Svadba je právom označovaná za jeden z najkrajších dní, aký môže človek počas svojho života zažiť. Avšak, mnohí ľudia sa vám pred týmto dôležitým a prekrásnym životným krokom môžu pokúšať nahovoriť, že vlastnú svadbu si neužijete. Prečo? Musíte sa venovať hosťom, musíte vybaviť toto, musíte zabezpečiť tamto a podobne. Samozrejme, so svadbou je spojených viacero povinností a vybavovačiek. My sme však toho názoru (redakčné skúsenosti), že kto si ako zariadi, tak aj má. Aby sme vám to ale o čosi uľahčili, skompletizovali sme pre vás zopár tipov na tému, čo všetko je potrebné vytlačiť pred svadbou. A nemáme na mysli len svadobné oznámenia.

Čo všetko je potrebné vytlačiť pred svadbou?

Nie je žiadnym prekvapením, že pri zamyslení sa nad svadobnými tlačovinami sa väčšine ľuďom automaticky vybavia pred očami svadobné oznámenia. V súvislosti s tým, čo všetko je potrebné vytlačiť pred svadbou, sú síce najsamozrejmejšou položkou, no v žiadnom prípade jedinou. Je toho totižto omnoho viac.

svadobné oznámenia

Svadobné oznámenia

Fantázii sa medze nekladú, všetko s mierou alebo v jednoduchosti je krása? V prípade svadobných oznámení je to na vás. Nezabúdajte, že je to váš deň, čiže spokojnosť s oznámeniami by mala byť predovšetkým na vašej strane. Každopádne, svadobné oznámenie posielate každému, komu chcete oznámiť váš veľký deň. Samozrejmosťou je rodina, no do úzadia nejdú ani kamaráti, kolegovia či iní známi.

Náš tip: Čo sa týka rozmerov, opäť ide viac-menej o subjektívnu záležitosť. Osvedčenou klasikou sú obdĺžnikové tvary, či už na výšku, alebo na šírku, no čoraz populárnejšími sú štvorcové svadobné oznámenia. Pôsobia možno o čosi elegantnejšie. Pri voľbe rozmerov si však dajte pozor, aby ste k nim našli vhodné obálky. Na vychytanie všetkých detailov vám môžeme odporučiť aj personalizovanú potlač obálok.

svadba

Pri navrhovaní svadobného oznámenia nezabudnite na dôležité informácie, akými sú mená, dátum, čas a miesto. Pridať môžete aj vecný veršík, ktorý vás charakterizuje. Zdroj pôvodného obrázka: freepik.com

Svadobné pozvánky

Svadobné tradície a zvyky sa všade vo svete líšia. Zatiaľ čo za veľkou mlákou sa úplne bežne čaká na odpoveď, či pozvaný hosť prijme pozvanie, resp. či príde sám, alebo takzvane + 1, tak na Slovensku sa pozvánka k svadobnému stolu prikladá k oznámeniu. Samozrejme, len pre tých, ktorí sú pozvaní na hostinu hneď od samého začiatku.

Náš tip: Svadobná pozvánka by mala svojím dizajnom a prevedením korešpondovať so svadobným oznámením, resp. vo svojej podstate by mala na prvý pohľad pripomínať akúsi menšiu verziu oznámenia. V každom prípade, nezabudnite na miesto konania hostiny.

svadobné oznámenie

Oznámenie a pozvánku môžete skĺbiť aj do jedného celku – ako v tomto prípade. Zdroj pôvodného obrázka: freepik.com

Etikety na víno

Nalejme si čistého vína, dobré vínko jednoducho patrí ku každej svadbe. A to ešte nespomíname tradičnú slovenskú pálenku. Každopádne, či víno, či pálenku si môžete vkusne označiť personalizovanými etiketami. Čo by na nich malo byť? Predovšetkým vaše mená, teda mená mladomanželov. No na druhej strane, etiketami môžete hosťom taktiež prezradiť, čo pijú, popriať im „dobrú chuť“ či povedať „na zdravie“, poďakovať im, že s vami trávia váš deň, alebo im prosto pripomenúť váš výnimočný dátum.

Náš tip: Svadobné etikety sa zvyknú dávať najmä na výslužkové víno. Môžete nimi buď prelepiť pôvodné etikety, alebo ich nalepiť na zadnú stranu, ak to priestor umožňuje. V prípade, že ponecháte aj pôvodné etikety a svadobanom zachutí, rýchlo zistia, odkiaľ a aké vínko si neskôr zaobstarať.

Etikety na víno

Mimochodom, drobnú nálepku s vašimi menami a poďakovaním môžete nalepiť aj na škatule s výslužkami. Zdroj obrázka: freepik.com

Zasadací poriadok

Ak sa chcete vyhnúť ťažko organizovanému chaosu pred vstupom do sály, resp. na miesto svadobnej hostiny, nemal by vám chýbať zasadací poriadok, na ktorom nájde svoje meno a pridelené sedenie každý pozvaný hosť. Vopred váš však upozorňujeme, aby ste pre istotu poriadne skontrolovali mená vašich hostí na zasadacom poriadku. Niektorí môžu byť totižto na prípadné preklepy veľmi hákliví. Koniec koncov, ako sa hovorí, dvakrát meraj, raz strihaj.

