Ste dobrí v networkingu alebo sa skôr hanbíte a nadväzovanie kontaktov vo vás budí panický záchvat? Pozrite sa na naše tipy, ako strach prekonať a upevniť sieť svojich kontaktov.

Takmer všetci sme už o networkingu počuli a niektorí z nás ho pravidelne používajú ako nástroj na budovanie vzťahov a kariéry. Aké benefity networking prináša, ako sa stať lepším vo vytváraní si sietí a na čo dbať aby sme ich udržali si povieme v riadkoch nižšie. 

Biznis networkingové podujatie.

Čo to ten networking je?

Networking, alebo vytváranie sietí, zvyčajne zahŕňa stretávanie sa s novými ľuďmi, ktorí majú rovnaké povolanie, odvetvie alebo záujmy. Je dôležitou súčasťou budovania si kontaktov za účelom budovania vašej kariéry, rozvoja firmy alebo jednotlivca, výmeny informácií a ideí medzi zúčastnenými.

Profesionálne vytváranie sietí sa často odohráva v neformálnom prostredí. Môže prebiehať napríklad na rôznych podujatiach, firemných večierkoch, konferenciách, vo vašej kancelárii alebo prostredníctvom priemyselných združení. Dá sa to však urobiť aj formálne spojením sa s konkrétnymi jednotlivcami, s ktorými sa chcete stretnúť prostredníctvom e-mailu, LinkedIn alebo iných metód.

Mnohí ľudia sa networkingu obávajú. Môžu pociťovať strach zo zlyhania alebo sú jednoducho introvertní a neradi idú s kožou na trh alebo spoznávajú nových ľudí. Vyhýbať sa networkingu však rozhodne neodporúčame, pretože je to veľmi dôležitý článok v budovaní vašej či firemnej budúcnosti.

Prečo je networking dôležitý?

Využitie známostí z vašej siete kontaktov je jeden z najlepších spôsobov, ako si nájsť novú prácu alebo lepšiu pozíciu vo vašej súčasnej spoločnosti. Keďže vás vaše kontakty pravdepodobne ako-tak poznajú, môžu vám jednoduchšie odporučiť pozíciu, ktorá bude pre vás ako uliata, môžu vám pomôcť s prípravou na pohovor a taktiež vás môžu na danú rolu odporučiť zamestnávateľovi. 

Údajne až tridsaťjeden percent uchádzačov o zamestnanie nájde ponuky prostredníctvom profesionálnych kontaktov, najmä prostredníctvom odporúčaní. Networking tak môže otvoriť dvere novým príležitostiam, ktoré by inak mohli byť mimo váš dosah.

Mnoho ľudí predpokladá, že networking je užitočný iba pri hľadaní zamestnania. Účel vytvárania sietí však ďaleko presahuje hľadanie ďalšej pracovnej príležitosti.

Diváci v publiku na prednáške.

Na čo je networking dobrý?

Ako sme si povedali, networking nie je iba o hľadaní lepšej či nebodaj vysnívanej práce, to je iba vrchol ľadovca. Správny prístup k budovaniu si silnej siete kontaktov nám môže veľmi pozitívne ovplyvniť nielen pracovný, ale aj osobný život. 

Networking vám zlepší vaše sebavedomie. Čím viac relevantných kontaktov naberiete, tým sa budete v ich vyhľadávaní, ale aj  v ich spoločnosti, cítiť pohodlnejšie a sebaistejšie. Vaša sebaistota z vás bude vyžarovať a budete na ostatných pôsobiť omnoho príjemnejším a silnejším dojmom. Zvyšuje sa tak vaša šanca na vytváranie silných profesných ale aj osobných vzťahov. 

Pri správnom networkingu sa prirodzene zvýši aj vaša vizibilita, ktorá hrá mnohokrát výraznú rolu pri kariérnom postupe. Keď si vás ľudia začnú všímať, otvorí to dvere novým príležitostiam. Možno vás oslovia s návrhom spolupráce na novom projekte, vďaka ktorému dosiahnete vytúžené povýšenie, alebo vďaka konverzácii s vašimi kontaktmi prídete na riešenia problémov, ktoré dlho brzdia progres vašej firmy. Jednotlivci orientovaní na podnikanie a kariéru, ktorí sa časom prepojili, boli schopní expandovať s minimálnym úsilím vďaka novým príležitostiam, ktoré sa im otvorili prostredníctvom networkingu. Zoznámenie sa s klientami, alebo vašimi nadriadenými môžu byť odrazovým mostíkom, ktorý môže zmeniť váš život k lepšiemu.

