COVID-19, nosenie rúšok, dezinfikovanie si rúk a mnoho ďalšieho. To sú témy, ktoré v súčasnosti hýbu svetom, menia ho na nepoznanie a dokážu rozhádať snáď aj najlepších priateľov či rodinných príslušníkov. Názory na epidemiologické opatrenia, nielen na tie slovenské, sa totižto rôznia, pričom mnohí ľudia s nimi nesúhlasia a búria sa.

rúška a dezinfekcia

Majú rúška, respirátory a dezinfekcia na ruky svoje opodstatnenie? Zdroj obrázka: freepik.com

Do nasledujúcich riadkov však v žiadnom prípade nechceme ťahať politické záležitosti. Práve naopak, radi by sme sa na túto tému pozreli triezvym pohľadom. Kde je ale pravda? Veď počas uplynulých dní, týždňov, ba dokonca mesiacov nám bolo prostredníctvom médií a sociálnych sietí neprimeraným množstvom dávkovaných toľko (dez)informácií, že aj človek so zdravým rozumom a dávkou sebazáchovy si len ťažko dokáže utvoriť vlastný názor bez toho, aby ho sprevádzali čo i len drobné pochybnosti o svojom presvedčení. Ešte raz sa preto zamýšľame, kde je spomínaná pravda.

Vzhľadom na to, že v dnešnej dobe sa už takmer automaticky uverejňujú na internet, vkladajú na televízne obrazovky či púšťajú do éteru aj nepodložené a neoverené informácie, sme prirodzene nútení selektovať ich dôveryhodnosť. No a v prítomnosti mnohých hoaxov, bludov či konšpiračných teórií je to občas skutočne náročné, únavné a vyčerpávajúce. Ku ktorým názorom, vyjadreniam či odporúčaniam sa teda prikloniť?

Čo hovorí Svetová zdravotnícka organizácia?

Keďže nikto z nášho tímu nedisponuje titulom z medicíny, darmo by sme vám tlačili povestné „kaleráby do hlavy“ na základe našich presvedčení a názorov. Môžeme sa však s otvorenou mysľou pozrieť na to, čo hovorí na aktuálnu celosvetovú situáciu napríklad Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Avšak, to, či sa s jej názormi, vyjadreniami a odporúčaniami aj stotožníte, necháme už na vás.

Čo hovorí WHO na umývanie a dezinfikovanie rúk?

Ruky sú jednou z hlavných ciest prenosu choroboplodných zárodkov počas zdravotnej starostlivosti o pacientov, resp. počas kontaktu s chorou osobou. Hygiena rúk preto patrí medzi najdôležitejšie opatrenia v rámci zabránenia prenosu škodlivých chorôb a infekčných ochorení.

Pokiaľ sú vaše ruky viditeľne znečistené alebo ste práve použili toaletu, najúčinnejším spôsobom na odstránenie všetkých nečistôt je umytie rúk mydlom a vodou. Ak však nemáte viditeľne znečistené ruky, no prišli ste do kontaktu s cudzími predmetmi, resp. dbáte na pravidelnú hygienu vašich rúk, preferovaným prostriedkom je dezinfekcia na ruky.

dezinfekcia a rúška

Svetová zdravotnícka organizácia tvrdí, že pravidelná hygiena rúk môže znížiť riziko nákazy a šírenia ochorenia COVID-19. Zdroj obrázka: freepik.com

Ako si správne umývať ruky?

Problematike správneho umývania rúk sme sa síce komplexne venovali už v jednom z našich starších článkov, no pozornosť si dozaista zaslúži aj tento raz.

Postup: V prvom rade si navlhčite ruky pod tečúcou vodou a následne na ne aplikujte dostatok mydla na ich celé pokrytie. Čistenie začnite krúživými pohybmi dlaňou k dlani, pričom nezabudnite ani na priestory medzi prstami a časti za nechtami, ako môžete vidieť aj na nižšie priloženom obrázku. Po domydlení si opláchnite ruky vodou, utrite ich do papierovej vreckovky a použitou vreckovkou zastavte vodu. Vaše ruky budú tak čisté.

umývanie rúk

Svetová zdravotnícka organizácia radí, ako si správne umývať ruky. Zdroj obrázka: who.int

Ako správne používať dezinfekciu na ruky?

Cudzou nám nie je ani téma dezinfikovania rúk. V minulosti sme si totižto prostredníctvom článku posvietili na to, ako vyrobiť domácu dezinfekciu na ruky. No a dezinfekciu na ruky odporúča aj Svetová zdravotnícka organizácia. Dokonca, už dávnejšie informovala aj o spomínaných domácich návodoch na jej výrobu. Podľa vyjadrení WHO by mali byť dezinfekčné prostriedky na ruky ľahko dostupné – buď prostredníctvom dávkovačov a stojanov, alebo v malých „vreckových“ fľaštičkách.

