Článok pre všetkých, ktorí sa chystajú zariaďovať detskú izbu.

Nálepka na stenu líška v lese.

Očakávate prírastok do rodiny, prípadne sa sťahujete do nového bytu a potrebujete zariadiť detskú izbu pre vašu ratolesť? Potom je na mieste otázka, ako izbu pripraviť tak, aby sa vášmu dieťaťu nielen páčila, ale aj aby sa v nej dobre cítilo, sladko spalo a zdravo sa vyvíjalo. 

Pozreli sme sa preto na niekoľko možností ako ozdobiť steny detskej izby, keďže modrá pre chlapca a ružová pre dievča už dávno nie sú tou správnou odpoveďou. 

1) Farby stien

Najzákladnejšou prípravou stien je jednoducho ich namaľovať. Ktoré farby vybrať a ako sa môžu prejaviť v mentálnom vývoji vášho dieťaťa? 

  • Červená farba - silná, výrazná a stimulujúca farba. Ukázalo sa, že môže dodávať deťom energiu a potenciálne zvyšovať sústredenie, avšak prílišné vystavenie červenej farbe môže u niektorých detí, najmä batoliat, vyvolávať nervozitu. Preto ju odporúčame skôr ako doplnkovú, akcentovú farbu v miestnosti, najmä ak sa snažíte vyvážiť studené farby. 
  • Zelená farba - isto si spomínate, že na školách bolo trendom túto farbu často používať priamo v triedach, či už na stenách, alebo na laviciach. Nebola to náhoda. Zelená je upokojujúca farba, ktorá vnáša do miestnosti pocit sviežosti prírody a niektoré štúdie naznačujú, že zelená farba môže vylepšiť sústredenie pri čítaní a aj zlepšiť schopnosť čítania s porozumením. Ak sa rozhodnete pre túto farbu, vášmu dieťaťu môže zlepšiť podmienky na robenie domácich úloh. Snažte sa však držať svetlejších odtieňov, čím tmavší odtieň, tým pochmúrnejšie môže izba pôsobiť. 

Zelená stena detskej izby doplnená ružovým závesom.

  • Modrá farba - stereotypne býva táto farba používaná najmä v chlapčenských izbách, no obe pohlavia môžu profitovať z toho, že sú obklopené práve touto upokojujúcou farbou. Modrá farba môže mať upokojujúce účinky najmä u detí náchylných na záchvaty hnevu, keďže podľa niektorých štúdii znižuje srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Snažte sa to však s modrou neprehnať, príliš veľa modrej, ktorá je skôr v chladnom spektre farieb, môže mať mierne depresívne účinky. Pokúste sa ju vkusne spojiť s kontrastujúcimi prvkami teplejších farieb, ako je napríklad žltá, alebo červená. 

Modré steny detskej izby s červenými a bielymi hviezdičkami.

  • Žltá farba - farba slnka, ktorá do izby vášho dieťatka prinesie veľa optimizmu a dobrej nálady. Môže mať účinky podporujúce sústredenie u detí a dokonca sa hovorí, že pomáha na lepšiu pamäť. Pozrime sa aj na negatíva žltej. Ak má vaše dieťa problémy so spánkom, môže nadbytok tejto farby ešte viac zhoršiť jeho zaspávanie, keďže privodzuje dennú atmosféru. Žltá sa veľmi dobre dopĺňa napríklad so zelenou, modrou alebo sivou farbou a pri použití spomínaných kombinácii bude detská izba pôsobiť na vaše dieťa vyrovnanejšie a príjemnejšie. 
  • Sivá farba - je výbornou kontrastnou, alebo doplnkovou farbou, ak je však použitá samostatne, môže navodzovať pocit osamelosti. Preto, ak ste sa rozhodli pre túto farbu, snažte sa použiť ju s mierou a doplniť ju teplejšími farbami. 

Sivé steny detskej izby s poličkami v tvare domčeka.

  • Ružová farba - tradične sa používa v detských izbách dievčat, ale našťastie aj tento stereotyp sa postupne odbúrava, keďže benefitovať z nej môžu obe pohlavia. Ružová je upokojujúca a podporuje pocity empatie a starostlivosti. Môže viesť deti k tomu, aby sa správali starostlivejšie a ohľaduplnejšie a to je niečo, čo je v dnešnej dobe stále viac potrebné. Problém s ružovou farbou je však najmä v tom, že sa rýchlo zunuje, najmä ak ide o jej sýtejšie odtiene. Preto ak chcete, aby vás vaše dieťa nepožiadalo po pár mesiacoch o premaľovanie stien, skúste ísť do jemnejších škál. 