Ako začať s networkingom? 

Zaspať ako introvert a prebudiť sa ako extrovert je nemožné. Nemôžete preto očakávať, že zo dňa na deň začnete bezproblémovo spoznávať nových ľudí ako na bežiacom páse. Vybudovanie vynikajúcich komunikačných schopností si vyžaduje čas. 

Pokiaľ ste hanblivý typ, odporúčame začať v malom. Už len vyjsť z vašej komfortnej zóny a ísť na networkingové podujatie sa dá považovať za prvý úspešný krok. Uvoľnite sa, vezmite si drink a ktovie, možno niekto osloví vás ako prvý. Pokiaľ sa tak nestane, nezúfajte, príležitosti na networking sa ešte istotne vyskytnú. 

Nápomocné na začiatok môže byť aj priviesť si so sebou priateľa, ktorý vám pomôže sa uvoľniť a nadviazať prvé kontakty. Mnohí introverti sa cítia sebaistejšie v spoločnosti niekoho, koho už aspoň trochu poznajú a ľahšie tak nadviažu nové rozhovory. 

Snažte sa v konverzácii s novými ľuďmi nájsť spoločné záujmy, takéto debaty majú tendenciu sa prirodzene rozvinúť ďalej, až napokon aj zabudnete, že ste pociťovali akúkoľvek úzkosť či strach z nadväzovania daného rozhovoru. 

Ako sa v networkingu zlepšiť?

Spoznajte svoje silné stránky. 

Najlepší spôsob, ako vytvoriť sieť, je využiť svoje prirodzené silné stránky. Na to, aby ste boli úspešný v budovaní vašej siete nepotrebujete predstierať, že ste niekým iným, práve naopak. Takýto prístup je ľahko prehliadnuteľný a mnohokrát iba zneistí vaše potenciálne nové známosti, ktoré ľahko stratia záujem o nadviazanie zmysluplného kontaktu. Popracujte preto na svojich silných stránkach a dbajte na to, aby ste ich ukázali. 

Definovanie toho, čo môžete ponúknuť a vašich hraníc vám môže pomôcť cítiť sa menej neistí, pokiaľ ide o vytváranie sietí. Keď sa cítite pohodlnejšie, je jednoduchšie vybudovať si dôveru aj s ostatnými ľuďmi.

Sústreďte sa na kvalitu, nie kvantitu.

Zabudnite na zbieranie stoviek vizitiek a telefónnych čísiel. Namiesto toho, aby ste sa stretli s čo najväčším počtom ľudí, dajte si za cieľ viesť niekoľko hlbokých a pútavých rozhovorov s hŕstkou ľudí, pokojne aj s jedným či dvoma za podujatie. Zaujímajte sa o to, čo hovoria a snažte sa nájsť čo najviac spoločných tém. 

To, že ľudia budú hovoriť o tom, na čom im záleží, vám môže pomôcť vybudovať silnejšie spojenie. Pýtajte sa veľa otázok a počúvajte. Buďte otvorení a rozprávajte aj o svojich vášňach, cieľoch a záujmoch.

A čo je najdôležitejšie, snažte sa nezabudnúť na to, o čom ste sa rozprávali. Keď sa potom ozvete vašej novej známosti, rozhodne ocení, keď nadviažete na niečo čo vám spomínala. 

Naučte sa komunikovať vašim telom. 

Popracujte na reči vášho tela, práve tá hrá významnú úlohu v tom, ako komunikujete a vytvárate svoje siete. Ak zmeníte reč tela tak, aby bola inkluzívnejšia a ústretovejšia, môžete sa stať majstrom networkingu.

Napríklad namiesto prekríženia rúk majte telo otvorené a ruky v bok. Tento nevyslovený signál pomáha budovať dôveru a ukazuje ľuďom, že ste otvorení pre spojenie. Ak máte takú možnosť, neváhajte navštíviť kurz reči tela. Keď sa ju správne naučíte ovládať, môže výrazne vylepšiť kvalitu vášho života. 

Networkujte všade. 