Náš tip: Pri navrhovaní zasadacieho poriadku myslite aj na starších hostí, a voľte preto výrazný a ľahko čitateľný font. Okrem toho, vytlačenú verziu umiestnite na dobre viditeľnú plochu pred vstupom na miesto konania svadobnej hostiny.

svadba

S asistenciou zasadacieho poriadku sa nemusíte báť, že by niekto nenašiel svoje miesto pri svadobnom stole. Zdroj obrázka: freepik.com

Menovky

Na základe videného zasadacieho poriadku síce vaši hostia vedia, kam približne majú ísť, no pri stole by si mali byť istí, že našli svoje miesto. Pocit istoty im dáte malou kartičkou s ich menom priamo pri ich mieste. Vyberať môžete z klasickej strieškovej (áčkovej) menovky, ktorá môže byť obojstranná aj jednostranná, alebo z kartičkovej, ktorú jednoducho pripevníte na stojanček. Samozrejme, aj tá môže byť v obojstrannom prevedení. Pokiaľ by ste sa rozhodli práve pre obojstranný variant, tak na prednú stranu určite umiestnite meno hosťa a na zadnej strane môže byť napríklad dátum, milé prianie „dobrú chuť“, „príjemnú zábavu“, alebo poďakovanie.

Náš tip: Menovka vyzerá fantasticky, keď sa pre krstné meno použije písaný/okrasný font vo veľkom prevedení a pre priezvisko jednoduchý font v menšom prevedení. V takomto prípade umiestnite priezvisko do pravej časti pod krstné meno.

svadobné menovky

Spokojne usadený hosť pri svadobnom stole je predzvesťou dobrej atmosféry. Zdroj obrázka: freepik.com

Svadobné menu

Vytlačené menu síce neoplýva takou dôležitosťou ako svadobné oznámenia, no každý hosť si rád prečíta, čo mu vlastne ponúkate. Obzvlášť pri večernom chode, kedy býva zvyčajne možnosť výberu z takzvaných švédskych stolov. Pokiaľ sa teda rozhodnete aj pre tlač svadobného menu, uistite sa, že bude obsahovať nielen prípitok a hlavný chod, ale tiež večerný chod či dostupnosť alkoholických a nealkoholických nápojov. Umiestniť ho môžete napríklad k zasadaciemu poriadku alebo v niekoľkých kópiách na každý stôl zvlášť.

Náš tip: Vzhľadom na to, že všetko, čo je na svadobnom stole, sa môže ušpiniť od jedla či nápojov, pričom výnimkou nie je ani svadobné menu, vám odporúčame, aby ste si ho dali v prípade jeho umiestnenia na stôl zalaminovať. Ak sa aj náhodou stane, že sa ušpiní, jednoducho sa pretrie a je zase ako nové.

svadobné menu

Svadobné menu môže dokonalým spôsobom ladiť aj so svadobným oznámením či s pozvánkou. Zdroj pôvodného obrázka: freepik.com

Niekoľko tipov na záver

  • Pri navrhovaní svadobných tlačovín sa pokúste ladiť všetko do jednotného dizajnu. Jednotné prevedenie totižto pôsobí elegantne a vkusne.
  • Pokiaľ máte premyslený zasadací poriadok a potvrdenú účasť hostí ešte pred rozosielaním oficiálnych svadobných oznámení a pozvánok, môžete do obálky priložiť aj číslo stola – ako ste to mohli vidieť na niektorých z predošlých obrázkov.
  • Za účasť na svadbe a za všetky dary sa patrí poďakovať. Formálnym spôsobom, ako tak učiniť, je odosielanie ďakovných kariet. Avšak, vzhľadom na to, že takýto spôsob poďakovania celú svadbu predražuje (grafický návrh karty, tlač, obálka, poštovné) a žijeme v dobe moderných technológií a sociálnych sietí, môžete svadobanom vyjadriť vašu vďaku prostredníctvom nich. Akýmsi kompromisom môže byť navrhnutie grafického dizajnu ďakovnej karty a jej odoslanie prostredníctvom mms či sociálnych sietí. Na druhej strane, ešte stále môžete zvoliť aj spôsob osobného poďakovania, čo by však bolo časovo náročné.
  • Lámete si hlavu nad tým, kde si dať vytlačiť svadobné oznámenia a ďalšie svadobné tlačoviny? Neváhajte nás kontaktovať a s radosťou sa postaráme o všetko, čo je potrebné vytlačiť pred svadbou.
  • No a na úplný záver nezabúdajte – šťastné manželstvo, šťastný život.

 

Zdroj obrázkov: freepik.com a vlastné spracovanie