Všetko o tom, ako dokážete i vy zefektívniť váš pohyb prstami po klávesnici.

Ruky správne položené na klávesnici.

Moderná doba prináša zmeny a písací stroj, ako sme ho poznali v minulom storočí, je dnes už len muzeálnym kúskom. Napriek tomu nám z neho zostala klávesnica, ktorej síce pribudlo pár tlačidiel, ale základné rozloženie písmen na nej v podstate zostalo rovnaké. Navyše, dnes ju používame oveľa častejšie, ako kedykoľvek v minulosti. Píšeme už prakticky všetko na počítači, pero používame pomaly len na podpisovanie. Je teda namieste otázka, ako si túto činnosť, najmä ak pri nej trávime väčšinu pracovného času a ešte aj kus z toho voľného, zefektívniť. Ak ste si položili takúto otázku, potom je načase pouvažovať o cvičení písania všetkými desiatimi prstami.

Prečo sa naučiť písať všetkými desiatimi?

Rýchlosť

Písanie všetkými desiatimi prstami je spôsob písania bez toho, aby ste sa museli pozerať na klávesnicu. Táto metóda písania sa riadi svalovou pamäťou, ktorú si vypestujeme dôsledným tréningom so správnou metódou písania. Prsty si tak zvyknú písať, že inštinktívne prejdú na príslušné klávesy bez toho, aby sme potrebovali klávesnicu vidieť alebo dokonca cítiť.

Účinnosť

Pretože sa už nemusíte toľko sústreďovať na stláčanie jednotlivých klávesov, môžete sa o to viac sústrediť na texty, ktoré píšete. Už nemusíte prepínať tam a späť, vášmu mozgu sa uľaví a môže pracovať efektívnejšie. Ak teda dokážete písať rýchlejšie, môžete rýchlejšie rozvíjať svoje myšlienky a to má vplyv aj na váš kreatívny proces. Okrem toho ušetríte veľa času, ktorý môžete využiť aj inak.

Ergonómia

Trvalé pozeranie sa na klávesnicu pri písaní spôsobuje nezdravé držanie tela pri práci. Pri zvládnutí metódy písania desiatimi prstami nemusíte neustále pozerať na klávesnicu. To vám pomôže sedieť vzpriamene a v dobrej polohe.

Ako začať?

Ak vás tieto argumenty presvedčili a chcete sa začať učiť písať všetkými desiatimi prstami, máme pre vás niekoľko rád:
Začnime sedením. Poloha pri písaní posediačky je najprirodzenejšia, sadnite si teda vzpriamene, lakte držte pokrčené v pravom uhle. Tvár má byť mierne naklonená dopredu k obrazovke tak, aby medzi očami a obrazovkou bola vzdialenosť najmenej 45 - 70 cm. Svaly ramena, ruky a zápästia by mali byť vystavené čo najmenšiemu namáhaniu. Zápästia sa môžu dotýkať stolovej dosky pred klávesnicou. Nikdy neprenášajte telesnú hmotnosť na zápästia tak, že sa o ne opriete.

Biela klávesnica

Prstoklad

Na učenie sa používa klávesnica so štandardným umiestnením písmen QWERTY. Má to svoju logiku aj napriek tomu, že existujú aj iné rozloženia znakov, umožňujúce rýchlejšie písania a samotné QWERTY rozloženie má tiež svoje nevýhody. Toto rozloženie je však tak rozšírené, že ak by sa zmenil štandard, všetci by sa ho museli znova naučiť a stráviť značný počet hodín školením na nové rozloženie.


Trochu pokrčte prsty a položte ich na klávesy ASDF a JKL; , ktoré sa nachádzajú v strednom rade klávesov. Tento základný riadok sa nazýva domovský, pretože vždy začínate z tejto polohy a vždy sa k nim vraciate. Klávesy F a J pod ukazovákmi by mali mať vyvýšenú čiarku, aby vám pomohli tieto klávesy nájsť bez toho, aby ste sa pozreli.