Ružové steny detskej izby s malým ružovým kreslom a hračkami.

  • Fialová farba - inšpiruje k hlbšiemu premýšľaniu, citlivosti a spiritualite. Citlivé pridanie tejto farby môže pomôcť spomaliť vaše hektické dieťa a prispieť k tomu, aby sa viacej zamýšľalo nad tým čo robí. Ak je však vaše dieťa už veľmi hĺbavé a citlivé, odporúčame túto farbu skôr ako doplnkovú. 
  • Hnedá farba - zemitý tón hnedej môže pomôcť deťom cítiť sa stabilnejšie a sebaistejšie vo svojom prostredí. Funguje aj ako nádherné pozadie pre jasnejšie farby, čo umožňuje rodičom, ktorí použijú hnedú ako podklad, dať väčší priestor kreativite. Príliš veľa hnedej však môže pôsobiť tmavo, zmenšiť priestor a spôsobovať vášmu dieťaťu úzkosť, preto uvažujte viac o svetlejších odtieňoch, prípadne ju citlivo skombinujte napríklad s béžovou. 

Bledohnedá stena detskej izby doplnená tyrkysovými doplnkami.

  • Oranžová farba - preukázateľne zlepšuje komunikáciu a socializáciu detí a pomáha im byť kooperatívnejšími, extrovertnejšími a sebavedomejšími. Prehnať to s oranžovou môže, ako to už býva zvykom, spôsobiť úplne opačný efekt. Opäť odporúčame skôr jemnejšie odtiene, prípadne kombináciu so svetlejšími odtieňmi zelenej, krémovej alebo levanduľovej farby. 

2) Nálepky na stenu

Či ste si už vybrali nejakú z vyššie spomínaných farieb, alebo ste zostali pri klasickej bielej, detskú izbu vášho dieťatka môžete spestriť aj nálepkami na stenu. 

Nálepky na stenu sú šikovným a populárnym spôsobom, vďaka ktorému sa na steny detskej izby prenesú rôzne pestrofarebné scenérie, ktoré môžete prispôsobiť záujmom a koníčkom vášho dieťaťa. 

Praktickosť nálepiek tkvie aj v tom, že nie sú permanentným riešením a tak ich môžete kedykoľvek premiestniť alebo odstrániť a vaše steny zostanú čisté a neporušené. Môžete ich tak neustále aktualizovať, aby odzrkadľovali aktuálny vek a záľuby vášho potomka.

 V ponuke nájdete rôzne zvieratká, lesné alebo aj tie exotickejšie či dokonca dinosaury, ktoré sú obľúbené ako u úplne maličkých detičiek, tak aj u milovníkov prírody. 

Opica, lev, slon, had, chobotnica a pavúk ako nálepky na stene detskej izby.

Pre väčšie deti, ktoré rady utekajú do krajiny fantázie, nájdete mnohé výjavy z rozprávok a rozprávkové postavy, ako napríklad morské panny, víly, jednorožce či všakovaké príšerky. 

Nálepky na stenu detskej izby jednorožce so srdiečkami a hviezdičkami.

Malí fanúšikovia dopravných prostriedkov zase isto ocenia stenu plnú áut, lietadiel či balónov, ktorá im neraz navodí pocit dobrodružstva z cestovania, priamo v ich izbičke. 

Dopravné prostriedky a lietajúce domy ako nálepky na stenu detskej izby.

Nálepky na stenu majú veľakrát aj praktickú funkciu. Meter, na ktorý si budete zaznačovať, ako rýchlo vaše dieťa rastie, nikdy nevyzeral lepšie ako keď ho ozdobujú práve spomínané rozprávkové postavičky. 

Meter so zvieratkami ako nálepka na stenu detskej izby.

Obrovské mapy sveta, pokrývajúce celú stenu z ktorých deti získajú mnohé informácie zase plnia dekoračnú aj náučnú funkciu a vaše dieťa tak bude mať dobré základy geografie ešte pred nástupom na prvý stupeň.

Nálepka na stenu detskej izby mapa sveta.