Čím častejšie budete networkovať, tým jednoduchšie to pre vás bude. Vyhľadávajte preto nové miesta na stretávanie. Účasť na podujatiach a nadväzovanie konverzácií vám môže pomôcť vybudovať vašu sieť, nech ste kdekoľvek.

Či už ste v kaviarni, vo fitku alebo v rade v obchode s potravinami, všade môžete nájsť príležitosť na networking. Zamerajte sa na objavovanie niečoho nového a buďte otvorení spájaniu sa s novými ľuďmi bez ohľadu na to, kde sa nachádzate.

Ľudia na bežiacom páse.

Buďte prínosom pre vašu sieť.

V networkingu nejde len o vás. V prípade, že vám ide o kvalitu vašej siete, myslite aj vy na druhých a verte, že sa vám to niekoľkonásobne vráti. Preto, ak máte vy v ponuke zaujímavý projekt alebo otvorenú pozíciu a viete o niekom z vašej siete, kto by sa na ňu hodil, proaktívne oslovte danú osobu. Zdieľajte príležitosti, ktoré viete ponúknuť, vo vašej sieti. Keď zase bude mať vaša sieť niečo pre vás, budete jednými z prvých, na ktorých si spomenie. 

Vždy majte po ruke vizitku.

Toto platí najmä v pracovnom networkingu. Ako správni skauti, buďte vždy pripravený posunúť vášmu novému kontaktu vašu vizitku. Vyhnite sa tomu, aby ste sa museli prehrabávať v kabelke alebo peňaženke, aby ste našli vizitku, alebo aby ste nestratili tie, ktoré ste získali. Majte ich jednoducho rozdelené: v jednom vrecku vaše vizitky a do druhého si ukladajte vizitky, ktoré ste získali. 

Podávanie vizitky.

Staňte sa mentorom alebo si nejakého nájdite.

Mentorstvo je jedným z najcennejších vzťahov, do ktorého môžete investovať. Neexistuje lepší spôsob, ako sa dostať dopredu a rozšíriť svoju sieť, ako tráviť čas s ľuďmi, ktorí už dosiahli rovnaké ciele.

Hoci cieľom mentorstva je riadiť merateľný pokrok, nie je to len zdieľanie rád a výsledkov. Najlepší mentori sa skutočne starajú o svojich zverencov a sú osobne zainteresovaní do ich kariéry. Skvelí mentori neberú tento vzťah ako jednostranný, ale získavajú rovnakú hodnotu od svojich zverencov.

Starší muž mentor rozprávajúci sa s mladým mužom.

Zoznamujte členov vašej siete medzi sebou.

Ako sme si spomínali, mať kvalitnú sieť nie je len o vás. Preto vám radíme, aby ste ľudí vo vašej sieti medzi sebou tak isto spájali. Môže to vytvoriť nové zaujímavé príležitosti pre nich, ale aj pre vás. Majte prehľad o tom, čo ľudia vo vašej sieti potrebujú a aké sú ich silné stránky.

Predstavte ľudí, ktorých potreby zodpovedajú silným stránkam inej osoby. Spojte napríklad svojho známeho, ktorý chce prejsť na marketingovú kariéru, s marketingovým profesionálom, ktorého poznáte, prípadne spojte vášho priateľa, ktorý hľadá nový byt s vašim realitným maklérom. 

Nezabudnite vašu sieť udržiavať.

Môžete byť majstrom každého networkingového podujatia, ktorého sa zúčastníte, ale ak nebudete vaše vzťahy udržiavať, zlyháte pri vytváraní skutočných spojení. Ľudia sú zaneprázdnení a ak sa s nimi pravidelne nespojíte, zabudnú na vás.

Najneskôr do štyridsiatich ôsmich hodín od stretnutia s niekým novým pošlite krátky e-mail, v ktorom mu pripomeniete, kto ste a o čom ste sa rozprávali. Ak tak urobíte, nadviažete s nimi spojenie a otvoríte komunikačnú linku, aby ste im v budúcnosti mohli posielať správy. 

Potom sa pokúste raz za štvrťrok nadviazať kontakt so známymi a aspoň raz za mesiac s ľuďmi, s ktorými sa snažíte nadviazať bližší vzťah.

Snažte sa byť pozorní a vaším kontaktom pravidelne blahoželať k ich sviatkom, posielať im zaujímavé články, ktoré sú relevantné k ich zameraniu alebo záujmom.