Pre vznik geniálneho priemyselného dizajnu nie je nutný ani vysoký rozpočet, ani zložité technické spracovanie. O tom, že dlhodobá funkčná užitočnosť môže byť sprevádzaná aj výraznou jednoduchosťou prevedenia, najlepšie svedčia príklady ako príbor, alebo princíp ručného otvárania plechovky s nápojom. Objektom, ktorý neprestáva fascinovať a skvele dokladuje, ako málo stačí na to, aby premyslený dizajn dobyl svet, je aj spinka na papier.

Spinky

Minulosť

Potreba zopnúť dohromady kopu na sebe naskladaných papierov sa objavila už v dávnejšej minulosti. V stredoveku na tento účel slúžila stuha prevlečená cez paralelné zárezy v ľavom hornom rohu papierov. Problémom tejto „väzby“, ako i neskoršej alternatívy v podobe prepichnutia papierov dlhým špendlíkom v tvare „T“, bolo, že papiere sa poškodzovali.

Ideálnejšie by bolo riešenie, ktoré by papier nielen nepoškodzovalo, ale bolo by aj lacné, pevne a bezpečne by držalo pokope i hrubšiu sadu papierov a ľahko by sa ním manipulovalo. Keď priemyselná revolúcia 19. storočia priniesla prvé „vývojové centrá“ a masová výroba poskytla možnosť rýchlej experimentácie priamo na trhu, s novými nápadmi sa roztrhlo vrece. A pomerne krátko nato vysvitlo, že na daný účel je vhodný, určitým spôsobom stočený kus drôtu.

Zospinkované papiere

Ako však drôt sformovať tak, aby spĺňal všetky zmienené požiadavky a aký drôt vôbec použiť? Víťaznou formou, po viac ako storočí úspešného používania po celom svete, sa javí jeden z prvých a nikdy nepatentovaných dizajnov. S istotou možno povedať, že spinka oválneho tvaru od britskej firmy The Gem Manufacturing Company, trikrát pozdĺžne symetricky zohnutá tak, aby pichľavé konce drôtu neprečnievali, obstála v skúške času. Po prvýkrát sa pravdepodobne objavila už okolo roku 1880. Pôvodca originálneho vzoru nie je známy, no nárokovali si ho viacerí, medzi nimi i známy polyhistor viktoriánskej éry Herbert Spencer.

Prvý model patentovaný v Európe (1899) i Amerike (1901) bol podľa vzoru nórskeho vynálezcu Johana Vaalera. Tomu sa, tak trochu neprávom, zvykne pripisovať i autorstvo spinky, no ide skôr o čosi ako nórsky národný mýtus. Prispelo k nemu to, že v čase okolo roku 1900 neexistoval ešte v Nórsku systém patentov. Vaaler preto prvý patent získal v Nemecku, čo mu pridalo na popularite. Ďalším faktorom, pre ktorý je aj spinka v Nórsku symbolom národnej súdržnosti, bolo jej nosenie v období okupácie krajiny nacistami. Tí totiž zakázali nosenie akýchkoľvek odznakov s nórskymi národnými insígniami, a tak začali nórski patrioti namiesto nich nosiť na šatách pripnuté spinky. Pred budovou Vysokej školy obchodu v meste Sandvika neďaleko Osla stojí dnes dokonca niekoľkometrová socha v podobe spinky.

Spinky vysypané na papieroch

Od tých čias prešiel tento všedný-nevšedný predmet mnohými obmenami tvaru, veľkosti a materiálov. Populárne vylepšenia predstavujú vrúbkovaný drôt znižujúci šmykľavosť, dizajn zvaný „sova“ bez ostrých koncov a trojuholníkový tvar pre ľahšiu manipuláciu. Vo svojej klasickej forme ale spinka pretrvala ako pripomienka nadčasovosti dômyselného industriálneho dizajnu.

Ak sa Vám však zunoval klasický dizajn spinky, momentálne je možné kúpiť spinky od výmyslu sveta. Medzi moderné dizajny patrí napríklad auto, lietadlo, bicykel, srdiečko, hviezda, slnko, žiarovka, motýľ, plameniak, alebo dokonca lodička.

Spinky v tvare lietadla a dámskej lodičky

Vlastné vylepšenia

Denne používané štandardné spinky nemusia byť vôbec nudné a ponúkajú priestor na viacero vylepšení. Jednoduchým ohnutím vonkajšieho oválu sa dajú napríklad sformovať do tvaru srdca. Spinku treba ohnúť presne v strede celistvej vonkajšej línie (medzi dvoma vonkajšími ohybmi) o trochu viac ako 90 stupňov. V mieste nového ohybu bude dolný vrchol srdca. Odstávajúcu časť vonkajšieho oválu následne zasuňte pod vnútorný ovál a z dvoch pôvodných ohybov tak vzniknú horné vrcholy srdca. Tretí pôvodný (najvnútornejší) ohyb bude slúžiť na ľahšiu navigáciu pri zasúvaní a po aplikácii bude skrytý pod papierom. Takéto srdce môže potom slúžiť nielen na spínanie, ale aj na pripnutie romantických odkazov.

