Všetci máme sny a ciele, ktoré chceme dosiahnuť. Dobrou pomôckou na ich realizáciu môžu byť aj takzvané “Vision boards,” opierajúce sa o princípy Law of Attraction (zákon príťažlivosti). Ako ich pripraviť, čo znázorňujú a čo vlastne znamenajú zákony príťažlivosti vám priblížime v nasledujúcich riadkoch.

Vision board na zdravý životný štýl.

Law of attraction 

Princíp law of attraction je veľmi jednoduchý. Tvrdí, že naše pozitívne, alebo negatívne myšlienky prinášajú do našich životov pozitívne alebo negatívne zážitky. V skratke to znamená, že čím viac pozitívnych myšlienok máme, tým viac pozitívnej energie vyžarujeme a tým viac priťahujeme aj pozitívne zážitky. S negatívnymi je to podobne: čím viac myslíme na to zlé, tým je pravdepodobnejšie, že si to aj privodíme. 

Ide skôr o teóriu, alebo pseudovedu, ktorá nebola nikdy vedecky podložená, avšak má veľa stúpencov,  ktorí vám odprisahajú, ako im zmenila život. Ich cieľom je pretransformovať svoju myseľ tak, aby aj negatívne myšlienky zmenili na tie pozitívne a priťahovali tak lepšie zážitky a situácie. 
Či táto teória v praxi funguje zaručiť nevieme, avšak nevidíme nič zlé na tom, mať v hlave trochu krajších a svetlejších myšlienok a keď so sebou prinesú aj podobné zážitky, je to tzv. win-win situácia. 

Vision board

Ide o vytvorenie si akejsi nástenky plnej obrázkov, výstrižkov z novín a časopisov, či len hesiel, ktoré máte stále pred sebou, napríklad u seba v byte, alebo vo vašej kancelárii a ktoré vám majú neustále vizuálne pripomínať vaše sny a ciele. Mohli by sa kľudne nazývať aj nástenka snov, nástenka vízií alebo nástenka cieľov

Ako sme už spomínali, vision boards sú úzko spojené s law of attraction, nejde v nich však o žiadnu mágiu a nezmenia vám život zo dňa na deň. Pre úspešné dosiahnutie cieľov si treba najprv ciele nastaviť, veriť v ne a samozrejme aktívne pracovať na ich dosiahnutí. Bez ohľadu na to, či je vašim cieľom viacej sa hýbať, byť trpezlivejší, zlepšiť medziľudské vzťahy, či získať vytúžené povýšenie, vision board môže byť výborným spoločníkom na ceste k jeho dosiahnutiu. 

Napriek tomu, že law of attraction nemá žiadne vedecké podklady, toto neplatí pre mentálne cvičenia, akým je napríklad vizualizácia. Podľa magazínu Psychology today môžu mentálne cvičenia pomôcť zvýšiť motiváciu, sebavedomie a dokonca aj fyzické výkony. V jednej štúdii sa dokonca potvrdilo, že v niektorých prípadoch vizualizácia u atlétov bola takmer tak účinná ako samotné fyzické cvičenie. 

Ako si vytvoriť vlastný vision board

Výroba vision boardu nie je len o bezhlavom vystrihovaní obrázkov z časopisov, vytváraní koláží a dúfaní, že nám to všetko nejako vyjde. Je to kreatívny proces, v ktorom každý krok pomáha, aby ste si lepšie vizualizovali vaše sny a aby sa hlbšie zarezávali do vášho podvedomia. 

Čo budete potrebovať na vytvorenie vision boardu:

  • Korkovú nástenku, prípadne nejaký tvrdší kartón, alebo paspartu ako podklad
  • Kopu časopisov, katalógov, alebo vytlačených obrázkov a fotiek
  • Lepidlo, pripináčiky, lepiacu pásku, rôzne farebné stuhy
  • Fixky, perá, farbičky
  • Čas

Keď máte všetky pomôcky pripravené, prichádza čas na prvé kroky. 

Korková nástenka snov.

Krok 1 – Definovanie vašich cieľov

Možno snívate o perfektnom partnerovi, lepšej práci, krajšom dome, či exotickej dovolenke. Nájdite si moment na jasné definovanie toho, čo naozaj chcete. Urobte si príjemnú atmosféru a premýšľajte nad vecami, ktoré chcete dosiahnuť, ktoré vám chýbajú k naplneniu vášho života, snažte sa predstaviť si každý detail vášho cieľa. Pokojne si vezmite pero a papier a zapisujte si vaše myšlienky. Sústreďte sa, aby ste tento čas, ktorý ste si vyhradili na určenie cieľov využili naplno. Predsa len, kedy ste sa naposledy zamysleli nad tým, čo naozaj chcete? Pýtajte sa sami seba, čo chcete prizvať do vášho života, čo chcete dokázať. Na to aby ste vedeli vaše ciele vizualizovať, je dôležité najprv ich poznať.

Vision board trávenia času v prírode a na horách.

