Predzvesťou Vianoc, so svojským čarom gradujúceho očakávania príchodu Štedrého dňa, je obdobie adventu. Vtedy sa, za tónov vianočných kolied, plánuje tradičné pečenie, nakupujú darčeky a dekorujú príbytky, v ktorých potom každú nedeľu slávnostne zasvieti jedna nová adventná svieca. A sprievodcom adventom, umocňujúcim jeho atmosféru i zmierňujúcim dlhé čakanie, je dobre známy otvárací kalendár.

O tom, že nemusí byť kupovaný a obsahovať len vysoko kalorické dobroty, ale že si ho v rámci predvianočného zdobenia môžete poľahky vyrobiť aj sami, svedčia nasledujúce jednoduché návody, ako na to.

Strieborná vianočná ozdoba v tvare stromčeka

Adventný kalendár by mal obsahovať 24 malých darčekov, a teda aj rovnaký počet priehradok, vrecúšok, krabičiek alebo podobných menších oddelených priestorov na ich uschovanie. Tie by mali byť pohromade, ideálne prichytené na nejakej dekoratívnej nosnej konštrukcii, umiestnenej na ľahko dostupnom mieste. Ako materiál je možné použiť čokoľvek, od prefabrikovaných kúskov až po recyklované zvyšky produktov z domácnosti, prípadne z kancelárie.

1. Krabičky

Vhodných papierových krabičiek je bežne dostupných hneď niekoľko druhov. Ako prvé zídu na um tie zápalkové. Dajú sa k sebe navzájom prilepiť svojimi najrozmernejšími plochami v počtoch 9, 7, 5 a 3 krabičky. Vzniknú tak podlhovasté kvádrovité útvary, ktoré môžete po obvode prelepiť vianočným baliacim papierom, aby ste prekryli bočné plochy, no s výnimkou tých, kde sa krabičky otvárajú. Kvádre potom nalepte jeden na druhý – najväčší (9-článkový) nechajte naspodu, naň symetricky nalepte 7-článkový, a tak ďalej, až vznikne tvar vianočného stromčeka. Navrch môžete nalepiť vianočnú ozdobu na dekoráciu. Po jeho bočných stranách budú „schody“ vystlané baliacim papierom a na čelných stenách bude vidno len vysúvacie časti krabičiek. Na tie môžete napísať, alebo pečiatkou vytlačiť príslušné čísla od 1 do 24.

Druhým spôsobom, ako zápalkové krabičky zlepiť do tvaru stromčeka, je naplocho (čiže zlepením na úzkych stenách určených na škrtnutie) v poradí: 2 + 2 priamo na seba (to bude podstavec) a na ne smerom zdola nahor ďalších 6 + 5 + 4 + 3 + 2 umiestnite ako tehly.

Vďačným materiálom na výrobu krabičiek podľa vašich vlastných predstáv môže byť starý kartónový papier. Nakreslite si šablónu a podľa nej kartón nastrihajte a krabičky s pomocou lepidla poskladajte. Tvar kocky nie je podmienkou, ihlany a podobné telesá sú rovnako adekvátne. Dekorovať ich opäť môžete podľa vlastnej fantázie – farbami, prilepením menších dekorácií s vianočnou tematikou, či previazaním malými stuhami - no nezabudnite pridať čísla.

Tieto mini darčeky sa dajú len tak voľne rozložiť na stôl, prípadne na iný kus nábytku, zavesiť na ozdobné šnúrky i pravidelne poukladať na policu alebo krbový výklenok.

2. Rolky od toaletného papiera

Skvele zužitkovať na výrobu adventného kalendára sa dajú tiež rolky od toaletného papiera. Ich priestrannejšie vnútro dovoľuje uloženie aj o čosi objemnejších darčekov. Menšou výzvou je vymyslieť, aspoň z jednej strany, uzáver, ktorý sa bude dať pohodlne odstrániť. Môžete vyskúšať konce roliek prelepiť papiermi s vopred napísanými číslami adventných dní, prípadne ich vyplniť dekoračnou vatou, textíliou alebo podobným materiálom. Šikovnejším rukám sa iste podarí vyrobiť aj originálne viečka, čo na rolky sadnú ako uliate.

Aranžovať naplnené rolky do pôsobivej dekorácie je radosť a zábava. Na veľký kartón najprv namaľujte zelenú siluetu vianočného stromčeka. Pomocou jednej prázdnej rolky na ňu po celej ploche nakreslite 24 kružníc. Na takto vyznačené miesta potom otvorenou stranou prilepte naplnené rolky. Celý kartón vložte do rámu a zaveste na stenu. Alternatívne môžete z kartónu vytvoriť i tvar trojrozmernej strechy, 23 roliek usporiadať pod ňou ako domček a z 24-ej urobiť komín.

