Ani sme sa nenazdali a Vianoce už opäť klopú na dvere. Urobiť ich pre niekoho pamätnejšími môžete osobnejším prejavom - zabaliť darček, napísať naň venovanie, alebo poslať vlastnoručne vyrobenú pohľadnicu. Naše návody na milé a zábavné vianočné pozdravy sú vám k dispozícii.
Zelené 3D stromčeky z papiera nalepené na vianočnej pohľadnici.

Elektronizácia tradičných papierových médií sa nedotkla len kníh, novín, či časopisov, ale online podoby sa dočkali aj priania šťastných a veselých sviatkov. Pri tej širokej škále interaktívnych multimediálnych možností, ktorými sa dnes dá popriať pokojné prežitie Vianoc sa nemožno čudovať, že tradičná forma papierovej pohľadnice, ktorú si nájdete ráno v schránke je už skôr výnimkou.
Pri troche kreativity a úsilia však môžete papierovým vianočným pozdravom prinavrátiť význam tým, že ich sami vyrobíte. Takýto prejav snahy a osobného záujmu určite polichotí všetkým vašim adresátom a urobí ich sviatky hoci len o malý kúsok príjemnejšími.
Prinášame vám niekoľko nápadov, ako na to.

Stromček z čipkovanej stužky

Potrebovať budete dva druhy tvrdého farebného papiera - biely a červený (červený môžete nahradiť i textíliou), stredne širokú bielu čipkovanú stuhu, drobné farebné samolepiace trblietky v tvare drahokamov, lepidlo a nožnice.

Začnite tým, že z bieleho papiera vystrihnete obdĺžnik požadovanej veľkosti pohľadnice. Z červeného papiera potom vystrihnite druhý obdĺžnik, s oboma stranami kratšími o 2 cm od bieleho. Jeho priložením presne v strede na biely obdĺžnik tak vznikne dojem pasparty, z každej strany širokej 1 cm. Obdĺžniky zlepte dohromady.

Zo stužky odstrihnite pásik dlhý asi 90% výšky červeného obdĺžnika a prilepte ho zvisle v strede. To bude “kmeň” stromčeka. Jeden koniec pásika by mal úplne priliehať k spodnému okraju, druhý zostáva kúsok od horného. Potom vezmite zrolovanú stuhu, jej odstávajúci koniec prilepte k hornej časti stromčeka a postupne rozširujúcim sa cik-cak spôsobom stuhu opatrne prilepujte smerom nadol: malý kúsok stuhy potiahnite zľava doprava, prilepte, zohnite a dlhší kúsok ťahajte v rovnakom uhle sprava doľava. Opäť zohnite a prilepte.

Keď sa dostanete až nadol, stuhu potiahnite horizontálne zo strany na stranu, čím vznikne spodná podstava, a pokračujte opäť cik-cak spôsobom opačne, teda zdola nahor. Vyplníte tak medzery a stromček bude súmerný. Skončíte na špici, kde stuhu odstrihnite a koniec prilepte. (Ak používate namiesto červeného papiera textíliu, stužku môžete i našiť. V tom prípade je zrejme lepšie textíliu prilepiť k bielemu obdĺžniku až po našití stuhy.)

Na záver poproste deti aby stromček ozdobili samolepiacimi trblietkami.

Stromček na vianočnom pozdrave vyrobený z čipkovanej stužky.

Stromček z textílie

Obmenou prvého návodu je vytvorenie celého stromčeka z textílie. Potrebovať k tomu budete viac farebných kúskov látky, ideálny je tenký filc, ihlu, bielu niť, nožnice, lepidlo a papier na vytvorenie šablón.

V úvode si na papier nakreslite jednoduchý tvar stromčeka, malé vzory krúžkov (vianočné gule) a hviezdičiek, ktoré budú stromček zdobiť. Vzory vystrihnite a obkreslite na filc - stromček na zelený, hviezdy na žltý, oranžový a biely, malé krúžky na ostatné farby. Následne tvary vystrihnite aj z textílií.

