Ak chcete efektívne spravovať rodinné udalosti, odporúčame vám založiť si rodinný kalendár. Ako na to sa dozviete v našom článku.

Rodinný kalendár na nástenke.

V uponáhľanom svete, v ktorom dnes žijeme, môže vedenie si rodinných plánov a aktivít často pôsobiť ako žonglovanie. Sledovanie pracovných stretnutí, školských podujatí, mimoškolských aktivít a ďalších vecí môže byť poriadne vyčerpávajúce a to hlavne vtedy, keď ste to práve vy, kto musí držať v hlave všetky informácie. Práve pre takéto situácie je tu rodinný kalendár. V tomto článku bližšie preskúmame čo to ten rodinný kalendár je, pozrieme sa na jeho hlavné úlohy, porovnáme výhody a nevýhody papierovej verzie voči moderným aplikáciám. Posvietime si na to, ako ich efektívne používať a poskytneme vám aj ďalšie tipy, ako si udržať poriadok vo vašich rodinných plánoch. 

Čo je rodinný kalendár?

Rodinný kalendár alebo plánovač je centralizovaný nástroj, ktorý pomáha rodinám koordinovať ich plány a aktivity. Poskytuje vizuálny prehľad o záväzkoch každého člena vašej rodiny, čo uľahčuje plánovanie a riadenie každodenného života. Zatiaľ čo digitálne nástroje sú na tento účel čoraz populárnejšie, tradičný papierový rodinný kalendár ponúka stále svoje jedinečné výhody.

Na stiahnutie: Rodinný kalendár (orientácia na výšku)

Na stiahnutie: Rodinný kalendár (orientácia na šírku)

Mesačný rodinný kalendár.

Výhody papierového rodinného kalendára

Je vhodný aj pre rodiny s malými deťmi

Významnou výhodou papierového rodinného kalendára je jeho vhodnosť do domácností s malými deťmi, ktoré ešte nemajú mobilné telefóny ani elektronické zariadenia. Ponúka deťom hmatateľný spôsob, ako porozumieť plánovaniu rodinných aktivít a zúčastniť sa na nich. Samozrejme hovoríme skôr o väčších deťoch v predškolskom veku, ktoré už vedia čítať a môžu sa tak aktívne zapájať do rodinného plánovania. Ak vaše deti ešte nevedia čítať, aj tak určite oceníte priestor, kde môžete zaznačiť všetky dôležité lekárske prehliadky, očkovania či krúžky, ktoré s dieťaťom navštevujete. 

Je vždy na očiach

Na rozdiel od digitálnych kalendárov, ktoré sa môžu stratiť v mori notifikácií, papierový kalendár možno umiestniť na centrálne, dobre viditeľné miesto, napríklad do kuchyne alebo obývačky, kde ho všetci členovia rodiny vždy uvidia. To zaručí, že všetci sú riadne a včas informovaní o nadchádzajúcich udalostiach a záväzkoch.

Rodinný mesačný plánovač.

Fyzický zápis

Zapisovanie udalostí do papierového kalendára môže vytvoriť hmatový zážitok, ktorý pomáha jednotlivcom lepšie si zapamätať svoje záväzky. Je dokázané, že mozog si lepšie pamätá poznámky zapísané fyzicky perom, ako keď si ich zaznamenáte digitálne. Je to tiež vynikajúci spôsob, ako naučiť deti základy o riadení času a plánovaní zodpovednosti. 

Kreativita

Obzvlášť rodiny s deťmi ocenia papierový kalendár, do ktorého je možné kresliť si a vizuálne tak označovať plánované aktivity. Netreba sa však obmedzovať iba na kreslenie. Rôzne nálepky, vystrihnuté obrázky, farebné zvýrazňovače či iné vizuálne pomôcky, pomôžu zatraktívniť váš kalendár a lepšie si tak zapamätať jednotlivé plány. 

Mesačný rodinný kalendár.