Postup: Dezinfekčný prípravok nanášajte v takom množstve, aby ste ním mohli pokryť celé ruky. Čistenie sprevádzajte obdobným spôsobom ako v prípade umývania rúk. Na záver môžete rukami mierne potrepať, aby rýchlejšie uschli.

dezinfekcia na ruky

Svetová zdravotnícka organizácia radí, ako správne používať dezinfekciu na ruky. Zdroj obrázka: who.int

Čo hovorí WHO na nosenie rúšok?

Nosenie rúšok je súčasťou komplexného balíka preventívnych a kontrolných opatrení, ktoré môžu obmedziť šírenie určitých respiračných vírusových chorôb vrátane ochorenia COVID-19. Samotné použitie rúška však nie je dostatočné na zabezpečenie primeranej úrovne ochrany alebo kontroly zdroja. Omnoho bezpečnejšia forma ochrany je pri použití respirátora normy aspoň FFP2.

Na potlačenie prenosu respiračných vírusov by sa mali prijať aj ďalšie osobné a komunitné opatrenia. Bez ohľadu na to, či sa nosia rúška a je dodržiavaná hygiena rúk, by mali byť na zabránenie prenosu ochorenia COVID-19 z človeka na človeka akceptované aj opatrenia týkajúce sa obmedzení na fyzickú vzdialenosť osôb a podobne.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča materiály a zloženie rúška. Zdroj videa: youtube.com

Ako správne nosiť rúško?

Rúška a ochranné pomôcky môžu byť použité buď na ochranu zdravých osôb (nosia sa na ochranu pri kontakte s infikovaným jedincom), alebo na kontrolu zdroja (nosia ich infikovaní jedinci, aby sa zabránilo ďalšiemu prenosu).

Postup: Pred uchopením rúška si dôkladne umyte ruky a skontrolujte, či rúško nie je náhodou poškodené, alebo špinavé. Pokiaľ je v poriadku, nasaďte si ho tak, aby vám neodstávalo z tváre a prekrývalo nielen ústa, ale taktiež nos a bradu. Počas nosenia rúška sa vyhnite dotýkaniu sa tváre a samotného rúška. Pred jeho zložením si opäť dôkladne umyte ruky a skladajte si ho výlučne dotýkaním sa šnúrok, resp. gumičiek. Ak plánujete rúško opätovne použiť, vložte ho do čistého plastového vrecka, z ktorého ho môžete bezpečne vytiahnuť. V opačnom prípade ho dôkladne umyte a neustále majte na mysli hygienu vašich rúk.

nosenie rúška

Svetová zdravotnícka organizácia radí, ako správne nosiť rúško. Zdroj obrázka: who.int

Vedeli ste, že...

...na stránkach Svetovej zdravotníckej organizácie sa nachádza sekcia s názvom „Mythbusters“, čo sa dá voľne preložiť ako „Ničitelia mýtov“? Jej obsahom je množstvo faktov, ktoré sa týkajú ochorenia COVID-19 a tiež nosenia rúšok.

...neexistujú žiadne lieky na znižovanie rizika nákazy ochorením COVID-19 a na jeho liečenie?

Aj keď v súčasnosti prebieha niekoľko pokusov s liekmi, doteraz nie je známy žiadny špecifický liek odporúčaný na prevenciu pred ochorením COVID-19 alebo na jeho liečbu.

...vakcíny proti zápalu pľúc nechránia pred ochorením COVID-19?

Vzhľadom na to, že vírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 je nový a odlišný, potrebuje vlastnú vakcínu.

...ochorenie COVID-19 je spôsobené vírusom, nie baktériami?

Vírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, je z rodiny vírusov nazývaných Coronaviridae.

Zdroj videa: youtube.com

...antibiotiká nemôžu znižovať riziko nákazy ochorením COVID-19 a liečiť ho?

Antibiotiká totižto účinne pôsobia iba proti baktériám – nie vírusom.

...ľudia všetkých vekových skupín sa môžu infikovať ochorením COVID-19?

Vírusom spôsobujúcim ochorenie COVID-19 sa môžu nakaziť aj mladší, aj starší ľudia. Starší ľudia, obzvlášť s už existujúcimi zdravotnými problémami, ako astma, cukrovka a srdcové choroby, sú však zraniteľnejšou skupinou.

...ľudia by nemali pri cvičení a vykonávaní športových aktivít nosiť rúška?

Rúška totižto môžu znížiť schopnosť pohodlne dýchať. Navyše, vďaka potu môže rúško ​​rýchlejšie zvlhnúť, čo sťažuje dýchanie a podporuje rast mikroorganizmov.

Zdroj videa: youtube.com

...konzumácia cesnaku neznižuje riziko nákazy ochorením COVID-19?