Vezmite ihlu s bielou niťou a pozdĺž vonkajších kontúr stromčeka vyšite obyčajným stehom jednoduchú líniu lemujúcu celý okraj. Následne, spoločne s deťmi na stromček prilepte ozdoby a potom celý výtvor opäť nalepte na biely obdĺžnik veľkosti pohľadnice. Okolo stromčeka môžete pridať tvary podľa fantázie - žltú kométu, biele snehové vločky, prípadne rukavicu alebo červenú santaclausovskú čižmu.
Dieťa lepí vianočné ozdoby na textilný stromček.

Vejárovitý stromček v ohybe otváracej pohľadnice

Materiál pre realizáciu tohto návodu tvoria štyri hárky papiera veľkosti A5 týchto farieb - zelená, hnedá, žltá a biela, hrubý modrý papier taktiež veľkosti A5, k tomu lepidlo, nožnice, pravítko a ceruzka.

Modrý papier bude tvoriť základ otváracej pohľadnice, preto ho presne v polovici priečne preložte. Zelený papier preložte harmonikovým spôsobom po dĺžke. Šírku harmonikového záhybu môžete zvoliť 0,5 cm. Formát A5 má rozmery 14,8 x 10,5 cm, čiže vám po zohnutí v ruke zostane pásik  rozmerov 14,8 x 0,5 cm s približne 20 až 21 harmonikovými záhybmi. Nastrihajte ho po dĺžke na veľkosti 4,8 cm, 4 cm, 3 cm, 2 cm a 1 cm.

Z hnedého papiera vystrihnite štvorec 3 x 3 cm. Zložte ho na polovicu a potom aj strany smerom dovnútra asi 0,5 cm. Mali by ste dostať tvar podobný knižnému obalu so záhybmi 0,5 cm, 1 cm, 1 cm, 0,5 cm. Vnútorné záhyby teraz prilepte dovnútra, symetricky presne do stredu a k okraju modrého podkladu. Toto bude “kmeň” stromčeka, po roztvorení pohľadnice vystupujúci do priestoru. Zahnutia pohľadnice a hnedého papiera smerujú navzájom opačným smerom a po roztvorení vzniká akoby hranatý tunel.

Zoberte najdlhší zo zelených harmonikových pásikov (4,8 cm) a prilepte ho, zatiaľ iba na ľavej strane (!) pohľadnice, tesne nad “kmeňom” tak, aby sa harmonika otvárala spolu s pohľadnicou. To isté urobte graduálne s ostatnými pásikmi a vždy prilepte len ľavú stranu. Hore nechajte miesto pre hviezdu.

Pohľadnicu položte ľavou stranou nadol a na všetky pravé strany zelených papierov rýchlo, ale opatrne naneste lepidlo. Zatvorte pravú stranu pohľadnice a celú ju zaťažte kým lepidlo zaschne.
Deti nechajte pod dozorom zo žltého papiera vystrihnúť hviezdu na vrch stromčeka, z bieleho zase snehové vločky a pohľadnicu spoločne dodekorujte.
Vnútorná strana vianočnej pohľadnice s vyrobeným papierovým 3D vejárovitým stromčekom.

3D stromček

Iný priestorový stromček, tentoraz umiestnený na čelnú stranu otváracej pohľadnice vytvoríte ľahko z čistého, alebo dekoračného papiera.

Z papiera farby kontrastujúcej s podkladovou farbou pohľadnice vystrihnite päť štvorcov s dĺžkami strán 4 cm, 6 cm, 8 cm, 10 cm a 12 cm. Všetky štvorce preložte na polovicu a uložte ich pred seba otvorenou stranou k sebe. (Tip: pôsobivý efekt dosiahnete použitím pásikového alebo šrafovaného papiera. Aby na výslednom stromčeku smerovali línie pásikov do strán, ich prvé preloženie musí byť vertikálne.) Na každom z, teraz už obdĺžnikov, uchopte ľavý horný roh a preložte ho smerom dovnútra, presne do stredu. To isté zopakujte s pravými rohmi. Mali by ste mať pred sebou päticu v strede otvorených, mierne von vystupujúcich trojuholníkov.