Kam umiestniť rodinný kalendár

Výber správneho miesta pre váš rodinný kalendár je rozhodujúci pre jeho efektivitu. Tu je niekoľko tipov na umiestnenie:

Frekventované miesto v domácnosti

Rozhodnite sa pre centrálnu oblasť vo svojom dome alebo byte, ako je kuchyňa, chodba, alebo obývačka. Dokonca kúpeľňa, ktorá je jednou z prvých ranných zastávok každého člena rodiny, môže byť vhodným miestom na umiestnenie vášho kalendára. Zvoľte skrátka miesto, v ktorom sa často pohybujete, kde bude každému na očiach. Členom rodiny tak uľahčíte prístup a aktualizáciu kalendára. V prípade, že sa rozhodnete umiestniť kalendár v kúpeľni, myslite na to, že zvýšená vlhkosť v tejto miestnosti ho môže poškodiť, voľte preto radšej kalendáre vyrobené z iného materiálu ako je papier, napríklad prepisovateľné tabuľové kalendáre. 

Týždenný rodinný kalendár.

Úroveň očí

Zaveste kalendár vo výške očí, ale dbajte na to, aby bol dobre viditeľný pre dospelých aj deti. Pokiaľ máte ešte malé deti, zvoľte kompromis a umiestnite ho tak, aby bol dobre viditeľný pre dospelých členov vašej domácnosti, ako aj pre vaše ratolesti. 

Prístupné pre všetkých

Zabezpečte, aby všetci členovia rodiny mali prístup ku kalendáru. Ak máte malé deti, zvážte jeho umiestnenie nižšie na stenu, aby ste podporili ich zapojenie alebo pristavte malé schodíky, vďaka ktorým budú na kalendár lepšie dočiahnuť.

Týždenný rodinný kalendár.

Ďalšie tipy na používanie papierového kalendára

Ak chcete čo najlepšie využiť svoj papierový rodinný kalendár, nasledujúce tipy vám pomôžu. 

Farebné odlišovanie

Priraďte v papierovom kalendári činnostiam každého člena rodiny konkrétne farby. Vďaka tomu je na prvý pohľad ľahšie identifikovať, kto má aký záväzok. 

Farebne odlíšené aktivity vo vyplnenom rodinnom kalendári.

Pravidelné aktualizácie

Naplánujte si pravidelné týždenné alebo mesačné rodinné stretnutie, ktoré venujete spoločnej aktualizácii vášho kalendára. Tieto stretnutia vylepšia komunikáciu v rodine a zabezpečia presné zaznamenávanie záväzkov všetkých jej členov. 

Použite nálepky a ikony

Použite nálepky alebo ikony na zvýraznenie špeciálnych udalostí, ako sú narodeniny, prázdniny alebo dôležité termíny.

Nezabudnite na školský rozvrh

Okrem rodinného kalendára je veľmi dôležité aj udržiavanie samostatných školských rozvrhov pre každé dieťa. Na udalosti a úlohy súvisiace so školou použite inú farbu alebo samostatný kalendár. Pre rodičov školákov sme si pripravili aj školský rozvrh na stiahnutie.

Na stiahnutie: Rovrh hodín

Rozvrh hodín.

Mobilné aplikácie pre rodinné plánovanie

Aj keď papierové kalendáre majú svoje výhody, nemožno poprieť pohodlie, ktoré pre rodinné plánovanie poskytujú mobilné aplikácie. Tu je niekoľko populárnych aplikácií na rodinné plánovanie:

Google Calendar

Kalendár od firmy Google je výkonná a široko používaná aplikácia, ktorá vám umožňuje vytvárať viaceré kalendáre, zdieľať ich s členmi rodiny a nastavovať si pripomienky. Keďže patrí k jedným z najpoužívanejších kalendárov nielen pre rodiny, nižšie sme pre vás pripravili aj návod, ako ho najjednoduchšie nastaviť. 

Aktivity zapísané v online kalendári Google.

Cozi

Cozi existuje už niekoľko rokov a pre mnohých rodičov je stále hlavným organizačným nástrojom rodiny. Môže sa pochváliť množstvom funkcií, ako sú rodinné kalendáre, zoznamy úloh, sekcie receptov, nákupné zoznamy a dokonca aj priestor pre rodinný denník. Pretože v Cozi je toľko funkcií, niektorí rodičia túto aplikáciu môžu považovať za príliš komplikovanú. 

Online kalendár rodinných aktivít Cozi.