Vyvýšená čiarka na klávesnici F a J.

Je dôležité zapamätať si túto východiskovú polohu prstov:

  • Ľavý malíček na klávesnicu A
  • Ľavý prstenník na klávesnicu S
  • Ľavý prostredník na klávesnicu D
  • Ľavý ukazovák na klávesnicu F
  • Pravý ukazovák na klávesnicu J
  • Pravý prostredník na klávesnicu K
  • Pravý prstenník na klávesnicu L
  • Pravý malíček na klávesnicu ;
  • Oba palce sú na medzerníku

Barevně označena výchozí poloha prstů na klávesnici pro cvičení strojopisu.

Pri samotnom písaní potom používame jednotlivé prsty takto:

  • Ľavý malíček - pre klávesy Q, A, Z a ľavý Shift
  • Ľavý prstenník - pre klávesy  W, S a X
  • Ľavý prostredný prst - pre klávesy  E, D a C
  • Ľavý ukazovák - pre klávesy  R, F, V, T, G a B
  • Pravý ukazovák - pre klávesy  Y, H, N, U, J a M
  • Pravý prostredný prst - pre klávesy  I, K a čiarka
  • Pravý prstenník - pre klávesy  O, L a bodka
  • Pravý malíček - pre klávesy P, ; , ?, {, }, ', Enter a pravý Shift
  • Oba palce - na stlačenie medzerníka.

Každý prst má teda ideálne vo svojej blízkosti písmená tak, aby sa ruky nemuseli zbytočne posúvať. Prsty by sa mali vždy dotýkať klávesnice, alebo byť tesne nad ňou, pre čo najväčšiu efektivitu.

Cvičíme písanie

Pri cvičení môže pomôcť farebne odlíšená klávesnica, kde každému prstu je priradená iná farba. To vám pomôže pochopiť, ktorý prst má stlačiť ktoré klávesy. Potom dodržiavajte tieto pravidlá:

  • Klávesy stláčajte iba prstami, pre ktoré sú vyhradené.
  • Vždy sa vráťte do východiskovej polohy prstov „ASDF - JKL;“.
  • Pri písaní si predstavte umiestnenie symbolu na klávesnici.
  • Vytvorte si a udržujte rytmus pri písaní. Stlačenia klávesov by mali prichádzať v rovnakých intervaloch.
  • Klávesu SHIFT stlačte malíčkom, ktorý je oproti tomu, ktorým stlačíte druhú klávesu.
  • Na stlačenie medzerníka použite ktorúkoľvek ruku, ktorá je pre vás pohodlnejšia.

Pri písaní sa nepozerajte na klávesy. Jednoducho posúvajte prsty, kým nenájdu označenie domáceho riadku.

Pohyb rúk a prstov obmedzte iba na to, čo je potrebné na stlačenie konkrétnej klávesy. Ruky a prsty držte blízko základnej polohy. To zlepšuje rýchlosť písania a znižuje namáhanie rúk.

Dávajte pozor na prstenníky a malíčky, pretože ich motorika býva menej vyvinutá.

Rýchlosť písania

Nečakajte, že po pár cvičeniach sa stanete majstrami v rýchlopise. Aj tu platí pravidlo, že trpezlivosť ruže prináša. Majte preto na pamäti niektoré užitočné rady:

  • Neponáhľajte sa, keď ste sa práve začali učiť. Zrýchlite až vtedy, keď vaše prsty trafia automaticky na správne klávesy.
  • Nájdite si čas na písanie, aby ste sa vyhli chybám. Rýchlosť sa zvýši postupne cvičením.
  • Keď opisujete text, vždy si pozrite slovo alebo dve vopred. 
  • Urobte si prestávku, ak máte pocit, že sa ľahko rozptyľujete a robíte veľa chýb . Je produktívnejšie vrátiť sa, keď sa cítite oddýchnutí.

