Možno i vy stojíte pred rozhodnutím, akú tlačiareň si kúpiť k svojmu počítaču. Hoci dnes už nejde v zásade o nejakú veľkú investíciu, aj tak sa oplatí trochu popremýšľať, veď nejde o tovar na jedno použitie a tlačiareň by mala slúžiť k spokojnosti čo najdlhšie. Pozrime sa teda na tlačiarne z viacerých hľadísk, aby ste sa dokázali rozhodnúť správne.

Tlačiareň v kancelárii s vytlačenými papiermi.

Základom je rozhodnutie sa medzi laserovou a atramentovou tlačiarňou. Každá má svoje výhody aj nevýhody, preto si najprv ujasnite, na čo budete svoju novú tlačiareň najviac používať.

Z hľadiska technológie tlačenia atramentové tlačiarne rozprašujú cez desiatky trysok tlačových hláv mikroskopické kvapôčky atramentu na papier alebo iné médium, čím vytvárajú obrázky a text. Atramentové tlačiarne miešajú žltý, purpurový a azúrový atrament na báze farbiva alebo pigmentu v rôznych pomeroch, čo verne reprodukuje všetky odtiene farieb. Atramentové tlačiarne sú bežnou voľbou pre domácu alebo malú kanceláriu kvôli nízkym počiatočným nákladom a ich schopnosti tlačiť vysokokvalitné fotografické výtlačky a grafiku.

Atramentová tlačiareň

Laserové tlačiarne používajú na čiernobielu aj farebnú tlač namiesto atramentu veľmi jemný prášok. Zostava lasera vo vnútri laserových tlačiarní je nasmerovaná na valec a kreslí vzor pozitívne nabitých bodov, zatiaľ čo valec sa pomaly otáča a priťahuje záporne nabitý toner, ktorý sa pri otáčaní valca stretne s papierom a zahriatím pomocou horúcich valčekov sa prilepí (zapečie) na papier. Laserová tlačiareň je konštrukčne zložitejšia, čo naznačuje jej nevýhodu oproti atramentovej pri servise.

Multifunkčná laserová tlačiareň

A tu sa už dostávame k porovnaniu oboch typov tlačiarní, ktoré musíte zvážiť pred samotnou kúpou:

Funkčnosť

Hlavným rozdielom medzi laserovými a atramentovými tlačiarňami je typ kaziet, ktoré každá tlačiareň používa. Laserové tlačiarne používajú tonerové, zatiaľ čo atramentové tlačiarne používajú kazety naplnené atramentom. Laserová tlačiareň používa elektrický náboj na pokyn, kde a kedy sa má toner naniesť na papier. Technológia atramentových tlačiarní je o niečo priamočiarejšia, keď sa atrament vydáva podľa toho, ako sa kazeta s atramentom pohybuje po stránke.

S týmto rozdielom v aplikácii je všeobecný názor, že rozmazanie je bežnejšie pri atramentových ako pri laserových tlačiarňach. To ale neznamená, že to robia všetky atramentové tlačiarne. Atramentové tlačiarne, ktoré používajú atrament na báze pigmentu, sa nerozmazávajú, zatiaľ čo atrament na báze farbiva vyžaduje dlhší čas schnutia, aby atrament stuhol. A to môže do značnej miery závisieť aj od toho, na aký papier tlačíte. Niektoré typy papiera absorbujú atrament lepšie ako iné. 

U atramentových tlačiarní sa odporúča ich na noc vypínať a ráno znova zapínať namiesto toho, aby ste ju nechali spať, pretože všetci výrobcovia do svojich spúšťacích postupov zaraďujú pokyny, ktoré pri spustení stroja prepláchnu trochu atramentu cez tlačové hlavy. Podobne sa odporúča každý mesiac vytlačiť aspoň niekoľko farebných strán, aby sa trysky udržali čisté a nezasychali.

Multifunkčná atramentová tlačiareň

Náklady

Počiatočné investície sa môžu medzi laserovou a atramentovou tlačiarňou značne líšiť, pričom laserové tlačiarne sú zvyčajne drahšou možnosťou. Dôležitým faktorom, ktorý treba zvážiť, sú aj náklady na nákup a výmenu kaziet. Tonerové kazety dokážu vytlačiť výrazne viac strán ako atramentové, takže tonery vydržia dlhšie ako atramentové kazety. Väčšina atramentových kaziet obsahuje množstvo atramentu, ktoré zvyčajne dokáže vytlačiť do 1 000 strán. Výťažnosť tonerovej kazety sa môže pohybovať od 2 000 do 10 000 strán.

Vo všeobecnosti sú výmeny tonerov drahšie ako výmeny atramentových kaziet, ale treba ich vymieňať častejšie, či už preto, že atrament vyschne, ale aj preto, že kapacita tlače u nich je jednoducho menšia. To môže z dlhodobého hľadiska zvýšiť vaše náklady. Alternatívou, ako náklady znížiť, je investícia do repasovaných kaziet.

Všetky laserové tlačiarne ale skrývajú ďalšie náklady, ktoré u atramentových nie sú. Okrem tonerov treba občas vymeniť prenosový valec a zberač odpadu a to nebýva lacná záležitosť. Na tieto náklady sa pri kúpe laserovej tlačiarne veľmi nepozerá. Atramentové tlačiarne nič z toho nemajú. Okrem toho lasery spotrebujú oveľa viac elektriny ako atramentové tlačiarne.

