Viete, ako vyrobiť domácu dezinfekciu na ruky?

Celosvetové rozširovanie nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, viedlo mnohých ľudí k hromadnému nakupovaniu a tvorbe zásob rôzneho druhu. Na zoznam najžiadanejšieho tovaru sa nedostali len trvácne potraviny, ale taktiež lieky, mydlá a rôzne dezinfekčné, antibakteriálne či čistiace prostriedky. Nedostatkovým tovarom sa zrazu stali aj antibakteriálne gély, ktoré sa však dajú pripraviť aj svojpomocne. Viete, ako vyrobiť domácu dezinfekciu na ruky?

Dezinfekcia na ruky

Zdroj obrázka: unsplash.com

Antibakteriálne gély, resp. dezinfekcie, na ruky boli už nejakú tú dobu pevnou súčasťou lekární či drogérií. V súvislosti s nimi by sa dali ľudia ešte pred momentálnym celosvetovým ošiaľom rozdeliť na akési dve skupinky. Zatiaľ čo do prvej sa radili tí, ktorí pravidelne používali dezinfekciu na ruky, aby chránili svoje zdravie, vybraní ľudia z druhej skupinky, ktorí antibakteriálnym gélom neverili, si často z tej prvej uťahovali. V žiadnom prípade však nechceme nikoho škatuľkovať, a preto sa vrátime k tomu, ako vyrobiť domácu dezinfekciu na ruky. Faktom totižto zostáva, že antibakteriálne gély patria v súčasnosti medzi najviac nedostatkové tovary.

Ako vyrobiť dezinfekciu

Zdroj obrázka: unsplash.com

Ako vyrobiť domácu dezinfekciu na ruky?

Rôzne celosvetové organizácie prízvukujú v aktuálnej situácii dôležitosť umývania rúk. Vhodným príkladom sú zástupcovia z UNICEF, resp. z fondu zaoberajúceho sa pomocou deťom, ktorí sa zhodujú na tom, že umývanie rúk môže chrániť nielen vás, ale aj vašich milovaných. K správnej hygiene rúk nepochybne patria aj vyššie spomínané antibakteriálne gély na ruky. Vzhľadom na to, že tie sa veľmi rýchlo vytratili z regálov lekární a drogérií, viacerí odborníci a lekári na čele so Svetovou zdravotníckou organizáciou vydali odporúčania a návody na to, ako vyrobiť domácu dezinfekciu na ruky. Pridali sa k nim aj mnohí šikovní ľudia z online prostredia, ktorí sa tak podobne snažia dopomôcť širokej verejnosti v boji proti celosvetovej pandémii.

Ako vyrobiť domácu dezinfekciu

Zdroj obrázka: unsplash.com

Návody, ako vyrobiť dezinfekciu na ruky

Ako sme už naznačili v predošlých riadkoch, na internete sa dá dopátrať k viacerým návodom, ako vyrobiť domácu dezinfekciu na ruky. My sme za vás, a zároveň pre vás, urobili menší prieskum, na základe ktorého sme vyskladali zoznam pozostávajúci z jednoduchších postupov, ale aj overeného a odporúčaného receptu.

Ako vyrobiť domácu dezinfekciu na ruky

Zdroj obrázka: unsplash.com

Overená domáca dezinfekcia podľa WHO

Náš zoznam začíname overeným receptom podľa WHO, teda Svetovej zdravotníckej organizácie. Jeho základom je vysoko-percentný alkohol a peroxid vodíka, ktorý narušuje DNA vírusov.

Zložky na 1 liter dezinfekcie: 830 ml vysoko-percentného alkoholu (isopropyl alkohol), 42 ml 3-percentného peroxidu vodíka, 15 ml glycerínu, 113 ml prevarenej alebo destilovanej vody

Zdroj videa: youtube.com

Alpová alternatíva receptu podľa WHO

Vzhľadom na to, že zohnať vysoko-percentný alkohol nie je také jednoduché, sme si posvietili aj na iné alternatívy. Viac než zaujímavou je tá v podaní autora by Zniev, ktorý namiesto isopropyl alkoholu použil Alpu.

Zložky: 60 ml Alpy, 3 ml 3-percentného peroxidu vodíka, 15 ml glycerínu, 113 ml prevarenej alebo destilovanej vody

Zdroj videa: youtube.com

Domáci antibakteriálny gél z 3 prísad

Naším tretím tipom je domáci antibakteriálny gél z 3 prísad od blogerky Pattrissien. Pri jeho príprave vychádzala z dostupných údajov, že je potrebné dodržať 60-percentný pomer alkoholu k ostatným zložkám, aby boli účinky dezinfekcie skutočné a nie znížené. Ako však sama uvádza, tento videonávod slúži ako inšpirácia na domácu výrobu antibakteriálneho gélu, nie však ako 100-percentne účinná prevencia pred infekčnou chorobou.

