Grafické programy, resp. editory, Adobe Photoshop, Illustrator a InDesign sa tešia medzi grafikmi mimoriadnej popularite. Práve zruční grafici a šikovné grafičky by vám o ich efektívnom využívaní vedeli rozprávať možno aj hodiny. Nasledujúce riadky vám (aj ako grafickým laikom) môžu poslúžiť ako základný návod na to, kedy a v akých prípadoch ich používať.

grafická dizejnárka s grafickým programom

Zdroj ilustračného obrázka: freepik.com

Ako si vybrať vhodný grafický program?

Zapamätajte si: V počítačovej grafike sa pod grafickým programom rozumie taký editor, ktorý umožňuje osobe vizuálne manipulovať s obrázkami alebo inými objektmi v počítači.

Pri výbere grafického programu musíte zvážiť, na akú grafiku ho budete potrebovať. Plánujete upravovať fotky, robiť web/UI dizajn či pripravovať podklady pre video? Alebo by ste chceli v grafickom editore pripravovať vektorovú grafiku – napríklad do plotrov či gravírok? S týmto všetkým, dokonca aj pri zalamovaní a sadzbe, vám ochotne pomôžu grafické programy Adobe Photoshop, Illustrator a InDesign.

grafik s grafickým programom

Zdroj ilustračného obrázka: freepik.com

Kedy použiť Adobe Photoshop?

  • Úprava fotiek
  • Príprava web/UI dizajnu
  • Tvorba podkladov pre video

Vzhľadom na to, že Adobe Photoshop je takzvaný bitmapový program, bude pre vás ideálny vtedy, keď chcete v grafickom editore upravovať fotky, pripravovať web/UI dizajn alebo tvoriť podklady pre video. Na druhej strane, netrápte sa s ním pri práci s vektormi a hŕbami textov. Každopádne, keď hľadáte spôsob, ako upraviť fotku napríklad do plagátu, alebo na foto obraz, Adobe Photoshop bude super voľbou.

Kedy použiť Adobe Illustrator

  • Príprava vektorovej grafiky
  • Plagáty, vizitky, nálepky, etikety...

Na prácu s vektormi, resp. vektorovou grafikou, je (ako) stvorený Adobe Illustrator. Veľkou výhodou vektorovej grafiky je možnosť nekonečnej editácie a zmeny rozmerov bez straty kvality. V súvislosti s tým je mimoriadne žiadaný v tlačiarenských spoločnostiach. Ich grafici ho totižto s obľubou používajú na prípravu grafiky do vyššie zmieňovaných plotrov či gravírok – napríklad pri príprave nálepiek pred tlačou. Avšak, nečakajte od neho prílišnú pomoc pri bitmapových úpravách a zalamovaní textu.

Kedy použiť Adobe InDesign?

  • Zalamovanie a sadzba
  • Tlačoviny s väčším obsahom textu - leták, brožúra, časopis...

No a netreba zabúdať ani na Adobe InDesign, ktorý perfektne poslúži pri práci s hromadou informácií, predovšetkým textu. Skvelým príkladom je zalamovanie a sadzba v spojitosti s viacstranovými dokumentmi. Síce vám nepomôže s tým, ako vyššie zmieňované grafické programy, no ak budete potrebovať zalamovať napríklad letáky, môžete smelo využiť jeho služby.

Používanie grafických editorov – tip na záver

Na záver vám odporúčame, aby ste prácu v grafických programoch Adobe kombinovali a prepájali. Ako? Napríklad, grafiku, ktorú si pripravíte v Adobe Photoshop, môžete smelo vložiť či už do Adobe Illustrator, alebo InDesign, a pokračovať v ďalších grafických úpravách. Dúfame, že vám náš stručný prehľad o používaní jednotlivých editorov pomôže pri vašich grafických začiatkoch.

Ďalší tip - rozpoznávanie tvárí:

Ak ste fotili väčšie podujatie a fotky už máte upravené v Adobe Photoshop, máme pre vás dobrý tip na program s funkciou rozpoznávania tvárí - Picturemama.com
Prečítajte si podrobnejší návod, kde sa naučíte, ako vytvoriť prehľadnú galériu.

grafický program

Zdroj ilustračného obrázka: freepik.com

Zdroj obrázkov: freepik.com