Písal sa rok 1957 a svetlo sveta uzrel prvý bubnový skener vyvinutý pre použite s počítačom. Práve táto mašinka má na svedomí vôbec prvý počítačovo oskenovaný obrázok v histórii. Bola ním fotka dieťaťa. Zoberme to ale pekne poporiadku.

Čo je to skener?

Vo svete počítačov je skener zariadenie, ktoré opticky skenuje obrázky, tlačený text, rukopis, prípadne trojrozmerné objekty, a prenáša ich do digitálnej podoby. V súčasnosti ide o štandardné vybavenie, ktoré nesmie chýbať snáď v žiadnej kancelárii. Dokonca, skener, najčastejšie v rámci multifunkčných tlačiarní, je v dnešnej dobe aj súčasťou mnohých domácností.

Stručná história skenovania

Dnešné skenery môžeme označiť za akýchsi nástupcov legendárnych faxových a telegrafických zariadení. Avšak, aby sa moderné skenery, ktoré v 21. storočí zjednodušujú životy ľuďom po celom svete, vyvinuli do takej podoby, v akej ich poznáme dnes, museli ubehnúť poriadnu štreku.

história skenovania

Bainov fax

Škótsky vynálezca Alexander Bain pracoval na svojom experimentálnom faxovom prístroji v rozmedzí rokov 1843 až 1846. Pomocou hodín synchronizoval pohyb dvoch kyvadiel na skenovanie správy riadok po riadku. Ako čítacie, resp. zapisovacie, zariadenie používal dotykové pero, ktoré bolo elektricky vodivým kyvadlom. Vo svojom patentovom opise Bain tvrdil, že týmito prostriedkami je možné odobrať kópiu akéhokoľvek iného povrchu zloženého z vodivých a nevodivých materiálov.

Bakewellov prístroj

Bainov experimentálny koncept faxu o čosi vylepšil anglický fyzik Frederick Bakewell. Jeho vylepšený prístroj z roku 1848 dokázal reprodukovať aj nekvalitné obrázky a mal mnoho vlastností moderných faxových strojov. Od pôvodného Bainovho faxu sa líšil najmä tým, že namiesto prvotných kyvadiel používal synchronizované rotujúce valce.

Caselliho Pantelegraf

Za prvý komerčne využívaný fax sa považuje praktický elektromechanický Pantelegraf, ktorý vynašiel v roku 1861 taliansky fyzik Giovanni Caselli. Toto zariadenie so schopnosťou prenášať rukopis, podpisy alebo kresby na ploche až 150 x 100 mm je všeobecne považované za východiskový bod moderného skenera. Čo sa jeho prevádzky týka, využívalo elektromagnety na pohon a synchronizáciu pohybu kyvadiel s cieľom skenovať a reprodukovať obrázky.

Belinov Belinograf

V súvislosti s históriou skenovania nemožno opomenúť ani Belinograf z roku 1913, ktorý mal na svedomí francúzsky fotograf a vynálezca Édouard Belin. Spomínaný prístroj predstavoval systém na príjem fotografií cez telefónne drôty prostredníctvom telegrafických sietí. Spravodajské agentúry ho používali od roku 1914 do roku 1921.

skenovanie história

Zdroje pôvodných obrázkov: wikipedia.org, wikipedia.org, wikipedia.org, wikipedia.org

Prvým počítačovo oskenovaným obrázkom bola fotka dieťaťa

No a postupne sme sa dostali k tomu, čo sme spomínali hneď v samom úvode tohto článku. K tomu, že vôbec prvým počítačovo oskenovaným obrázkom bola fotka dieťaťa. Ako k tomu došlo?

V roku 1951 sa Russell A. Kirsch, neskorší vynálezca pixelov, pripojil k National Bureau of Standards ako vedúci skupiny pracujúcej na prvom interne programovateľnom americkom počítači Standards Eastern Automatic Computer (SEAC). O čosi neskôr sa začali digitálne počítače bežne používať v mnohých laboratóriách a komerčných zariadeniach. Pôvodne sa venovali výlučne numerickým, algebraickým a geometrickým výpočtom. Postupom času sa ale zistila ich schopnosť manipulovať so symbolmi.

Russellovi A. Kirschovi napadlo, že v rámci simulácie rozpoznávania znakov je možné použiť počítač na všeobecné účely. Vyžadovalo si to však vstupné zariadenie, ktoré by dokázalo transformovať obraz do formy vhodnej na uloženie do pamäte počítača. A práve z tejto myšlienky vzišiel prvý bubnový skener vyvinutý pre použitie s počítačom, ktorý bol úspešne zostrojený v roku 1957.

Prvým počítačovo oskenovaným obrázkom sa tak stala ešte v tom istom roku fotka Kirschovho trojmesačného syna Waldena. Vo výsledku šlo o obrázok s rozlíšením 176 x 176 pixelov na ploche 5 x 5 cm.

Zaujímavosť: Legendárny oskenovaný obrázok Kirschovho syna Waldena bol v roku 2003 zaradený magazínom Life do zoznamu 100 fotografií, ktoré zmenili svet.

skenovanie a jeho história

Vľavo prvý interne programovateľný americký počítač Standards Eastern Automatic Computer (SEAC), v strede Richard B. Thomas so SEAC skenerom a vpravo prvý počítačovo oskenovaný obrázok v histórii – fotka Kirschovho syna Waldena. Zdroje pôvodných obrázkov: wikipedia.org

Náš tip: Pôvodnú fotku historického skenu, ako aj zaujímavosti zo života Russella A. Kirscha, ktorý nás opustil len prednedávnom vo veku 91 rokov, nájdete na tomto odkaze.

Skenovanie v súčasnosti

V modernom svete je skenovanie neodmysliteľnou súčasťou každodenného života. Nemáme na mysli len toho pracovného, ale taktiež súkromného. Samozrejme, výraznejší dopad má skenovanie dozaista na oblasť práce a podnikania. Umožňuje nám totižto rozmnožovať a zhromažďovať kvantá informácií bez čo i len menších problémov.

Ploché skenery

Ploché skenery patria v súčasnosti k najbežnejšie používaným skenovacím zariadeniam v kanceláriách a domácnostiach. Optické skenovanie obrázkov, textu, ručne písaných dokumentov alebo rôznych objektov s ich prevedením do digitálnej podoby sa stalo široko dostupným po roku 1990. Ploché skenery sa občas označujú aj ako „reflexné“, keďže fungujú na princípe svietenia bielym svetlom na skenovaný objekt a následného čítania intenzity a farby svetla, ktoré sa od neho odráža.

Skenovanie

Zdroj obrázka: freepik.com

Skenovanie pre každého

Vo vnútri našej firmy si veľmi dobre uvedomujeme, že nie každý si môže dovoliť vlastniť skenovacie zariadenie na súkromné účely. Práve preto nájdete v našej širokej ponuke tlačiarenských služieb aj možnosť využitia skenovania. A tým nemyslíme len klasické farebné a čiernobiele skenovanie od formátu A6 až do A3+, ale taktiež veľkoformátové skenovanie s vysokým rozlíšením do šírky až 914 mm a dokončovacie práce, akými sú archivácie obsahov na CD, DVD a USB kľúče.

 

Zdroje obrázkov: wikipedia.org, freepik.com, vlastné spracovanie