Z papiera rovnakej, alebo komplementárnej farby vystrihnite hviezdu a nalepte ju k hornému okraju čelnej strany pohľadnice. Hneď pod ňu nalepte najmenší z trojuholníkov. Potom do už prilepeného trojuholníka pridajte ďalší, v poradí druhý najmenší trojuholník. Nalepte ho tak, aby jeho vrchol spočinul v prvom trojuholníku a vertikálne otvory medzi stranami tvorili symetrickú zvislú líniu. To isté zopakujte so zvyšnými tromi trojuholníkmi.
3D stromček z papiera nalepený na vianočnom pozdrave.

Jednoduchý stromček z nalepených farebných pásikov

Tento postup je ideálny, ak chcete vyrobiť vianočný pozdrav z papiera a čo najviac zapojiť i najmenších pomocníkov.
Stromček bude pozostávať z nastrihaných pásikov papiera rozličných farieb, základne na spodnej strane a hviezdy na vrchole. Pásiky stačí nastrihať na rovnakú šírku a rôzne dĺžky. Prvú nechajte deti na pohľadnicu nalepiť základňu, nad ňu najdlhší z pásikov a ostatné potom postupne podľa dĺžky až k vrcholu. Pásiky, môže ich byť 20 - 25, by pritom mali byť lepené mierne asymetricky, pri pohľade z boku môžu pripomínať starý latkový plot. Hviezdu prilepte na záver na vrchol stromčeka. Ak chcete, môžete pridať farebné darčeky.

Trojrozmerná guľa

I na vytvorenie tohto jednoduchého, ale pôsobivého ornamentu vám postačia iba farebné papiere, nožnice, lepidlo a kružidlo.
Zo štyroch farebných papierov podľa vašej voľby vystrihnite kruhy s priemerom 7 - 8 cm. (Ak máte po ruke nastaviteľný dierovač, môžete ho použiť a ušetriť tak čas.) Počet je taktiež na vás - čím viac ich bude, tým bude výsledok kompaktnejší, no o to viac bude i lepenia. Jeden z kruhov prilepte do stredu čelnej strany pohľadnice. Na vrchol kruhu prilepte menší čierny obdĺžnik a z jeho stredu potom až k hornému okraju pohľadnice aj tenký čierny pásik. Tieto dva kúsky papiera predstavujú závesný mechanizmus vašej vianočnej gule. Alternatívne ich môžete aj nakresliť.

Všetky farebné kruhy preložte na polovicu. Prvý prilepte jednou polovicou zvisle presne na kruh, ktorý je už na pohľadnici. Druhý prilepte rovnakým spôsobom na prvý. Takýmto vejárovitým spôsobom pokračujte až dokonca, kým miniete všetky farebné kruhy. Záverečný kruh prilepte opäť aj ku kruhovému podkladu.

5 minútová pohľadnica

Z farebných tvrdších dekoračných papierov s vianočnou potlačou alebo fotkou vystrihnite tri trojuholníky. Mali by byť rovnoramenné, s dlhými bočnými stranami  a o dosť  kratšou podstavou. Preložte ich po dĺžke v strede. Vzniknutým ohybom ich prilepte alebo prišite na pohľadnicu. Nad každý stromček pridajte hviezdu a okolo snehové vločky, prípadne vlastnoručný vianočný text.

Rýchly stromček

Pekný vianočný pozdrav môžete spolu s deťmi ľahko vytvoriť preložením zeleného farebného papiera na polovicu. Hornú polovicu papiera obstrihajte do tvaru stromčeka (ako keby ste sa pozerali na pravú stranu stromčeka). Stromček potom môžete dozdobiť nakreslenými ozdobami, odtlačkami prstov, alebo farebnými nálepkami, či trblietkami.
Vianočná pohľadnica v tvare stromčeka vyrobená z papiera.

Origami hviezda

Na pohľadnicu môžete prilepiť aj veľmi efektnú origami hviezdu. Skladá sa z papiera tvaru pravidelného päťuholníka. Päťuholník si môžete vytvoriť v grafickom programe, stiahnuť z internetu, obkresliť podľa šablóny alebo sami narysovať a následne vystrihnúť. Dĺžka strán by mala byť zhruba 12 cm a vzdialenosť vrcholov od stredu asi 9 cm.


