Spektrum tradičných médií, v ktorých internet spôsobil prevrat, nie je obmedzený len na tie vizuálne. Popri revolúcii v tlačených periodikách a televízii sa objavila aj silná konkurencia pre rozhlasové vysielanie. Podcasty prinášajú obsah zameraný na užšie vymedzené publikum, často bez limitovanej dĺžky trvania, s možnosťou stiahnutia a ľubovoľného prehrávania, bez reklamných prestávok a s nižšou frekvenciou hudobných brejkov.

Smartphone a počúvanie podcastov

Niečo z histórie

Internetové rádiá existovali vo viac, či menej rozvinutej forme už od 80-tych rokov. Dlhšiu históriu už má za sebou aj distribúcia digitálnych zvukových súborov a možnosť stiahnuť si rozhlasovú show do počítača ponúkali niektoré mediálne weby ešte pred koncom uplynulého milénia.

Po roku 2000 vznikol nápad priložiť zvukové súbory ku vtedy populárnym webovým agregátorom správ. Nechopil sa ho nik menej povolaný ako autor technológie RSS feedu Dave Winer. Možnosť „enclosure“ (príloha) uviedol čoskoro vo svojom komerčnom blogerskom produkte Radio UserLand. Ten novopečeným audioblogerom ponúkal zároveň aj funkcie „odoslať“ a „prijať“. A tak posledným chýbajúcim krôčikom k podcastingu, ako ho poznáme dnes, bola už len automatizácia prenosu audiosúborov do prehrávača užívateľa.

Audioblogerov pribúdalo, feedy naberali odberateľov a koncom roku 2003 sa objavili prvé technické riešenia, umožňujúce automatické prepojenie RSS s MP3 prehrávačmi. Vtedajším hitom na trhu s prehrávačmi bol iPod od firmy Apple a tam má pôvod aj výraz „podcasting“, popisujúci automatické sťahovanie a synchronizáciu s „podom“. Raketový štart podcastingu asi najlepšie ilustruje novinár Doc Searls, ktorý bol pri jeho začiatkoch. V septembri roku 2004 zadal do Google termín „podcasts“ a zobrazilo sa 24 výsledkov. Keď o rok neskôr vyhľadávanie zopakoval, počet výsledkov bol 60 miliónov.

Dnes sú to takmer 2 miliardy a v súčasnosti patria podcasty k najpopulárnejším mediálnym formátom. Ponúkajú ich štandardné periodiká, ich tvorbe sa venujú popularizátori vedy a umenia, politickí kritici, športoví komentátori a celé more ďalších nadšencov pre všetky možné oblasti života.

Tipy na zaujímavé podcasty

Technológie

V slovenčine a češtine:

Tech_FM – čerstvé informácie zo sveta technológií podávané raz do týždňa vo vstrebateľných dávkach. Kooperácia tech-odborníkov SME a Rádia FM s dobrým prehľadom v tejto sfére, či je reč o AI alebo mikroorganizmoch.

Incident – hrozby, číhajúce na neopatrných užívateľov v kyberpriestore, sú odvrátenou stranou technologického pokroku. Ako ich rozpoznať, ako sa im brániť a ešte mnoho ďalších informácií priamo od špecialistov.

Klik – týždenný sumár aktuálnych správ zo sveta technologických gigantov, nových médií a sociálnych sietí. Zmes noviniek na trhu a ich impaktu na spoločnosť.

Podcast Online Plus – obsažný podcast Českého rozhlasu o širšom spoločenskom dopade technológií, reguláciách, vzdelávaní v tejto oblasti a súvisiacich témach.

Kafemlejnek – zaujímavé informácie zo zákulisia tvorby softvéru. Podcast vhodný nielen pre odborníkov a entuziastov, ale aj pre širšiu verejnosť.

Pustený podcast Klik na iphone

 

V angličtine:

 

This Week In Tech – panelová diskusia tech-žurnalistov a podnikateľov vysielaná z Kalifornie. Najčastejšími témami sú spotrebná elektronika, recenzie a internetové/webové novinky.

Note to Self – ľudská a zábavná forma podania často pálčivých tém o vplyve technológií na každodenný život v réžii skvelej britskej spíkerky Manoush Zomorodi.

Accidental Tech Podcast – konverzácia so širokým záberom medzi troma programátormi a blogermi. Pokrývajú hardvér, softvér a ich presah do bežného života.

Ycombinator podcast – hodnotný materiál z dielne investičnej firmy zameranej na tech start-upy. Viac akcentu kladú na témy, zaujímavé z pohľadu začínajúcich podnikateľov a vzdelávania.