Krok 2 – Hľadanie inšpirácie

V pripravených časopisoch a ostatných materiáloch začnite vyhľadávať slová a obrázky, ktoré korešpondujú s cieľmi, ktoré ste si definovali v predchádzajúcom kroku. Najlepšie sa hľadá v lifestyle-ových časopisoch, v magazínoch o zdraví, prírode, alebo cestovných katalógoch. Ale nelimitujte sa iba na tie, veľkou pomôckou vám môže byť aj napríklad Pinterest, Instagram, alebo iné sociálne siete a materiály dostupné na internete. Keď túžite napríklad po novom aute, otvorte katalóg a vystrihnite si auto, ktoré sa vám páči.

Ak je vašim cieľom zarobiť viac peňazí, kľudne si pripravte nejakú bankovku, ktorá vám to pripomenie. Chcete byť viac v prírode, odtrhnite si na záhrade vetvičku, ktorá vo vás evokuje prírodu (fantázii sa medze nekladú).  Ďalej môžete hľadať inšpiráciu aj napríklad na pohľadniciach, nálepkách, baliacom papieri, rôznych textíliách, farebných stuhách a pod. Hľadajte obrázky, slová, či farby, ktoré vo vás rezonujú a ktoré vás inšpirujú. Vždy keď narazíte na obrázok, alebo slovo, ktoré vás zaujme, vystrihnite ho a pripravte si ho na ďalší krok. 

Vision board plážového života a surfovania.

Krok 3 – Rozvrhnutie vášho vision boardu

Ešte predtým, ako všetko nalepíte, či prišpendlíte, si to musíte zorganizovať. Rozvrhnite si vašu nástenku, tak ako vám to vyhovuje. Je len na vás, či ju chcete mať úplne vyplnenú, alebo si na nej chcete nechať veľa voľného miesta. Voľné miesto vám môže slúžiť na prípadné neskoršie doplnenie, alebo na zobrazenie cesty, ktorá vedie k vášmu vytúženému cieľu. Nebojte sa experimentovať a vyskúšať rôzne rozvrhnutia vášho vision boardu. Keď máte všetko na správnom mieste, začnite s fixovaním na nástenku. 

Vision board štúdia na vysokej škole architektúry.

Krok 4 – Voľba správneho miesta

Keď ste sa dostatočne vyhrali s vašim vision boardom, prichádza čas na jeho čo najefektívnejšie uloženie. Vaše nové dielo vám odporúčame umiestniť na miesto, ktoré máte denne na očiach tak, aby vám neustále pripomínalo, čo chcete dosiahnuť. Vždy keď sa na váš vision board pozriete, snažte sa predstavovať si vaše ciele ako už reálne dosiahnuté. Predstavujte si sami seba po ich uskutočnení, ako sa cítite, čo to pre vás znamená. Týmto spôsobom sa vaša motivácia ešte prehĺbi. 

Niektorí ľudia si vytvárajú aj väčšie množstvo vision boardov, napríklad jeden hlavný, ktorý si umiestnia pri posteli a ktorý im denne pripomína ich ciele, keď idú večer spať aj keď sa ráno zobúdzajú. Pridajú tiež viacero malých, viac špecifických, ktoré si umiestnia napríklad na pracovnom stole, pokiaľ sú zamerané na pracovné ciele, prípadne v posilňovni, v ktorej sa chcú dopracovať k dokonalej postave. Dobrý nápad je aj urobiť si fotku svojho vision boardu a nastaviť si ju ako tapetu na vašom telefóne, tablete, alebo počítači. Skrátka, snažte sa mať váš vision board na mieste, ktorému sa nevyhnete. 

Pokladajte váš vision board ako živý organizmus, ktorý sa časom mení. Tak isto sa môžu meniť aj vaše sny a priority. Taktiež nie je vždy možné dosiahnuť všetko, čo si zaumienime a preto netreba zúfať, ak sa vám nepodarilo splniť úplne všetko z vašej nástenky. Koncentrujte sa viac na to, čo sa podarilo. Ak ste si napríklad vysnívali, že sa stanete prezidentom vašej firmy, nevzdávajte sa, ak ste po roku iba vice-prezidentom. Ak bol váš cieľ byť vegánom a napriek všetkej snahe ste po čase “len” vegetarián, pozerajte sa na to ako na prvý úspešný krok, nie ako na prehru. 

Nástenka vízií partnera, svadby a rodiny.

Online vision board

Samozrejme v dnešnej dobe existujú aj mnohé internetové nástroje a rôzne aplikácie na tvorbu vision boardov. Jednou z najznámejších je Canva, ktorá ponúka možnosti tvorby vision boardov zdarma, avšak ak by ste si chceli využiť všetky jej možnosti, musíte platiť mesačný poplatok. 

Veľkej popularite sa už pár rokov teší aj Pinterest, ktorý už vo svojej podstate funguje ako vision board, kedže po bezplatnej registrácii si môžete začať vytvárať albumy, do ktorých si popripínate obrázky a fotky podľa vami zvolených kritérií. Takto si viete vytvoriť albumy plné obrázkov, ktoré sa stotožňujú s vašimi cieľmi. 

Na trhu je mnoho ďalších produktov, v ktorých je možné vytvoriť si vision board, my vám však odporúčame starú dobrú “analógovú” formu, pretože pri jej tvorení sa zaručene viac zabavíte a aj sa vám vďaka kreatívnej manuálnej činnosti vaše ciele hlbšie zapíšu do podvedomia a bude omnoho jednoduchšie si ich kedykoľvek vizualizovať.