Kde sa vzal zvyk maskovať vianočné darčeky do kusu sofistikovane poprekladaného dekoračného papiera? Zostane tu s nami ešte dlho alebo ho čoskoro nahradia environmentálne šetrnejšie alternatívy?

Červeno-biely a recyklovateľný baliaci papier a vianočné darčeky.

Naoko sa balenie darčekov do ozdobného papiera javí ako zanedbateľná maličkosť. Skúste si ich však predstaviť pod stromčekom pohodené len tak, v krabiciach od výrobcu. Taký pohľad dokáže kompletne zruinovať sviatočnú atmosféru i slávnostnú náladu.

Balenie vianočných darčekov do recyklovaného baliaceho papiera.

Áno, pekne zabalené darčeky významne prispievajú nielen k zachovaniu harmónie vianočnej výzdoby, ale udržujú pri živote aj magického ducha Štedrého večera. V istom zmysle sú dokonca ústredným bodom a vyvrcholením tohto krásneho dňa - každý sa teší na moment keď na zabalenom darčeku nájde svoje meno a nedočkavo sa pustí do rozbaľovania, aby zistil čo sa v ňom ukrýva. 

Zlaté baliace papiera a stuhy.

Či už patríte k tým, ktorí sa s vervou púšťajú do trhania, alebo sa radšej potichu a systematicky prepracovávate postupným odlepovaním pásky, baliaci papier robí zážitok prijímania darčekov kompletným.

Zabalené darčeky pod vianočným stromčekom.

História

Umenie balenia predmetov z dôvodu zachovania diskrétnosti, lepšej prezentácie i z ďalších,  praktickejších pohnútok je s nami už pomerne dlho. Dve storočia p.n.l. dostávali čínski vládni úradníci finančné dary zabalené do zložených kusov hrubo spracovaného papiera z konope, bambusu a ryžových stebiel. Nazývali sa chih poh a išlo o akési predchodkyne poštových obálok.
Japonci dávali prednosť textilnému plátnu furoshiki, ktorého pôvodným účelom bolo balenie civilných šiat jednotlivých návštevníkov verejných kúpeľov, aby sa navzájom nepomiešali. 

Darček zabalený v červenej textílii japonským štýlom furoshiki.

Prvé sa objavili v 17. storočí a vyrobené boli z hodvábu i bavlny. Ich použitie sa postupne rozšírilo v obchodnom i osobnom styku, kde často slúžili práve na balenie darčekov. Furoshiki bývajú, pomocou textilných farbív, dekorované tradičnými i modernými motívmi.

Vianočný darček zabalený v látke japonským štýlom furoshiki.

Staré kórejské ľudové náboženstvá verili, že nechávať veci zabalené prinášalo šťastie a ochranu. Prvými dokumentovanými baliacimi artefaktami sú však až budhistické látkové plachty podobné obrusom používané na balenie textov sútier (14. storočie, sútra je budhistický religiózny text). Súhrnný názov pre kórejské ozdobné textílie slúžiace na balenie je bojagi. Môžu byť farbené, vyšívané alebo vyrobené technikou patchwork (veľa malých kúskov textilu zošitých do väčšieho celku). Využitie nachádzajú okrem balenia darčekov aj na prikrytie jedla, či prenos menších vecí.

Kórejske balenie darčekov v látke štýlom bojagi.

V západnom svete sa balenie predmetov, podobne ako veľa moderných fenoménov, objavilo až vo viktoriánskom Anglicku. Bolo skôr dôsledkom, alebo sprievodným javom rýchlo rastúcej obľuby tlačených vianočných pozdravov. V polovici 19-teho storočia by ste v predvianočnej ponuke anglických obchodníkov našli bohato zdobené papiere, pásky, stuhy, krabice i papierové vrecúška. Vianočné motívy doplnené spletitými ornamentami tvorili Father Christmas (predchodca Santa Clausa), vtáčiky, anjeli a zasnežené krajinky. Popularite sa tešili hlavne u vyšších spoločenských vrstiev.

Klasický farebný baliaci papier s obrázkami Santa Clausa a tučniakov.

Masovú ponuku baliaceho papiera v jeho dnešnej podobe má “na svedomí” tlačiarenská firma Hallmark. V roku 1917 sa stalo, že v ich obchode v Kansas City vypredali jemný dekoračný papier, ktorý bol v tom čase štandardom. Aby však vyhoveli pretrvávajúcemu dopytu, nechali si zo svojej tlačiarne vo Francúzsku poslať väčšie farebné hárky papiera, ktoré inak slúžili iba na ďalšie spracovanie pri výrobe obálok. Tie sa u zákazníkov stretli s veľmi pozitívnou odozvou a o dva roky už firma vyrábala papier len na tento účel. 