Rolky sa tiež dajú kompletne, vrátane otvorov, prosto prebaliť ozdobným papierom a vytvoriť tak z nich malé valcovité darčeky, umiestniteľné takmer kdekoľvek.

 

3. Papierové vrecká

Jednoduché riešenie s množstvom variácií ponúkajú obyčajné papierové vrecká. Zmestí sa toho do nich veľa, dajú sa zdobiť i dobre tvarovať. Na štandardných hnedých vreckách najlepšie vyniknú biele snehové vločky a červené hviezdičky, či mikulášske čiapky. Čísla je opäť možné napísať, nalepiť alebo pripevniť vo forme visačky. Hotové balíčky môžete uzavrieť zalomením, pričom v strede pod horným (zalomeným) okrajom sa dá urobiť dierka a cez ňu prevliecť motúz, za ktorý vrecko pohodlne zavesíte.

Adventný kalendár z papierových vreciek zavesených na konári

Vešať môžete na efektne zakrivený kus konára. Balíčky pekne ukážu aj na rovnej tyči, dočasne upevnenej v okennom výklenku. Bližšie k stene ich dostanete pomocou dekoračného drôtu natiahnutého popri nej a nestratia sa ani v blízkosti iného sezónneho aranžmánu, napríklad okolo adventného venca.

Ak nechcete, aby všetky vrecká vyzerali rovnako, niektoré z nich skráťte, viac zrolujte, vytvarujte ako mešec, alebo vymeňte za malú mikulášsku čižmu.

V prípade, že preferujete aby balíčky neviseli, ale boli skôr poukladané, uzatvorte ich bielym dreveným štipcom, pod ktorý môžete pripnúť i papierik s číslom. Ideálnym miestom na uloženie bude košík.

4. Obálky

Pointou Vianoc je tráviť čas s blízkymi, a preto ani prekvapenia ukryté v adventnom kalendári nemusia byť nevyhnutne materiálneho charakteru. Namiesto toho ich môžu tvoriť spoločné aktivity, na ktoré počas roka nezostáva priestor. Pre praktickú realizáciu kalendára to znamená, že úplne postačia listové obálky. Do nich sa uložia lístky s názvami aktivít a obálky sa prelepia samolepkami s príslušnými číslami (bežne dostupné v papiernictve). Chce to trochu plánovania a predvídavosti, aby sa nepieklo priskoro a do kina išlo na rodinný film, ale to iste zvládnete. Samozrejme, zdobeniu samotných obálok sa nekladú žiadne medze.

Hotové obálky potom pripnite na kartón vložený v starom okennom ráme z dreva, sezónne okrášlenú korkovú nástenku, či len tak, štipcami na girlandu.

Kto sa túži viac pohrať, môže si zaobstarať tenkú preglejku o rozmeroch zhruba 1 x 1 meter. Natrite ju nabielo a zatlčte do nej klinčeky tak, aby tvorili vrcholy štyroch sústredných trojuholníkov v kontúrach vianočného stromčeka (úzka podstava, dlhé odvesny). Tie potom spojte tenkým tmavým drôtom. Na tento moderný, minimalistický dizajn upevnite rovnako striedmo zdobené obálky.

Kombináciou doteraz popísaných krabičiek, roliek, balíčkov a obálok rozličných veľkostí a foriem, vzniknú nemenej zaujímavé adventné hromádky. Po doladení vašim skúseným dizajnérskym okom zaiste nadobudnú podobu atraktívnej konštelácie.

5. Zaváraninové poháre

Ďalším originálnym a dostupným produktom je pohár na zaváranie. Dá sa dekorovať mnohými metódami a pojme i väčšie predmety. Po natretí skla lepidlom a hustom obsypaní soľou vznikne efekt námrazy. Namaľovať sa dá tradičnými vianočnými farbami – zelenou, červenou, prípadne zlatým a strieborným sprejom. Pohrať sa dá tiež s viečkami – okrem prelepenia darčekovým baliacim papierom, či látkou, sa na nich budú krásne vynímať aj malé šišky a konáriky upevnené drôtom alebo lepidlom. Na očíslovanie využite mini nálepky, pri delikátnejších povrchových úpravách skla zasa motúziky s visačkami, obtočené okolo hrdla pohára hneď pod viečkom.

Rovnaké poháre sú ako stvorené na usporiadanie do zoskupení rôznych pravidelných tvarov ako stromček / pyramída, no nemenej očarujúco budú pôsobiť aj vyvážené rozostavenia pohárov rôznych tvarov. Náhradou pohárov sa môžu stať menšie keramické nádobky s ručne maľovanými číslami.

Dobrým nápadom je aj použiť len jeden veľký pohár a vhodiť doň malé plstené guľôčky, ku ktorým prilepíte lístočky so spoločenskými aktivitami. V každý adventný deň potom jednu vytiahnete.