Postup v krokoch:
1.    Päťuholník položte krajšou stranou nadol.
2.    Preložte ho na polovicu v každom z vrcholov.
3.    Umiestnite ho opäť pred seba jedným z vrcholov nahor. 
4.    Spodnú stranu preložte nahor tak, aby oba spodné vrcholy spočinuli na už preložených líniách vychádzajúcich z bočných vrcholov.
5.    Znovu otvorte, päťuholník postupne otáčajte v jednom smere a preloženia zopakujte pre každú zo strán.
6.    Päťuholník opäť umiestnite pred seba jedným z vrcholov nahor. 
7.    Ľavú spodnú stranu preložte presne pozdĺž záhybu, ktorý ste vytvorili v kroku č. 5. Potom dolný roh práve preloženej časti mierne podvihnite a zároveň, opäť pozdĺž záhybu vytvorenom v kroku č. 5, preložte aj spodnú stranu päťuholníka. Na nový záhyb výrazne pritlačte prstom.
8.    Znovu otvorte a postupnou rotáciou päťuholníka o 1/5 zopakujte krok č. 7 pre každú stranu.
9.    Otvorený päťuholník uchopte a mierne ho prstami oboch rúk stlačte do seba. Prstami môžete mierne pohýbať, aby všetky strany a vrcholy presne do seba pohodlne zapadli a vytvorili tvar hviezdy.
10.    Hviezdu otočte, položte pred seba krajšou stranou k vám a jedným cípom nahor.
11.    Pravý roh najvrchnejšej vrstvy papiera preložte presne na stred celého útvaru. Potom rovnako preložte všetky ostatné rohy.
12.    Hviezda je hotová, stačí ju prilepiť.

Všestranné gombíky

Pohľadnicu položte horizontálne a nájdite do 10 kusov menších červených, zlatých a strieborných gombíkov. Prišite, alebo prilepte ich na pohľadnicu v rôznych vzdialenostiach od horného okraja, no nie viac ako do polovice. Tesne nad každý gombík čiernou fixkou prikreslite malý plný obdĺžniček a z neho kolmú čiaru až k hornému okraju. Nad niektoré z týchto novovzniknutých vianočných gúľ môžete prilepiť malé mašličky. Do spodnej polovice napíšte vianočný slogan.

Kombináciou gombíkov a tenkého bieleho motúzika alebo vlneného vlákna môžete ľahko na vianočnom pozdrave vytvoriť aj soba. V strede dolnej polovice horizontálne orientovaného papierového podkladu pohľadnice prišite červený gombík. To bude sobí nos. Okolo neho vytvorte z motúzika tvar širšej kvapky, čo bude obrys hlavy. Spodná časť kvapky prechádza popod nos, v jej hornom vrchole vytvorte malú horizontálnu mašličku - to budú uši. Motúzik prilepte. Zvyšné konce motúzika taktiež prilepte a to vo vlnitých líniách smerujúcich do strán a mierne nahor. Popod všetky vlny parohov umiestnite červené alebo strieborné samolepiace flitre, to budú ich ozdobné gule. Fixkou dokreslite oči mašličku guliam na parohoch a pridajte nápis “Veselé Vianoce”.
Vianočná pohľadnica ozdobená z gombíkov, ktoré vyzerajú ako vianočné ozdoby na šnúrkach.

Odtlačky prstov

Každý člen rodiny si namočí palec v bledohnedej vodovej, alebo temperovej farbe a urobí na bielej pohľadnici odtlačok prsta. Týmto sobím hlavám sa následne prikreslia oči, červené nosy a parohy. Každý môže k svojmu odtlačku pridať aj niečo pre neho špecifické - motýlika, náhrdelník, okuliare, slúchadlá a podobne.

Obdobnou technikou sa dá vytvoriť aj celý sobí záprah. Dva tmavohnedé odtlačky - jeden horizontálny, druhý hneď vedľa takmer vertikálny - tvoria trup a telo soba. Prikresliť je treba nohy chvost, uši, oči, nos a parohy. Niekoľko sobov v rade za sebou je možné spojiť do záprahu a na jeho konci pridať sane so Santom (tri červené odtlačky vystihujúce polohu v sede, dokresliť bradu, tvár čiapku a konštrukciu saní).