Rolky baliacich papierov.

Súčasnosť

Dnes je ročný objem obchodovania s baliacim papierom 3,2 miliardy dolárov. Povedané inak, i napriek rastúcemu trendu produkcie z recyklovaných materiálov, na výrobu baliaceho papiera sa každý rok údajne vytne približne 30 miliónov stromov. Podľa jedného odhadu sa len vo Veľkej Británii za jedny Vianoce spotrebuje 365 000 kilometrov baliaceho papiera (zhruba 9-krát dĺžka rovníka). 

Použité baliace papiere z darčekov.

Psychologická štúdia z roku 1992 skúmala, či toto zdanlivé mrhanie zdrojmi stojí vôbec za to. A dospela k záveru, že v istom zmysle áno - zabalené darčeky, zdá sa, spôsobujú vrúcnejší vzťah obdarovaných ľudí k veciam vo vnútri. Zabalený darček vyvoláva akúsi pozitívnu zaujatosť a prispieva k lepšej nálade i krajším spomienkam.

Vianočné darčeky.

Alternatívy

Balenie darčekov a ohľaduplný postoj k životnému prostrediu sa našťastie dajú skĺbiť. Prvým spôsobom ako na to je použiť na balenie papier vyrobený z recyklovaných materiálov. Ten je dostupný v mnohých variáciách v každom dobrom papiernictve.

Darček zabalený v hnedom recyklovanom papieri previazanom špagátom a živým kvetom.

Ak si budete chcieť klasický hnedý baliaci papier trochu skrášliť, môžete si vytvoriť vlastné pečiatky zo zemiaku. Jednoduchá klasika, do rozkrojeného zemiaku vyrežete želaný tvar (stromček, hviezdička, alebo obyčajný kruh) a nápaditá pečiatka je na svete.

Minimalistické balenie vianočných darčekov.

Posunúť vašu environmentálnu zodpovednosť ešte o krok ďalej môžete tak, že recyklovať začnete sami. Ako baliaci papier môže poslúžiť papier v čistom a zachovalom stave, ktorý už splnil svoj pôvodný účel. Skvelé sú napríklad staré noviny, lebo majú dostatočne veľký formát a často tiež zaujímavé fotografie, text alebo grafiky. Menšie darčeky sa zmestia i do stránok farebných časopisov.

Balenie darčekov do recyklovaného použitého papiera.

Výborné sú aj neporušené papierové vrecká z nákupov, pokiaľ neobsahujú logo predajcu (aj to môžete šikovne zakryť nálepkou alebo iným papierom). Po umiestnení darčeku dovnútra môžete hornú časť efektne zrolovať a prelepiť dekoračnou lepiacou páskou. Namiesto pásky môžete použiť aj dekoračnú stuhu, ktorá sa dá znovu použiť aj na ďalší rok. Darčeky môžete ozdobiť aj sušenými pomarančmi, či vetvičkami.

Darčeky ozdobené sušenými pomarančmi a vetvičkami.

Dizajnovo veľmi zaujímavé sú mapy. Textúra a detaily kartografického zobrazenia ponúkajú množstvo kreatívneho potenciálu vhodného pre viaceré typy darčekov.

Darček zabalený do starej mapy.

V neposlednom rade, už použitý baliaci papier, z ktorého ste si vy sami kedysi rozbalili darček, môže byť rovnako dobre využitý aj opakovane.
Samozrejme, nachádzajúc inšpiráciu v už spomenutých krajinách východnej Ázie, azda najideálnejšie je papier úplne nahradiť plátnom, do ktorého je potom darčeky možné baliť pri každej príležitosti.

Darčeky zabalené v textilných látkach.

Okrem farby a vzoru potlače je pri textíliách, ako estetický element podstatný aj spôsob skladania a uzatvárania. Sťahovacie plátenné vrecká disponujú jednoduchým princípom a v bode, či línii stiahnutia môžete ľahko pripnúť malú extra dekoráciu. Uzol z koncových rohov plátna dáva tiež priestor tvorivosti a rovnako tak i preväzovanie stuhou alebo povrázkom.
Naučiť sa tradičné japonské techniky viazania furoshiki sa vám určite zíde, ak to s textilnými alternatívami myslíte vážne i dlhodobo.Balenie darčekov do textílii japonským štýlom furoshiki.