Any.do

Any.do je všestranná aplikácia na zvýšenie produktivity, ktorá zjednodušuje správu úloh a organizáciu kalendára. Aplikácia podporuje viacero kalendárov, ktoré viete farebne odlíšiť  podľa člena rodiny. Any.do výborne spolupracuje aj s populárnymi kalendármi od firiem Apple a Google, čím zjednodušuje import už existujúcich plánov. Užívateľsky prívetivé rozhranie aplikácie obsahuje viacero zobrazení kalendára a možnosť nastaviť ho ako kalendár na domovskej obrazovke. 

Any.do sa tiež synchronizuje s Alexou od firmy Amazon, čo umožňuje hlasom ovládanú správu úloh a zoznamov. Vďaka svojmu elegantnému dizajnu a efektívnej funkčnosti je táto aplikácia výborným nástrojom na zvýšenie produktivity a udržanie poriadku. Nevýhodou je, že mnoho funkcií je dostupných len v platenej verzii.

Nákupný zoznam a aktivity v online kalendári Any.do.

Ako si nastaviť Google Calendar

Kalendár Google je všestranný nástroj na správu rodinných plánov. Tu nájdete jednoduchý postup, ako nastaviť Google pre vašu rodinu:

Vytvorte účet Google pre každého člena rodiny

Uistite sa, že každý člen rodiny má účet Google. Ak ho ešte nemajú, môžu sa bezplatne zaregistrovať.

Otvorte si Google Calendar

Otvorte webovú aplikáciu Google Calendar na počítači alebo si stiahnite aplikáciu do svojich mobilných zariadení.

Zdieľajte svoj kalendár

Osoba, ktorá bude spravovať rodinný kalendár, by mala vytvoriť nový kalendár špeciálne pre rodinné udalosti alebo použiť svoj existujúci kalendár. 

Ak chcete zdieľať kalendár:

  • Na ľavom bočnom paneli kliknite na znamienko „+“ vedľa položky „Pridať kalendár priateľa“ alebo „Iné kalendáre“.
  • Vyberte možnosť „Vytvoriť nový kalendár“ a nastavte ho podľa pokynov.
  • Po vytvorení kalendára kliknite na tri bodky vedľa názvu kalendára a vyberte možnosť „Nastavenia a zdieľanie“.
  • V časti „Zdieľať s konkrétnymi ľuďmi“ zadajte e-mailové adresy členov vašej rodiny a nastavte ich povolenia (napr. „Zobraziť všetky podrobnosti udalosti“ alebo „Vykonať zmeny v udalostiach“).
  • Kliknutím na „Pridať ľudí“ s nimi zdieľate kalendár.

Prijmite pozvánky

Členovia rodiny dostanú e-mailové pozvánky na prístup k zdieľanému kalendáru. Na zobrazenie a úpravu kalendára musia tieto pozvánky prijať.

Použite farebné kódovanie

Každému členovi rodiny priraďte rôzne farby, aby ste ľahko rozlíšili ich udalosti v kalendári. Vďaka tomu je vizuálne jasné, kto má čo naplánované.

Pridajte udalosti

Začnite pridávať rodinné udalosti, stretnutia, narodeniny a ďalšie dôležité dátumy do zdieľaného kalendára. Pri vytváraní udalosti nezabudnite vybrať rodinný kalendár.

Nastavte si upozornenia

Nakonfigurujte si upozornenia na udalosti, aby ste ich mohli dostávať do svojich zariadení. To zaisťuje, že každý vie o nadchádzajúcich udalostiach.

Synchronizácia s mobilnými zariadeniami

Nainštalujte si aplikáciu Kalendár Google do smartfónu alebo tabletu každého člena rodiny. Prihláste sa pomocou svojich účtov Google a automaticky by sa mal zobraziť zdieľaný rodinný kalendár.

Pravidelne aktualizujte a komunikujte

Povzbudzujte všetkých v rodine, aby pravidelne aktualizovali kalendár a oznamovali akékoľvek zmeny alebo doplnenia udalostí.

Veríme, že sme vás inšpirovali, aby ste si zriadili rodinný kalendár, ktorý vám pomôže mať lepší prehľad o plánoch a udalostiach vo vašej rodine. Pravidelné stretnutia, ktoré budete organizovať na aktualizáciu kalendára, vám pomôžu zefektívniť komunikáciu vo vašej rodine a môžu sa stať príjemnou udalosťou, ktorá posilní vaše vzťahy a sprehľadní plánovanie rodinných aktivít. Tak nečakajte a pustite sa do toho!

Rodinný týždenný kalendár.