Najčastejšie chyby

Pri každom učení robíme na začiatku veľa chýb. Je dôležité ich odhaľovať, aby sme si neosvojili nesprávne návyky, ktoré nám neskôr môžu prekážať. Tu sú niektoré najčastejšie:

  • Najbežnejším je prekríženie prstov nad písmenami „Y“ a „B“. Pri „Y“ by ste mali vždy používať ukazovák pravej ruky, ale niektorí ľudia ho zvyknú stlačiť druhým ukazovákom. To isté sa stane s písmenom „B“, kde by ste ho mali stlačiť ľavým ukazovákom, ale bežne sa tlačí pravým ukazovákom. 
  • Druhou najčastejšou chybou pri učení sa, je použitie nesprávnych strán. Ak napríklad chcete stlačiť „Shift“ + „A“, mali by ste stlačiť pravý „Shift“ a klávesu A stlačiť ľavým malíčkom. Dôvod, prečo by ste sa mali naučiť primerane používať modifikátory na oboch stranách sa stane jasnejším, keď musíte stlačiť zložitejšie reťazce klávesov, ako napríklad „Ctrl“ + „Alt“ + „A“. Ak by ste stlačili všetky klávesy na ľavom boku, dostanete ruku do zvláštnej polohy, ktorá vás spomalí. V takom prípade by ste mali použiť klávesy „Ctrl“ a „Alt“ na pravej strane klávesnice a ľavou rukou stlačiť klávesu A.

Dá sa písať desiatimi aj na smartfóne?

Samozrejme, pokiaľ ide o smartfóny, je to úplne iná situácia. Ako rýchlo teda písať na dotykových obrazovkách bez fyzickej klávesnice? Podľa štúdie je odpoveďou písať dvoma palcami a spoliehať sa na automatické opravy, nie na prediktívny text. Štúdia zistila, že používanie predikcie slova a jeho výber sú pomalšie ako automatické opravy a dva palce sú rýchlejšie ako potiahnutie prstom alebo používanie ukazováka.

Slovo na záver

Mnohí si kladú otázku, či musia skutočne použiť všetkých 10 prstov, alebo stačí 6 alebo iba 4 prsty? Použitie všetkých prstov je samozrejme optimálnym stavom a kto skutočne ovláda písanie desiatimi prstami, píše rýchlejšie a uvoľnenejšie.

Ak je však pre vás veľmi ťažké rekvalifikovať sa v technike písania alebo máte anatomické ťažkosti s používaním všetkých prstov, môžete samozrejme použiť menej prstov alebo klávesov na písanie inými prstami, ako odporúčame.

Kľúčom k efektívnej prevádzke klávesnice počítača je, aby ste poznali polohu klávesov a potrebné pohyby prstov a aby ste ich mohli používať bez dlhého premýšľania alebo pozerania sa na klávesnicu. Technika, ktorú odporúčame, vám ponúka iba metódu, ktorá sa osvedčila. Môžete to však samozrejme - ak to považujete za nevyhnutné - prispôsobiť svojim potrebám.

Praktické cvičenia na webe

Ak si chcete vyskúšať precvičovanie strojopisu online, alebo si urobiť test rýchlosti písania, na internete nájdete viacero stránok pre samoukov, ktoré takéto možnosti ponúkajú. 

Slovenskou stránkou je Strojopisonline.sk. Je určená nielen pre začiatočníkov, ale aj pre pokročilých. Stránka ponúka samotnú výučbu po jednotlivých radoch klávesnice a súčasne zaznamenáva vaše štatistiky. Ďalšou stránkou v slovenčine je Typingstudy.com. Je rozdelená do 15 lekcií a zlepšovať sa môžete pomocou hier aj zábavnou formou. 

Ak sa chcete zdokonaľovať v písaní angličtiny, ponuka web stránok na prax strojopisu je naozaj bohatá:
Typelit ponúka cvičenie prostredníctvom klasickej literatúry. Ratatype je bezplatný online kurz písania s certifikátom. Pre rýchlejšie a presnejšie programovanie je určený Coderacer, ktorý ponúka cvičenia tak, aby ste sa stali rýchlejšími a presnejšími programátormi.