Zložky: 90 až 99-percentný alkohol, 3 lyžice aloe vera gélu, 20 kvapiek esenciálneho oleja

Zdroj videa: youtube.com

Ďalšie modifikované postupy na výrobu domácej dezinfekcie

Ďalším zaujímavým návodom na to, ako vyrobiť domácu dezinfekciu na ruky, sa pokúša širokej verejnosti pomôcť aj autor Kyo_Games. Jeho recept pripomína tie, o ktorých sme informovali o pár riadkov vyššie. Odporúčame vám prečítať si aj komentáre pod videom, v ktorých nájdete množstvo ďalších modifikácií tohto postupu.

Zdroj videa: youtube.com

Upozornenie: Vyššie uvedené videá, s výnimkou overeného receptu od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), majú informatívny charakter a nemusia 100-percentne ničiť vírusy a baktérie.

Ako správne používať dezinfekciu na ruky?

Spôsob, ako vyrobiť domácu dezinfekciu na ruky je jedna vec. Avšak, správne ju používať je už vec druhá. Pokiaľ teda nechcete vaše úsilie bezúčelne vyliať z fľaštičky, mali by ste sa riadiť overenými pokynmi, vďaka ktorým môžete dosiahnuť účinné zničenie baktérií a vírusov.

Domáca dezinfekcia na ruky

Zdroj obrázka: unsplash.com

Postup na správne používanie dezinfekcie na ruky

  1. Nastriekajte alebo naneste dezinfekčný prostriedok na ruky

  2. Dôkladne ho rozotrite na prednú stranu rúk

  3. Dôkladne ho rozotrite na zadnú stranu rúk

  4. Dôkladne ho rozotrite na prsty a medzi ne

  5. Trepte rukami do ich úplného vyschnutia

Tip: Pokiaľ sú vaše ruky príliš mastné alebo špinavé, umyte si ich najprv vodou a mydlom, ak máte takú možnosť. V núdzových situáciách a pri pobytoch vonku sa ale nebojte aplikovať antibakteriálne gély aj priamo na znečistenejšie ruky.

Ako si dezinfikovať ruky

Zdroj obrázka: freepik.com

Kedy používať dezinfekciu na ruky?

Dezinfekcia na ruky by mala predstavovať akýsi doplnkový prostriedok hygieny rúk. Síce sa budeme opakovať, no je dôležité zapamätať si, že pokiaľ máte prístup k tečúcej vode a mydlu, mali by ste zvoliť predovšetkým alternatívu umytia rúk mydlom a vodou. Každopádne, nezabúdajte na hygienu rúk najmä v týchto prípadoch.

  • Po fúkaní nosa, kašľaní alebo kýchaní

  • Po použití toalety

  • Pred a po jedle

  • Po návšteve verejných priestorov

  • Po kontakte s povrchmi vo vonkajších priestoroch

  • Po kontakte s peniazmi

  • Po manipulácii s odpadkami

  • Pred starostlivosťou a po starostlivosti o chorých, starších, mladších či deti

  • Po kontakte s domácimi zvieratami

  • Pri viditeľnom znečistení rúk

Upozornenie: V tomto prípade však nemožno opomenúť ani skutočnosť, že na základe prijatých opatrení Ústredného krízového štábu SR a vlády SR musí byť v obchodoch zabezpečená povinná dezinfekcia rúk alebo jednorazové rukavice pri vstupe. V spojitosti s týmto nariadením odporúčame majiteľom a prevádzkarom rôznych obchodov, aby si zaobstarali upozornenia pre zákazníkov v podobe nálepiek.

Odporúčanie na záver

Síce veríme, že sme vám v predošlých riadkoch poskytli množstvo spôsobov, ako vyrobiť domácu dezinfekciu na ruky, no pokiaľ sa vám náš zoznam náhodou máli, nemusíte ihneď rezignovane vešať hlavu. Na internete nájdete omnoho viac návodov ako v našom článku. Stačí si len otvoriť Google alebo YouTube, napísať „ako vyrobiť dezinfekciu na ruky“ alebo „ako vyrobiť domácu dezinfekciu na ruky“, a ďalšie kreatívne nápady vám padnú akoby do náručia. Tak či onak, prajeme vám veľa síl aj v tomto období, aj v tom nadchádzajúcom. Okrem toho, nezabúdajte, že správnou hygienou chránite nielen vás, ale taktiež vašich blízkych.

Náš tip: Ak si však predsa len netrúfate na žiaden zo spôsobov, ako vyrobiť domácu dezinfekciu na ruky, radi vám pomôžeme. V našej ponuke produktov súvisiacich s ochorením COVID-19 totižto nájdete nielen dezinfekčné prostriedky na ruky, ale taktiež na povrchy.

 

Zdroj obrázkov: freepik.com, unsplash.com

Zdroj videí: youtube.com