Product Hunt Radio – pohľad uvádzačov (podnikateľov) a ich hostí (opäť najmä podnikateľov) na čerstvé „tech-news“. Edukované názory na blízku budúcnosť najdiskutovanejších projektov súčasnosti priamo z praxe.

Veda

V slovenčine a češtine:

Zoom – súhrn najhorúcejších noviniek týždňa z viacerých vedeckých disciplín. Zároveň aj vyvracanie hoaxov a falošných, či poplašných správ.

Pravidelná dávka – veda cez prizmu filozofie. Veľké témy z histórie i súčasnosti, vysvetlené s citom a porozumením trojicou vzdelaných mladých ľudí.

Spektrum Jána Mečiara – krátke a kvalitne destilované správy z vedeckého sveta. Občas i viackrát za deň, ale vždy stručne a k veci.

Pseudocast – reflexie na rôzne populárne mýty a pavedecké tvrdenia za nekompromisnej pomoci vedeckej metódy. Výživný prísun veľmi potrebného skepticizmu.

Magazín Leonardo – vecný podcast o objavoch a dianí vo svete vedy. Výborný pre udržiavanie si všeobecného rozhľadu.

V angličtine:

StarTalk – unikátny prienik vedy, popkultúry a komédie. Pútavé témy, poňaté s humorom a vášňou pre vec.

Science Friday – každý piatok zhruba hodina a pol vedy pre každého, kto je ochotný počúvať. Aktuálne témy preberané do hĺbky v kontexte doby.

BBC Earth podcast – podcastová vetva značky BBC Earth nezostáva nič dlžná svojmu menu. Fascinujúci pohľad na prírodu očami vedy i nezaujatého pozorovateľa, kvalitná narácia a bezchybný zvuk.

60-Second Science – krátke a svižné odhalenia nečakaných vedeckých súvislostí. Dajú sa ľahko zapamätať a zreprodukovať vždy, keď v spoločnosti „stojí reč“.

Radiolab – pátranie po skrytých príčinách nezvyčajných javov v prírode aj spoločnosti a odhaľovanie súvislostí, o ktorých existencii mal tušenie len málokto.

Politika, spravodajstvo, spoločenské témy

V slovenčine:

Podcast Denníka N – šesťkrát do týždňa prísun prehľadu správ z domova i zo sveta. Známe novinárske mená sa ozývajú na aktuálne témy.

Dobré ráno | Denný podcast denníka SME – každé ráno, od pondelka do piatku, o tom čo priniesol deň minulý, i o tom, čo očakávať od toho dnešného.

NAHLAS |aktuality.sk – nahlas hlavne o kauzách na domácej politickej scéne v podaní skúsenej novinárskej redakcie najviac postihnutej tragédiou, ktorá posledné roky rezonuje v našej krajine.

Rozhovory ZKH – hostia obľúbenej reportérky Zuzany Kovačič Hanzelovej debatujú o spoločensko-politických problémoch súčasnosti. Politika, ekonomika, sociálne témy a životný štýl.

.podcasty – ďalší zo série podcastov od dlhodobo etablovaných médií, .týždeň prináša hĺbavé diskusie o dôležitých otázkach. Tematicky vyprofilovaní moderátori a zaujímaví hostia.

Braňo Závodský Naživo – vnútropolitický komentátor spovedá domácich verejných činiteľov, expertov, aktivistov a intelektuálov.

V angličtine:

The Daily (NY Times) – na každý deň, od pondelka do piatku, jeden hosť a debata, rozvíjajúca jednu politickú udalosť aktuálneho diania vo svete. Vysoká odbornosť a detailný rozbor sú samozrejmosťou.

Today in Focus (Guardian) – témy dňa spracované redakciou britského denníka The Guardian. Kvalitná analýza a najvyššie žurnalistické štandardy.

Today Explained (Vox) – každodenné vysvetlenie nejasných a mätúcich predmetov verejnej spoločensko-politickej diskusie.

Politico – komentáre zasvätencov priamo v Bruseli o dianí v centrálnych inštitúciách i kuloároch EÚ. Brexit, zákulisné rokovania, diplomatické ťahy a informované analýzy.

Caliphate – strhujúca a dych berúca séria dokumentárnych podcastov od investigatívnej novinárky Rukmini Callimachi o Islamskom štáte a prvej línii boja s ISIS. Autorke vyslúžila miesto medzi finalistami Pulitzerovej ceny.

Biznis a podnikanie

V slovenčine a češtine:

Index – všetko potrebné o ekonomike a podnikaní zhrnuté na týždennej báze analytikmi SME. Rozhovory a inšpiratívne myšlienky vždy vo štvrtok.