Vyrobené srdiečko zo spinky

Vyrobená srdiečková spinka v zošite

Ak vám zostali nazvyš kúsky ozdobnej tkaniny, môžete z nich ku spinkám prirobiť mašle. Takto nájdu vyžitie ako trvalé záložky, napríklad v kuchárskej knihe. Najprv sformujte z pásiku textílie malú mašľu, potom z ďalšieho pozdĺžneho kúska malé „prevísajúce konce“, ako pri skutočnej mašli. Oba kúsky materiálu k sebe v strede prilepte. V mieste tohto zlepeného stredu mašľu priložte ku druhému (nie vnútornému, ani úplne vonkajšiemu) ohybu spinky a upevnite obtočením tenkého drôtu. Celé upevnenie nakoniec prekryte tenkým kúskom látky, ktorý vzadu opäť prilepíte. Keď nebudete mať práve kreatívnu chvíľku a čas na lepenie, môžete zaviazať peknú mašľu na väčšiu spinku a pekná záložka je na svete.

Ružová mašľa uviazaná na spinke ako záložka

Vizuálna pomoc na ceste k dobrým návykom

Autor knihy o sebarozvoji James Clear vo svojej knihe Atómové návyky spomína príbeh bankového obchodníka menom Trent Dyrsmid. Ten sa údajne stal úspešným vďaka motivačnej stratégii, v ktorej zohrali kľúčovú úlohu práve spinky.

Dyrsmid mal na stole dve nádoby – jedna obsahovala 120 spiniek a druhá bola prázdna. Hlavnou náplňou Dyrsmidovej práce bolo predávať bankové produkty, najčastejšie cez telefón. Aby v tejto činnosti vytrval, po každom vykonanom telefonáte premiestnil jednu spinku do prázdnej nádoby. Jeho denný limit bol premiestniť ich všetkých 120.

Po roku a pol práce v tomto tempe predal Dyrsmid bankové produkty za 5 miliónov dolárov. Prečo jeho stratégia fungovala? Lebo, aspoň podľa autora knihy, úspech je výsledkom neustáleho poctivého opakovania fundamentálnych princípov. A aby sa táto rutina nezunovala, je potrebná istá vizuálna pomoc. Presúvanie spiniek medzi nádobami je súčasne pripomienkou, že treba začať a prácu neodkladať, okamžitým dôkazom pokroku, ako aj prostriedkom kontinuálnej, kumulovanej motivácie v krátkodobom i dlhodobom horizonte.

Chcete urobiť 100 drepov denne, alebo sa uistiť, že vypijete 8 pohárov vody. Stačí vám jedno balenie spiniek, dva poháre na viditeľnom mieste a môžete začať.

Viacúčelová pomôcka

Že spinka sa dá použiť na množstvo ďalších vecí je jasné každému, kto ju aspoň raz držal v ruke. Tu je len zopár tipov pre inšpiráciu:

  • zopnutie lemu na textílii, alebo aj na šatách,
  • odkôstkovanie čerešní, stačí rozvinúť vonkajší koniec pre ľahšiu manipuláciu,
  • uzatvorenie roliek baliaceho papiera,
  • výroba núdzového krúžku na kľúče,
  • počiatočné natrhnutie produktových obalov pri otváraní,
  • ako háčik na uchopenie delikátnych vecí, napríklad vyfúknutého vajíčka pri farbení,
  • zopnutie bankoviek,
  • prerazenie otvoru zaschnutého lepidla,
  • namiesto odpadnutej pôvodnej časti uchopenia zipsu,
  • výroba kreatívnych náramkov s deťmi,
  • označenie konca a jednoduchší prístup k lepiacej páske,
  • vešanie obrázkov a dekorácií,
  • zopnutie dierovaného papiera – prevlečením gumičky cez diery a zaistenie spinkou.

Spinky uchytené na baliacom papieri

Clippy

I napriek zjavnému fenomenálnemu úspechu spinky ako kancelárskej potreby, našiel sa jeden jej prerod, ktorý neskončil veľmi slávne. Pod oficiálnym menom Clippit a prezývkou Clippy sa skrývala animovaná postavička spinky, s funkciou inteligentného užívateľského rozhrania v produktoch Microsoft Office 1997 – 2003. Interaktívna kancelárska asistentka s výrazným obočím nemala v predpísanej náplni práce nič iné, len snažiť sa empaticky pomáhať užívateľom. No keďže bola optimalizovaná pre prvé použitie a o svoje rady sa delila pričasto a opakovane, nestretla sa s pochopením.

Javila sa skôr ako otravná a nezriedka budila v užívateľoch i hnev. Vyskočila by napríklad v dokumente MS Word pri každom písaní slova „Drahý“ v úvode textu, s hláškou „Zdá sa, že píšete list, potrebujete pomoc?“

Podľa odborníkov odpor užívateľov ku Clippy pramenil z toho, že k nej podvedome pristupovali ako k živej bytosti. Tá však nespĺňala ich, opäť podvedomé, očakávania o spätnej väzbe vychádzajúce z minulých interakcií so skutočnými, živými osobami. Hoci nedostatky Clippy boli zrejmé už v prvých rokoch po jej uvedení, Microsoftu trvalo dlhší čas, kým ju stiahol. Zlé jazyky ako hlavný dôvod odkladu jej konca uvádzajú, že pôvodnou manažérkou projektu bola manželka Billa Gatesa, Melinda French.

Nečakane a prekvapivo, Clippy sa v roku 2019 dočkala krátkeho návratu v podobe série „stickerov“ v chatovacej aplikácii Microsoft Teams. Firma ju ale krátko nato znovu prepustila zo svojich služieb a oznámila, že „interná polícia pre ochranu značky“ nebola jej pokusom o comeback vôbec nadšená. Priaznivci Clippy vo svojej reakcii začali petíciu za jej pokračovanie v rámci MS Teams. Čo bude nasledovať nevieme, ale pohľady profesionálnych úradníkov na túto tému, minimálne tie satirické v štýle Petra Bátora, by iste privítal každý.