Na prvý pohľad jednoznačný pojem „ryžový papier“ v sebe ukrýva viacero prekvapivo nečakaných významov. Prečítajte si, čo všetko môže označovať.

Japonská kaligrafia štetcom na ryžovom papieri.

Ak by ste niekomu položili otázku, čo je to ryžový papier a odkiaľ pochádza, asi by vás neprekvapila odpoveď, že má pôvod v Číne, prípadne v Japonsku a vyrába sa z ryže. Skutočnosť je oveľa odlišnejšia. Za ryžový papier už oddávna považujeme papier, pochádzajúci z Ázie, ale nielen v Číne či Japonsku sa vyrába tento papier vysokej kvality, ktorý sa hodí podľa svojho zloženia na rôzne účely.

Papier vyrobený z ryže neexistuje. Približne na prelome dvadsiateho storočia bol do Európy dovezený z Ázie druh papiera vyrobený z rastliny Tetrapanax Papyrifer. Tento papier sa bežne, ale mylne nazýval „ryžový papier“ kvôli jeho ázijskému pôvodu a jeho jasne bielej farbe. Bežne sa používa na výrobu umelých kvetov, ako podošva do topánok a na maľovanie. Zvyčajne sa však nepoužíva na písanie.

V potravinárskom priemysle existuje jedlý, tenký, škrobový papier, ktorý sa používa na balenie vietnamských potravín. Aj tento potravinový baliaci papier sa často označuje ako ryžový papier. Môže byť vyrobený z ryžového škrobu, ale pre chuť a textúru je možné pridať ďalšie prísady, ako je tapiokový škrob, mlieko a banány.

V Ázii sa tiež vyrába papier z kôry morušového stromu, ktorý sa používa na balenie zväzkov ryže pri preprave.

Textúra čínskeho ryžového papiera.

Ryžový papier pre umenie, architektúru a písanie 

Papiere z ázijských krajín sú často označované všeobecným pojmom ryžový papier. Môže pochádzať z rôznych krajín a často sa vyrába z rôznych zložiek buničiny a vlákniny. Najbežnejším zdrojom vlákna pre ryžové papiere sú rôzne odrody moruše. Používajú sa aj iné rastliny, ako je ker Lokta, a to z dôvodu ich širokého rozšírenia v krajine pôvodu.

Ak hľadáte ryžový papier na umenie, tienidlá, rámy shoji alebo iné kreatívne aplikácie, existuje niekoľko druhov papiera, ktoré sa vám môžu hodiť. Nižšie uvedené sú rôzne typy papiera, ktoré sa často označujú ako ryžový papier.

Morušový papier z Thajska

Thajci zdokonalili masovú výrobu morušového papiera. Po dôkladnej príprave vlákien kôry remeselníci ručne vyrábajú z moruše papier rôznych veľkostí a hmotností. Unryu je mäkký a priesvitný, zatiaľ čo Heavyweight Mulberry poskytuje tuhosť a textúru.

Washi papier z Japonska

Washi papier je vysoko rafinovaný morušový papier. Japonskí remeselníci povýšili obyčajný morušový papier na výtvarné umenie. Jedna vetva japonskej výroby papiera sa zameriava na získavanie papierov z moruše, kríkov mitsumata a gampi a ich spracovanie do takej vysokej kvality, aby sa dal použiť pri ochrane kníh a dokumentov. Konzervačné papiere sú bez chýb a sú také tenké, že pri opravách kníh sú prakticky priehľadné. Ďalšie odvetvie japonskej výroby papiera používa morušový papier na zobrazenie zložitých umeleckých vzorov. Papier Chiyogami alebo Yuzen má krásne a farebné vzory. Každá farba dizajnu je starostlivo ručne nanesená sieťotlačou na papier. Po ôsmich alebo deviatich aplikáciách sieťotlače je hĺbka farby úžasná.

Fialový papier Washi so zlatými lupienkami.

Papier Hanji z Kórey

Ryžový papier z Kórey je formálne známy ako papier Hanji. Tradične sa používa na právne a dôležité dokumenty, ktoré musia vydržať veľmi dlho. Túto trvanlivosť dosahuje pridaním rastliny Hibiscus meniot do papierovej drviny. Meniot dodáva vláknam dodatočnú pevnosť, takže sa časom nerozpadnú. Zmes buničiny tiež neobsahuje žiadne kyseliny, vďaka čomu je papier Hanji ideálny na archiváciu.

Farebný Hanji papier.

Papier Lokta z Nepálu

Krík Lokta je v Nepále bežnejší ako strom moruše, preto sa používa na výrobu papierovej kaše kôra z tohto kríka. Nepálski remeselníci sa preslávili nielen výrobou papiera, ale aj premenou tohto papiera na užitočné papierové výrobky a ozdoby, ako sú tašky a rozety.

Nepálsky papier Lokta.