StratitUP – prevažne rozhovory s úspešnými podnikateľmi. Výborné pre motiváciu a to nielen pre začínajúcich startupistov.

Websupport – veľa o marketingu, sociálnych sieťach, inováciách, kreativite a podnikateľskej mentalite. Opäť množstvo hodnotných postrehov od skúsených hostí.

Forbes (CZ) Podcast – dámy a páni českého biznisu sa delia o rady a zážitky z podnikania. Pestrá paleta príbehov o mnohých tvárach úspechu v podnikaní.

Marketing backstage – ako na marketing a všetky jeho aspekty v turbulentných časoch digitálnych médií. Expert na online marketing, Kamil Aujeský, sa rozpráva s rôznymi zaujímavými hosťami o reklame a marketingu.

V angličtine:

FT News Briefing – správy zo sveta, ušité na mieru investorom na finančných trhoch. Stručné, ale informačne hodnotné podanie od vlajkovej lode finančného žurnalizmu.

The Gary Vee Audio Experience – zosobnenie amerického sna, bieloruský imigrant, ktorý vybudoval viacero úspešných firiem. Zábavný a motivujúci podcast o reklame, marketingu a digitálnom biznise.

Naval – na prvý pohľad nezáživne znejúca obchodná a finančná terminológia, vysvetlená pútavým jazykom a na zrozumiteľných príkladoch.

HBR IdeaCast – Harvard Business Review pozýva lídrov obchodu a manažmentu a tí rozprávajú o širokej škále tém spojených s podnikaním, firemnou kultúrou, budovaním kariéry a podobne.

The Tim Ferriss Show – guru optimalizácie (ako podnikania, tak i životného štýlu) a jeho hostia zdieľajú svoje cenné rady pre dosiahnutie vyššieho výkonu, rýchlejšieho zisku, zdravšieho tela a plnohodnotnejšieho zážitku zo života.

Kultúra

V slovenčine a češtine:

Dejiny – spolupráca SME a magazínu Historická Revue prináša raz týždenne lákavý výlet do minulosti. Ľahšie i náročnejšie otázky prezentované bez zahmlievania a vo svetle faktov.

Reflexe: Film! – kultivovaná filmová kritika, recenzie, odporúčania menej známych filmov, rozhovory a ešte oveľa viac pre každého kinofila.

Matematika zločinu – podcastový krimi seriál je pohlcujúcim príkladom vzkriesenia formátu rozhlasovej hry na pokračovanie, pri akých sedávali kedysi naši starí rodičia.

Audinovinky – prehľad diania v literatúre, na trhu s audioknihami a odporúčania iných podcastov.

Martinus podcast – svet kníh, ako ho vnímajú v etablovanom slovenskom vydavateľstve. Užitočné recenzie, uľahčujúce výber z nepreberného množstva titulov na trhu.

V angličtine:

You're Dead To Me – už podtitul „historický podcast pre ľudí, ktorí nemajú históriu radi“ navráva, že ide vtipný a odľahčený pokec o rôznych udalostiach a osobnostiach histórie.

The History of Rome / Revolutions – pôvodne užšie vymedzená séria o starovekom Ríme. Po jej dokončení sa autor, Mike Duncan, začal venovať známym svetovým revolúciám. Aktuálne rozpitváva tú ruskú.

Pop Culture Happy Hour – dekonštrukcia popkultúrnych fenoménov v nezáväznej konverzácii o filmoch, seriáloch, TV produkcii, knihách a hudbe.

Filmspotting – nové i staršie počiny zo strieborného plátna pod skúmavým drobnohľadom dvoch ostrieľaných kritikov.

The Lonely Palette – pútavé analýzy diel výtvarného umenia, vysvetľujúce kontext ich vzniku aj relevanciu v dnešnom svete.

Audio Poem of the Day – čarovné krátke básne, prednášané autormi a hercami. Na každý deň jedna.

Šport

V slovenčine:

Boris a Brambor - Marián Gáborík a Boris Valábik sú dvojicou, ktorej sa nedá odolať. Kto ešte nie je fanúšikom hokeja, po vypočutí tohto podcastu sa ním stane.

Olympijský podcast – pravidelný náhľad na život a názory známych slovenských športovcov i členov manažmentu a realizačných tímov.

Tak Určitee podcast – občasné analýzy vybraných športových udalostí z dielne obľúbeného portálu.

Ofsajd – komentáre o najpopulárnejšej hre na svete z domova i zo sveta.

Štartovacia čiara – rozhovory o behu a bežcoch s bežcami a trénermi, plné zaujímavých príbehov a hodnotných rád.

V angličtine:

31 Thoughts – svet hokeja, ako ho vidia odborníci v Kanade. Analýzy, prestupy, predpovede, zákulisie a obchodná stránka hokeja.