Laserová tlačiareň

Priestor

Ak máte obmedzený priestor na umiestnenie svojej tlačovej stanice, atramentová tlačiareň môže byť lepšou voľbou. Atramentové tlačiarne sa ľahko ukladajú na stôl alebo policu. Sú tiež oveľa prenosnejšie, ak v budúcnosti plánujete presun. Na druhej strane laserové tlačiarne sú často väčšie a môžu vyžadovať vyhradený priestor na umiestnenie.

Rýchlosť tlače

Laserové tlačiarne sú pri tlači oproti atramentovej tlačiarni rýchlejšie a obvykle majú aj väčší zásobník na papier, čo môže tiež urýchliť proces tlače.

Vďaka spôsobu, akým laserová technológia mapuje a aplikuje toner na celú stranu naraz, je vo svojej podstate rýchlejšia ako spôsob, akým väčšina atramentových tlačiarní nanáša atrament na papier – posiela tlačovú hlavu s radom trysok tam a späť po stránke a strieka atrament riadok za riadkom. Niektoré atramentové tlačiarne základnej úrovne dokážu vytlačiť iba 8 strán za minútu, zatiaľ čo mnohé laserové tlačiarne nižšej triedy dokážu tlačiť papier dvojnásobnou rýchlosťou.

Keď však porovnáte moderné atramentové tlačiarne vyššej kategórie orientované na kanceláriu s porovnateľnými farebnými laserovými, rýchlosti nie sú také vzdialené.

Pri rýchlosti je zaujímavé aj porovnať objem tlače. Objem vyjadruje, koľko dokáže vaša tlačiareň vytlačiť v danom čase. Laserová tlačiareň je považovaná za ťažného koňa v kancelárii, pretože dokáže rýchlo vytlačiť veľké množstvo dokumentov. Vzhľadom na to, že atramentové tlačiarne sú určené prioritne na domáce použitie, je ich objem tlače podstatne menší. 

Kvalita tlače

Pokiaľ ide o kvalitu tlačeného produktu, pri lacnejších verziách poskytuje laserová tlačiareň vyššiu kvalitu. Presnosť laserovej tlačiarne sa tu ťažko porovnáva s atramentovou tlačiarňou. Dá sa tvrdiť, že laserové stroje tlačia ostrejší text ako atramentové tlačiarne. Ale čo sa týka väčšiny ostatných druhov výstupov, najmä fotografií, farebných ilustrácií a grafov, atramentové tlačiarne poskytujú detailnejšie a živšie výsledky. Ich väčšie detaily a presnejšie a živšie farby sú ešte viditeľnejšie, keď sú vaše fotografie a umelecké diela vytlačené na lesklý fotografický papier alebo iný prémiový materiál, s ktorým si laserové stroje jednoducho nevedia poradiť. 

Laserové tlačiarne môžu síce tlačiť farebné fotografie v slušnej kvalite, ale nedosahujú hĺbku a živé farby, ktoré produkujú atramentové tlačiarne. Atramentové tlačiarne začínajú na približne 1200 bodoch na palec (dpi) a dosahujú maximálne rozlíšenie okolo 5000 dpi, zatiaľ čo väčšina laserových tlačiarní dosahuje maximálne rozlíšenie 1200 dpi. Rozdiel je však voľným okom takmer zanedbateľný.

Pre normálne veľkosti tlače (okolo 12 bodov a viac) je kvalita tlače textu podobná na laserových aj atramentových tlačových platformách. Ak však vaše tlačové potreby zahŕňajú tlač malých písmen, potom sú lasery zvyčajne lepšie ako atramentové tlačiarne, pretože technológia fixácie sa lepšie hodí na drobné krivky a bodky malého textu.

Väčšina atramentových tlačiarní (na rozdiel od laserových) podporuje výstup bez okrajov, čo znamená, že dokážu naniesť atrament až po samý okraj papiera. Niektoré výstupy, najmä fotografie, robia lepší dojem bez prázdneho okraja. Atramentové tlačiarne navyše dokážu tlačiť nielen na obyčajný, lesklý a pololesklý papier, ale aj na niektoré iné materiály, ako sú určité typy látok alebo vinyl. Laserové tlačiarne sú obmedzené len na niekoľko typov papiera, mnohé z nich sú formátované špeciálne pre laserový toner, čo poskytuje užší rozsah profesionálne navrhnutých a dekoratívnych dokumentov.

Čo sa týka kvality tlače, monochromatické laserové tlačiarne sú vynikajúce pre text a dokumenty, farebné laserové tlačiarne dokážu tlačiť farebné obrázky strednej kvality (napr. rodinné fotografie pre osobné použitie) a fotografické atramentové tlačiarne sú skvelé na tlač vysokokvalitných fotografií so širokým farebným rozsahom a tónovou hĺbkou.

Ako sa teda rozhodnúť?

Boli časy, keď platilo klišé: Laserové tlačiarne sú lepšie pre podnikanie a atramentové tlačiarne boli striktne určené pre domáce kancelárie. Výrobcovia atramentových tlačiarní však neúnavne zdokonaľovali svoje produkty a vyvinuli spoľahlivejšie tlačiarne s väčším objemom, z ktorých mnohé sú explicitne umiestnené ako alternatívy k podnikovým laserom. V skutočnosti je atramentová tlačiareň často vhodnejšia pre určité kancelárske prostredia, rovnako ako malý čiernobiely laser pre niektoré domáce kancelárie. Rozhodnutie je teda čisto osobná voľba.