Shoji papier z Japonska

Ďalšie bežné využitie ryžového papiera je v architektúre a interiérovom dizajne. Nájdete ho v japonských rámoch Shoji, ktoré sa využívajú ako priesvitné posuvné dvere v tradičných japonských domoch aj ako tienidlo lampy. Papier Shoji je tenký, polopriesvitný papier z moruše, ktorý má zvyčajne prirodzenú špinavobielu farbu alebo je bielený. Umiestňuje sa do rámov a zvlhčuje. Ako papier schne, zmršťuje sa. Keď je papier dobre upevnený v ráme, po vyschnutí je hladký a pevný.

Tradičné japonské posuvné dvere s tienidlami Shoji.

Xuan papier z Číny

Napokon, ryžový papier vyrobený v Číne sa nazýva Xuan. Pôvodne bol vyrobený z kôry stromu Pteroceltis Tatarinowii (príbuzný brestu). V priebehu rokov sa do čínskeho papierenského priemyslu dostali aj iné vlákna, ako je moruša, bambus a ryža.

Povesť hovorí, že po smrti Cai Luna (považuje sa za vynálezcu papiera) v roku 121 n.l., jeho žiak Kong Dan chcel vyrobiť čistý biely papier, aby naň nakreslil portrét svojho učiteľa. Pri potoku našiel veľmi starý strom Pteroceltis Tatarinowii, čo je druh brestu, ktorého kôra po rokoch vymývania tečúcou vodou zbelela a trčali z nej dlhé biele vlákna. Kong Dan sa z nich pokúsil vyrobiť papier, čo sa mu po viacerých pokusoch a omyloch podarilo. Tak sa objavil papier Xuan.
Pôvodne sa vyrábal v dynastii Tang v okrese Jing, ktorý bol pod jurisdikciou prefektúry Xuan – odtiaľ sa odvodzuje jeho názov. Počas dynastie Tang bol papier často zmesou konope (prvé vlákno používané na papier v Číne) a vlákna z moruše.

Vďaka rôznym výrobným metódam možno papier Xuan rozdeliť na Shengxuan, Shuxuan a Banshuxuan. Shengxuan (doslova „surový Xuan“), ktorý nie je špeciálne spracovaný, vyniká schopnosťou absorbovať vodu, čo spôsobuje rozmazanie atramentu na ňom. Shuxuan (doslova "zrelý Xuan") má však pri výrobe zapracovaný draselný kamenec, čo má za následok tuhšiu textúru, zníženú schopnosť absorbovať vodu a menšiu odolnosť voči šmykovému namáhaniu (to znamená, že sa dá oveľa ľahšie roztrhnúť ). Banshuxuan (doslova "polozrelý Xuan") má strednú vstrebateľnosť atramentu.

Všeobecne sa papier Xuan vyznačuje veľkou pevnosťou v ťahu, hladkým povrchom, čistou textúrou, veľkou odolnosťou voči pokrčeniu, korózii, moliam a plesniam. Väčšina starých čínskych kníh a obrazov od slávnych maliarov, ktoré prežili dodnes, je dobre zachovaná práve vďaka tomuto papieru.

Hlavnými surovinami na výrobu papiera sú rastlinné vlákna, predovšetkým bambus, a drevo. Drevené vlákna sú flexibilné, takže absorpcia atramentu papiera Xuan vyrobeného z drevených vlákien bude silná, zatiaľ čo bambusové vlákna sú tuhé, a teda absorpcia atramentu papiera Xuan vyrobeného z bambusových vlákien bude slabá. 

Tradičný proces výroby papiera Xuan je mimoriadne náročný a zahŕňa viac ako 100 krokov, od zberu, namáčania, prania, fermentácie, bielenia a rozvlákňovania surovín až po preosievanie, sušenie a rezanie v záverečných fázach.

Celý proces môže trvať aj dva roky a zručnosti sa dedili po generácie z majstra na učňa. Po príprave surovín remeselníci vyrobia kašu zmiešaním vody s vláknami. Potom sa hárok papiera zozbiera na jemné sito.

Tento krok odvádzania vlákien cez sito môže vykonať jeden alebo dvaja pracovníci pre papier normálnej veľkosti. Ale na výrobu hárku papiera super veľkosti, napríklad 3 x 11 metrov, je potrebné, aby dve až tri desiatky pracovníkov pracovali v úzkej koordinácii.
Nasledujúce kroky spočívajú v tom, že zodvihnete hárok papiera zo sita a položíte ho na stoh mokrých papierov, ktoré sa potom vysušia, ostrihajú a zabalia.

Textúra ručne robeného papiera Xuan.

Ryžový papier na jedenie

Pojem „ryžový papier“ sa udomácnil aj v gastronómii. Ide ale o druh cestoviny, zvyčajne vyrobený zo zmesi bielej ryžovej múky, tapiokovej múky, soli a vody, vďaka čomu sú prirodzene bezlepkové a vhodné pre vegánov. Zvyčajne sa predávajú sušené v tenkej, chrumkavej, okrúhlej forme. Pred použitím ich treba rehydratovať, aby boli zmäknuté a poddajné. 