Football Weekly – o svetovom futbale priamo z jeho kolísky, pod značkou denníka The Guardian.

Marathon Training Academy – podcast o tom, ako zabehnúť maratón. Všetko od prvých krokov, cez tréningové plány, prekonávanie kríz, až po správnu diétu a potrebnú výbavu.

Trained – cenné informácie od elitného trénera vrcholových športovcov. Podcast pod záštitou firmy Nike.

The Mind Pump Podcast – provokatívna a zároveň mimoriadne zábavná show o fitnes, kondícii, naberaní svalovej hmoty, ale aj zmene postojov a myslenia.

Zábava a životný štýl

V slovenčine a češtine:

jauuu PS: to bolelo – neprekonateľné Evelyn a Petra Polnišová v komediálnych dialógoch o partnerských vzťahoch. Záruka zábavy a smiechu zaručená!

Na gauči s Nasklee – inšpiratívne rozhovory so zaujímavými ľuďmi, blogerka Petush vám poskytne svieži pohľad na rôzne aktuálne témy zo života.

Joe Trendy – zábavné rozhovory vychyteného stand-up komika s hosťami všetkého druhu.

Lužifčák – ešte jeden kúsok výberovej domácej zábavy. „Intervjús“ o všetkom, čo trápi spoločnosť s nadhľadom a humorom.

Vortex – český podcast o videohrách, no ani zďaleka nie len recenzie, ale kopec pridanej hodnoty.

Nevýchova – tipy a triky o „smart“ výchove, aby sa rodičia nezbláznili a deti neutrpeli traumu.

V angličtine:

Jimmy Kimmel Live! Monologue – svetoznámy moderátor spovedá celebrity, športovcov, hudobníkov a iné osobnosti na výslní.

Conan O'Brien Needs a Friend – americký komik si jedného dňa uvedomil, že má síce veľa celebritných známych, no žiadneho nemôže nazývať priateľom. Aby to napravil, začal s podcastom.

Sword and Scale – dramaticky prerozprávané skutočné zločiny, občas doplnené o rozhovory s obeťami, svedkami, zločincami a vyšetrovateľmi.

Ear Hustle – skutočné príbehy z legendárnej väznice San Quentin, ktorých zdrojmi sú dvaja bývalí väzni a umelec-dobrovoľník.

The Ikonns – životný štýl a osobnostný rozvoj, ako ich vidí párik úspešných podnikateľov a cestovateľov. Pozývajú si k sebe na rozhovory taktiež mnoho inšpiratívnych ľudí, zaujímavých informácií sa teda dozviete naozaj veľa.

Bonus:

The IKEA Sleep Podcast – katalóg výrobkov firmy IKEA, predčítavaný monotónnym hlasom IKEA pracovníka s jemným švédskym prízvukom, odporúčaný pred spaním na rýchle uspanie. Skúste si ho nachvíľku pustiť, najprv sa budete smiať nad touto bizarnosťou, ale verte, že po chvíľke začnete naozaj zívať.

Slúchatka airpody položené na smartfóne

 

Ako počúvať podcasty

 

Okrem samotného podcastu k tomu treba ešte dve veci – prehrávač a aplikáciu na prehrávanie.

Prehrávačom môže byť počítač, smartfón, inteligentný reproduktor, alebo aj smart hodinky.

Aplikácie prinášajú, okrem samozrejmého stiahnutia a prehrávania podcastu, aj celý rad iných funkcií – automatický odber, kategorizáciu, playlisty, zmenu rýchlosti záznamu, počúvanie v offline režime, sledovanie priateľov pre inšpiráciu, počúvanie audiokníh, zvýraznenie hlasu (pri počúvaní v hlučnom prostredí), preskakovanie tichých pasáží, či dokonca vytvorenie si vlastného podcastu.

Obľúbené aplikácie pre iOS i Android:

Spotify – známa služba pre hudobný streaming ponúka aj podcasty

Pocket Casts – platená appka, ale s funkcionalitou aj pre najnáročnejších poslucháčov

Podbean – aplikácia od firmy, ktorá ponúka aj hosting podcastov, integrácia so službou Alexa od Amazonu

Stitcher, Laughable (zameranie na zábavu), TuneIn Radio (zameranie na profesionálny šport)

Aplikácie špecificky pre iOS:

Apple Podcasts – natívna appka

Downcast, PodCruncher, iCatcher, Overcast, Castro 3

Aplikácie špecificky pre Android:

Google Podcasts – appka od Google

Podcast Addict, BeyondPod, Doggcatcher, Podcast Republic, Player FM