite víno pred doliatím vlastného pohára ponúknuť ostatným členom spoločnosti.

Nalievanie vína do pohára.

Používanie parfumu

Ľudský čuchový orgán dokáže pri degustácii vína rozoznať širokú škálu vôní. Od citrusov až po vôňu zeme, rozmanité arómy vína dávajú každému jeho milovníkovi krásny zmyslový zážitok.

Ten však môže pokaziť človek s parfumom, či ste ním vy alebo niekto iný v miestnosti. Pamätajte, že všetko je to o úcte – úcte k vinárovi a všetkým prítomným. Parfumy alebo kolínske vody môžu znížiť vašu schopnosť plne precítiť tvrdou prácou vytvorený produkt vo vašom pohári. Pripravujete tak seba i ostatných o príležitosť víno plne oceniť. O to viac, ak ide o platenú degustáciu.

Podobný účinok ako parfum na čuch, majú na chuť žuvačka či fajčenie – ich silná chuť tlmí schopnosť chuťových pohárikov rozpoznávať delikátnejšie detaily chuti vína (obe, na rozdiel od parfumu, pôsobia hlavne na vás, nie až tak na okolie).

Pohár červeného vína.

Etiketa konzumácie vína pri rôznych príležitostiach

Na ochutnávke

K oficiálnej degustácii vína sa okrem potreby dodržiavania všetkých vyššie uvedených zásad viažu aj určité ďalšie špecifiká. Patria k nim napríklad priateľská konverzácia s vinármi, úprimný záujem o ich produkty a striedma miera v konzumácii vína.
Tú možno docieliť aj tým, že víno nebudete piť, ale po ochutnaní ho z úst vypľujete do na to určenej nádoby – pľuvadla. Tento zvyk je vhodné dodržať hlavne na viac obchodne orientovaných ochutnávkach.

V prípade, že vaše znalosti vína sú len základné, nie je hanba spýtať sa, aké aromatické či chuťové kvality máte v danom produkte hľadať. Veľa vám napovie odroda hrozna, z ktorého je vyrobené, miesto pôvodu („terroir”) i jeho štýl (biele, červené, ne/skorý zber, šumivé a podobne). V žiadnom prípade nepredstierajte znalosť vín, ktoré ste nikdy predtým neochutnali. Na druhej strane, keď získate viac vedomostí o rozdieloch medzi vínami, odolajte nutkaniu predvádzať sa.

Degustáciu je nevhodné navštevovať s predpojatým prístupom a otvoreným zdôrazňovaním vašich preferencií pre určité druhy vín. Ak chcete z ochutnávok vína vyťažiť maximum, mali by ste ochutnať rôzne druhy vín.

Degustácia rôznych druhov vín.

Nežiadajte tiež vinárov, aby vám ponúkli ich „najlepšie“ víno. Podobné otázky môžu pôsobiť drzo až ignorantsky. Majte na pamäti, že rôzni ľudia majú rôzne chuťové preferencie a vinári sa rôznymi štýlmi svojich vín snažia ulahodiť viacerým z nich.

Uprednostňujte ochutnávku v menších množstvách a začnite ľahšími bielymi vínami, potom prejdite cez stredne ťažké a skončite červenými s plnším telom. Podľa niektorých výskumov je priemerný ľudský chuťový orgán schopný rozlíšiť chuťové rozdiely maximálne siedmych po sebe ochutnaných vín. Potom je jazyk v istom zmysle na určitý čas „preťažený“ a jemné chuťové nuansy mu unikajú. Medzi ochutnávkou rôznych vín je preto dobre vypláchnuť pohár čistou vodou a zjesť sušienku neutralizujúcu chuť (sušienky bývajú zvyčajne poskytované organizátorom ochutnávky).

Je úplne v poriadku vypýtať si opakovane víno, ktoré vám chutilo, no nepreháňajte to. Ak vás víno naozaj oslovilo a sa rozhodnete kúpiť si celú fľašu, nesnažte sa vyjednávať zľavu.

V reštaurácii

K typickým situáciám v reštaurácii patria komunikácia so someliérom, či čašníkom a objednávanie celej fľaše vína.
Prácou someliéra je poradiť vám pri výbere. Nesnažte sa mu ukázať, že vaše znalosti vína sú hlbšie ako jeho. Diskutujte o tom, čo hľadáte, o vašich rozpočtových preferenciách a o jedle, ktoré ste si objednali.

Po objednaní by vám mal personál víno odprezentovať zatvorené. Budete sa môcť na vlastné oči presvedčiť, či je zazátkované i o jeho teplote. Po otvorení preskúmajte korok pohľadom. Okrem jeho neporušenej štruktúry by mal vo väčšine prípadov mať aj vytlačené logo značky alebo producenta.

Someliér nalievajúci červené víno.

Následne si víno nechajte naliať na ochutnanie. Skúmajte jeho arómu i chuť, primárne sa zameriavajúc na to, či nie je závadné. Kyslosť, zatuchlosť, aróma plesne či korku sú znakmi kvalitatívnej vady. Také víno sa nebojte reklamovať. Pri nevhodnej teplote môžete požiadať o zachladenie, nikdy však nežiadajte o pridanie kociek ľadu do pohára s vínom.

Ak ste s vínom spokojní, nechajte si ho po zvyšok času nalievať personálom. V prípade, že pri dolievaní pohár práve držíte, zľahka ho nakloňte do uhla. Čašníkovi tým výrazne uľahčíte prácu. Víno pite vždy tak, aby boli vaše pery pri každom dúšku v styku s tým istým miestom na okraji pohára.

Pri štrnganí by sa mali vždy dotýkať poháre v mieste, kde sú najširšie a partnerovi by ste mali pritom pozerať do očí.

Ako hostiteľ

S vínom, ktoré ponúkate svojim hosťom by ste mali byť dôverne oboznámení, poznať jeho chuťové vlastnosti i pôvod. Tieto informácie však zdieľajte len v krátkosti, prípadne na požiadanie, a nepredvádzajte sa.

Hosťom nalievajte ako prvým a všetkým rovnaké množstvo, až potom si nalejte vy. Chvíľu počkajte, kým väčšina z nich ochutná a vy si odpite až po nich. Pri ponuke viacerých vín sa každého z hostí osobitne spýtajte, ktoré preferuje. Prípustné je tiež podávať vína podľa vášho uváženia v závislosti od jednotlivých chodov jedla. Vtedy však vína ponúkajte po jednom, spravidla od ľahších po ťažšie.
Dbajte na správnu teplotu a zohľadnite klímu v miestnosti, lebo ak je v nej príliš horúco aj víno sa zohreje rýchlejšie. V takom prípade je dobre mierne zachladiť aj vína, ktoré by ste za iných okolností nechladili.

Vírenie pohára červeného vína.