Do plytkej misky, ktorá je širšia ako veľkosť ryžových papierov nalejte vlažnú vodu. Odporúčame pracovať s jedným listom naraz. Ponorte celý list do vody na niekoľko sekúnd, jemne ho pretrepte, aby ste sa zbavili prebytočnej vody a potom ju položte na rovnú navlhčenú pracovnú plochu. 

Ak je list príliš mokrý, nechajte ho vysušiť na vzduchu 1-2 minúty alebo ho položte na suchú kuchynskú utierku, potom ho môžete zavinúť do požadovaného tvaru. Po zmäknutí sú papiere lepkavé, hladké a jedlé bez varenia. Majú neutrálnu chuť, čo umožňuje vytvoriť akýkoľvek typ príchutí pre plnky, slané alebo sladké jedlá.

Ryžový papier v obale.

Tu je niekoľko typov na chutné „papierové“ pohostenie.

Závitky

Klasické jedlo z ryžového papiera sú závitky s plnkou, taktiež známe ako jarné rolky (spring rolls). Na závitky existuje množstvo receptov, ale jedno majú spoločné. Plnka sa pripravuje vopred, zavinie sa do ryžového papiera a môže sa konzumovať. Prípadne ich možno ešte pred podávaním krátko opražiť.

Jarné rolky so šalátom, avokádom, mrkvou a sezamom.

Plnku si pripravíme podľa vlastnej chuti, nemala by chýbať zelenina, ak chcete mleté mäso, prípadne krevety alebo rybu. Veľa receptov používa cesnak, zázvor, huby a jarnú cibuľku. Všetky ingrediencie nadrobno posekáme a dochutíme sójovou omáčkou a sezamovým olejom. Plnku podusíme na panvici a potom mierne vychladenú kladieme na vlhké listy ryžového papiera a zabalíme do požadovaného tvaru.

Dva taniere plné závitkov s arašidovou omáčkou.

Vyprážané ryžové papierové lupienky 

Jednoduchý recept, pretože ryžový papier nemusíte namočiť do vody, stačí ho nakrájať na menšie kúsky, vložiť do malého množstva oleja a vyprážať asi 10 sekúnd. Fritované čipsy vyberte z oleja a položte ho na papierovú utierku, aby sa zbavil prebytočnej mastnoty. Ryžové papierové lupienky je dobré jesť s akýmkoľvek karí, dipmi alebo omáčkami, alebo skúste dochutiť soľou, mletou paprikou, čiernym korením a parmezánom.

Vyprážané ryžové papierové lupienky.

Vegánska slaninka 

Pre alternatívny nápad na vegánske jedlá môžete použiť ryžový papier na výrobu slaniny. Nakrájajte list ryžového papiera na dlhé prúžky a pridajte vegánske slaninové korenie, potom ho fritujte alebo pečte. Pre chutnejšiu slaninu si môžete vyrobiť vlastnú domácu marinádu so sójovou omáčkou, tekutým dymom, vodou, údenou paprikou a cesnakovým práškom. Rúru predhrejte na 200oC. Potom pripravte ryžový papier ponorením listu do marinády a položením prúžku na naolejovaný plech a ďalší pásik položte na vrch prvého. Vložte plech do rúry a pečte 7 minút. Niektoré recepty odporúčajú dať ochutené pevné tofu medzi prúžky, aby sa do pečenej vegánskej slaniny dostalo viac textúry a chuti.

Pizza z ryžového papiera 

Z ryžového papiera si môžete pripraviť aj tenkú chrumkavú pizzu. Vyberte si svoje obľúbené ingrediencie na plnku – odporúčame nakrájanú šalotku, zelenú cibuľku a mleté bravčové mäso, kuracie mäso alebo tuniaka a vajce. Zmiešajte šalotku, cibuľku a mäso, dochuťte sójovou alebo ustricovou omáčkou a poduste. Potom osmažte papierový list na panvici, na vrch dajte vajíčko a miešajte, kým sa vajíčko neurobí do polomäkka. Na vrch potom pridajte uvarené prísady, ochuťte syrom alebo inými omáčkami, ako je omáčka Sriracha alebo majonéza.

Ramen rezance 

Ak vám dôjdu ramen alebo ryžové rezance a nikde ich nenájdete, môžete ako náhradu použiť ryžový papier a príprava je jednoduchá. Použite vlhkú kuchynskú utierku, do ktorej zabalíte ryžový papier na niekoľko sekúnd, len aby bol dostatočne zmäknutý na rolovanie, ale nie príliš mokrý. Na papier naneste trochu kuchynského oleja, aby ste zabránili jeho zlepeniu. Potom ho pevne zrolujte a ostrým nožom alebo nožnicami nakrájajte na malé prúžky. Potom nakrájané zvitky ryžového papiera rozbaľte (napríklad pomocou paličky) a máte jemné ryžové rezance pripravené na použitie. Potom už len pridajte rezance do horúcej polievky a môžete konzumovať.