6. Textilné vrecúška

Aj textílie prinášajú celý rad možností pre kreatívne nápady. Zakúpiť sa dajú na šnúrku sťahovacie vrecká. Použitím číselnej šablóny a trblietavého zlatého spreja ich označte číslami klasických tvarov, naplňte darčekmi a štipcami ich pripnite na dekoračný špagát. Ako pozadie použite vyšívaciu obruč s natiahnutým plátnom. Po jej okrajoch štýlom cik-cak upevnite špagát s vreckami a váš nový kalendár vystavte na viditeľnom mieste.

Červené ponožky s huňatým bielym lemom, rukavice a Santove čiapky budú lákadlom nielen pre deti. Najviac im to svedčí v okolí krbu a, na rôzne dlhých motúzoch, i zaveseným na pár starých ramienkových vešiakoch.

Adventný kalendár z textilných vrecúšok

Kto si rozumie s nožnicami a šijacím strojom, iste sa rád pustí i do náročnejšieho projektu. Môžu ním byť otvorené vrecká v tvare kornútu, prípadne obráteného kužeľa, s prišitými ručne nastrihanými číslami. Optimálnym materiálom sú filc a ľan. Kornút vyrobíte z plochého tvaru trojuholníka, kužeľ zasa ak podstavu trojuholníka nahradíte konvexným oblúkom. Aby sa vrecká dali zavesiť, môžete ich po zošití do výsledného tvaru jemne nastrihnúť.

Oveľa menej času i námahy vyžaduje prispôsobenie plátenného nástenného organizéra. Ten už oddelené vrecká obsahuje, stačí prilepiť čísla, dozdobiť čerstvou vetvičkou a zavesiť na miesto, kam dočiahnu aj najmenší členovia rodiny.

7. Kovové nádoby

Na nepoznanie sa dajú zamaskovať aj staré konzervy. Nie je problém ich po celej vonkajšej ploche prelepiť bielym papierom a ďalšia úprava je potom už len na vašej fantázii. Ak po obvode otvoru zostal ostrý okraj, mali by ste ho zatmeliť, napríklad roztaveným lepidlom z elektrickej lepiacej pištole. A keď už raz lepíte, prilepte rovno konáriky, stužky, filcové hviezdičky alebo niečo podobné. Plechovková pyramída bude vysoká a dostatočne stabilná.

Rustikálnu atmosféru dosiahnete kovovými vedierkami s rúčkou. Ich veľkou výhodou je viac možností zavesenia. Na hrubých klincoch zatlčených v starej lakovanej palete, alebo jej časti, bude vidiecky dojem ešte viac umocnený. Pre prístup z viacerých strán môžete pripraviť nosnú konštrukciu z piatich drevených palíc zviazaných na oboch koncoch špagátom v približne 30 – 40 centimetrových intervaloch (vznikne čosi ako lanový rebrík). Na jednotlivé priečky zaveste vedierka a celú dekoráciu upevnite na stropný trám.

8. Voľne prístupné darčeky

Idea zdobenia sa dá posunúť na novú úroveň rozšírením funkcie adventného kalendára na zásobník dekoračných prvkov pre stromček. Naprieč prázdnym rámom od obrazu natiahnite viackrát špagát. Zaveste tam 24 z vašich najkrajších vianočných gúľ, vločiek, komét, anjelikov, či zvieratiek. Každý deň potom jeden člen rodiny premiestni ľubovoľnú dekoráciu na stromček.

 Vianočná ozdoba v tvare stromčeka z dreva

Spôsob prezentácie sa, samozrejme, nemusí obmedzovať na rám a dekorácie skvele vyniknú i na pozadí dreva, papiera i holej steny.

Tipy na adventné aktivity

V prípade, že vás oslovili adventné aktivity viac ako darček, no nedarí sa vám ich dať dokopy 24, tu je zopár tipov:

  • spievanie vianočných piesní pri horúcej čokoláde,

  • písanie listov Ježiškovi / Santa Clausovi,

  • návšteva vianočných trhov,

  • spoločné korčuľovanie, 

  • spoločné pečenie medovníkov,

  • čítanie si o vianočných tradíciách vo svete, 

  • pozeranie vianočných filmov,

  • zdobenie stromčeka,

  • spoločné spanie celej rodiny jednu noc v obývačke,

  • zaspievajte spoločne koledy známym cez Skype, alebo podobnú službu,

  • urobte si na večeru palacinky,

  • choďte do kamenného kníhkupectva, kúpte si knihu o Vianociach a večer si z nej čítajte,

  • vyrobte si interiérového snehuliaka,

  • choďte si pozrieť vianočnú výzdobu v meste.