Samozrejmosťou je aj možnosť osobného prispôsobenia nálepiek a pridania mena vašej dcéry alebo syna, napríklad na už spomínaný meter. Nálepky na stenu sú, vďaka všetkým vyššie spomenutým dôvodom, rozhodne dobrou voľbou pre vašu detskú izbu. 

Meter s personalizovaným menom Januška ako nálepka na stenu detskej izby.

3) Maľby na stenu

Výhodou malieb na stenu oproti nálepkám na stenu je to, že ich motív je takmer neobmedzený, respektíve je obmedzený iba schopnosťami a kreativitou ich tvorcu. Nevýhodou zostáva permanentnosť takéhoto diela, ktoré je odstrániteľné iba premaľovaním, alebo pretapetovaním steny. Navyše budete potrebovať šikovného umelca, ktorý vám požadované dielo zhotoví. Ak ste sami umelecky nadaní, určite zvážte aj túto možnosť, pretože takéto osobne vytvorené dielo má tiež veľké čaro a pre vaše dieťa bude jeho hodnota nevyčísliteľná. 

Nemusíte hneď tvoriť niečo komplikované, deti veľmi obľubujú steny, na ktorých je namaľovaný les, alebo hory. Pomocou steny, ktorá je pomaľovaná takouto prírodnou scenériou a za použitia kúska fantázie, sa tak mnohokrát budú cítiť, akoby sa v prírode naozaj nachádzali. 

4) Tapety

Ďalšou z možností, ako vyzdobiť detskú izbu je hravá tapeta. Na rozdiel od obyčajnej farebnej steny, alebo kombinácií rôznych maľoviek, ponúkajú tapety pestrofarebné vzorce či, podobne ako je to pri nálepkách, rôzne výjavy a postavičky. Ich nalepenie môže byť tiež pre niektorých jednoduchšie ako vymaľovanie celej izby. Toto riešenie je v porovnaní s nálepkami na stenu permanentné a tapety sa ťažšie menia alebo úplne odstraňujú, keď vás už omrzia. 

5) Tabuľová stena

Veľkej popularite sa posledné roky teší aj takzvaná tabuľová stena. Tú dosiahnete väčšinou pomocou nalepenia fólie, ktorej povrch pripomína školskú tabuľu a dá sa tak na ňu písať kriedou. Takáto fólia sa dá zohnať v rôznych veľkostiach a teoreticky ňou môžete oblepiť komplet celú stenu. My to však neodporúčame, práve kvôli už skorej spomínaným problémom, ktoré môžu spôsobiť príliš tmavé farby. Ak ju však umiestnite rozumne, stane sa krásnym a kreatívne využiteľným prvkom každej detskej izby. Dieťa si na ňu môže kresliť, písať a tiež mu na ňu môžete pripraviť každý týždeň nejaký inšpiratívny výrok.

Ak písanie kriedou neobľubujete, existujú aj verzie bielych tabúľ, na ktoré sa dá písať zmývateľnými fixkami. 

Pokreslená tabuľová stena detskej izby.

6) 3D dekorácie na stenu

Krásnym dekoračným doplnkom sú aj rôzne 3D dekorácie, ktoré sa lepia na stenu, prípadne sa vešajú zo stropu. Veľmi obľúbeným motívom takýchto dekorácii je v súčasnosti strom a nájdeme nejednu detskú izbu, kde sa v nejakej tej 3D podobe nachádza. Veľakrát je kmeň a pár konárov na jednej stene, no ďalšie zasahujú aj do priestoru a vytvárajú tak dojem naozajstného stromu priamo v izbe. Konáre na stene sa používajú častokrát ako police a na konáre vystupujúce do priestoru môžu byť jednoducho umiestnené žiarovky, čo vytvára originálne svietidlo. 

Existujú samozrejme aj jednoduchšie motívy, ako napríklad rôzne vesmírne telesá ako planéty, mesiac či hviezdy. Minimalizmus sa využíva aj pri detských izbách a ak ste jeho fanúšikom, pozrite sa aj na rôzne jednofarebné, zväčša biele, origami kolekcie zvieratiek, ktoré možno dodajú práve vašej detskej izbe ten pravý šmrnc. 

3D dekorácie hviezdičky na stene detskej izby.

7) Poličky

Aj vďaka špeciálnym typom poličiek, môžete vytvoriť v detskej izbe originálny a kreatívny priestor, kde sa budú vaše deti cítiť výnimočne. Napríklad cikcakovito umiestnené poličky, ktoré sa síce môžu na prvý pohľad zdať nepraktické, sú výbornou voľbou do mnohých izbičiek. V prípade že do takýchto políc budete chcieť umiestniť knihy, zožeňte si k nim originálne knižné zarážky, ktoré sa postarajú o to, aby knihy nepopadali aj keď sú umiestnené šikmo. 

Poličky môžete vyrobiť aj zo špeciálnych materiálov, ktoré vhodne doplnia štýl vášho dieťaťa. Ak napríklad obľubuje skateboarding, vyrobte im poličky zo starých skateboardových dosiek. 

Drevená polička v tvare rakety v detskej izbe.

8) Lezecká stena

Milujete hory či sa snáď venujete i lezeniu? Chcete týmto smerom viesť aj vaše dieťa? Premeňte jednu zo stien v jeho izbe na lezeckú stenu, pomocou chytov rôznych obtiažností. Odporúčame najmä v bytoch s vyššími stropmi, avšak pokiaľ chyty správne rozmiestnite, dostatočné obtiažnosti pre vaše dieťa sa zmestia aj na steny menšie. Dbajte však vždy na bezpečnosť, pod stenu umiestnite žinenku a nenechajte dieťa liezť bez dozoru. 

Lezecká stena v detskej izbe.

9) Plagáty 

Takmer každý z nás si prešiel obdobím plagátov. V mnohých detských, no najmä tínedžerských izbách by ste našli plagáty hudobných či hereckých idolov alebo kapiel povytrhávané z časopisov o populárnej hudbe. V dnešnej dobe sú však možnosti omnoho bohatšie a plagáty sa dajú zohnať na každú tému. Okrem už spomínaných idolov tak vašim deťom môžete zaobstarať plagáty náučné, rôzne grafikony, alebo aj štýlové umelecké zobrazenia ich obľúbených knižných a filmových postáv. Plagáty svetoznámych vedcov a vedkýň môžu vaše dieťa inšpirovať k lepším študijným výsledkom. 

Plagáty v detskej izbe.

10) Obrazy

K obrazom vám toho netreba veľa hovoriť. Ide o jednu z najtradičnejších nástenných dekorácii. Snáď by sme len vyzdvihli dôležitosť umenia v dnešnom svete a jeho pozitívny vplyv na estetické cítenie vašich detí. Preto neváhajte a obklopte vaše deti umením už od útleho veku. A ak vaše deti prejavujú výtvarno-umelecké sklony, poskytnite im priestor, kde svoje prvé diela môžu vystaviť. 

Obraz s motýlmi v detskej izbe.

11) Nástenné svetielka

Veľmi príjemnú atmosféru môžu vášmu dieťaťu privodiť aj malé nástenné svetielka. Časté sú motívy hviezd, ale nič nepokazíte ani obyčajnými vkusnými žiarovkami. Voľte však nižšiu svetelnosť a skôr teplejšie svetlo, aby bola izbička útulná a z nadbytočného svetla ich nerozbolela hlava. 

Nezabudnite na strop! Na ten sú vhodné hlavne malé fosforeskujúce nálepky. Najobľúbenejším motívom bývajú hviezdy, pomocou ktorých viete dieťaťu sprostredkovať pocit spánku pod holým nebom. Fosforeskujúce nálepky svietia iba mierne a spánok vášho dieťaťa by nemali ovplyvniť. 

Závesné svetielka vedľa detskej postele.

12) Abeceda

Písmenká rôznych tvarov, veľkostí a materiálov sú populárnou dekoráciou u detí v predškolskom veku. Ak ich chcete naučiť rýchlo čítať, porozmýšľajte nad ich umiestnením v detskej izbičke. Či zvolíte formu nálepiek, alebo veľkých 3D modelov písmen, je na vás a na vašich možnostiach. Vhodnou pomôckou bývajú, keď symbolizujú predmety alebo zvieratá, ktoré sa na dané písmeno začínajú. 

Nech už zariadite izbu vášho dieťaťa akokoľvek, hlavné je aby sa tam cítilo dobre a bezpečne a aby sa mu v nej dobre a úspešne vyrastalo. Správne zariadená detská izba sa vryje do ich pamätí ešte na dlhé roky.