Cesnak je síce zdravé jedlo, no v súčasnosti neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by jeho konzumácia chránila ľudí pred novým koronavírusom.

...vyplachovanie nosa soľným roztokom nie je prevenciou pred ochorením COVID-19?

Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by pravidelné vyplachovanie nosa soľným roztokom chránilo ľudí pred novým koronavírusom.

...UV lampy by sa nemali používať na dezinfekciu rúk ani iných oblastí pokožky?

UV žiarenie môže spôsobiť podráždenie pokožky a poškodenie očí.

Zdroj videa: youtube.com

...ochorenie COVID-19 sa nemôže šíriť muchami alebo bodnutím komárov?

Doteraz neexistujú žiadne informácie ani dôkazy, ktoré by naznačovali, že nový koronavírus by mohli prenášať muchy alebo komáre. Nový koronavírus je respiračný vírus, ktorý sa šíri predovšetkým kvapôčkami generovanými pri kašľaní alebo kýchaní infikovanej osoby, resp. kvapôčkami slín alebo výtokom z nosa.

...horúci kúpeľ nie je prevenciou pred ochorením COVID-19?

Normálna telesná teplota človeka totižto zostáva okolo 36,5 až 37 °C bez ohľadu na teplotu kúpeľa alebo sprchy.

...mobilné siete 5G nešíria ochorenie COVID-19?

Vírusy nemôžu cestovať v rádiových vlnách / mobilných sieťach.

Zdroj videa: youtube.com

...chladné počasie ani sneh nemôžu zabiť vírus COVID-19?

Platí to, čo v jedno z predošlých prípadov – normálna telesná teplota človeka zostáva okolo 36,5 až 37 °C bez ohľadu na vonkajšie počasie alebo teplotu.

...ochorenie COVID-19 sa môže šíriť aj v horúcom a vlhkom podnebí?

Najlepším spôsobom, ako sa chrániť pred ochorením COVID-19, je udržiavať fyzickú vzdialenosť najmenej 1 meter od ostatných a často si čistiť ruky.

...pitie metanolu, etanolu, bielidla alebo dezinfekčného prípravku nemôže znižovať riziko nákazy ochorením COVID-19 a liečiť ho?

Metanol, etanol a bielidlo sa síce môžu používať na prípravu čistiacich prostriedkov, no ich vnútorné požívanie môže byť extrémne nebezpečné! Ide totižto o jedy, ktoré poškodzujú vnútorné orgány.

Zdroj videa: youtube.com

...to, že dokážete zadržať dych na 10 alebo viac sekúnd bez kašľania alebo pocitu nepohodlia, neznamená, že nemáte COVID-19?

Najbežnejšími príznakmi ochorenia COVID-19 sú suchý kašeľ, únava a horúčka. U niektorých ľudí sa môžu vyvinúť závažnejšie formy ochorenia, napríklad zápal pľúc.

...tepelné skenery nemôžu odhaliť ochorenie COVID-19?

Tepelné skenery síce účinne zisťujú zvýšenú telesnú teplotu, no nedokážu odhaliť ľudí infikovaných ochorením COVID-19.

...dlhodobé nosenie správne nasadených rúšok nemôže spôsobiť otravu oxidom uhličitým ani nedostatok kyslíka?

Dlhodobé nosenie rúšok môže byť síce nepríjemné, no nevedie k intoxikácii oxidom uhličitým ani k nedostatku kyslíka.

Zdroj videa: youtube.com

...pitie alkoholu vás nemôže ochrániť pred ochorením COVID-19?

Časté a prílišné požívanie alkoholu zvyšuje riziko iných zdravotných problémov.

...väčšina ľudí, ktorí sa nakazia ochorením COVID-19, sa vyliečia?

Väčšina ľudí, ktorí sa nakazia ochorením COVID-19, má mierne alebo stredne závažné príznaky a môže sa vďaka podpornej starostlivosti zotaviť.

...vitamíny a minerály nedokážu liečiť ochorenie COVID-19?

Mikroživiny, ako sú napríklad vitamíny D a C či zinok, sú rozhodne osožné pre správne fungujúci imunitný systém a hrajú tiež zásadnú úlohu pri podpore zdravia a výživy. V súčasnosti však nie sú známe pokyny týkajúce sa užívania doplnkov výživy ako liečby ochorenia COVID-19.

...pravdepodobnosť šírenia ochorenia COVID-19 prostredníctvom topánok je veľmi nízka?

V domácnostiach s deťmi, ktoré sa hrajú alebo plazia na zemi, však ako preventívne opatrenie zvážte ponechanie topánok pri vchode do domu. To zabráni kontaktu s nečistotami alebo s akýmkoľvek odpadom, ktorý by sa mohol preniesť podrážkami topánok do domácnosti.

Zdroj videa: youtube.com

Záverečný rezultát

To, či s vyššie uvádzanými názormi, vyjadreniami a odporúčaniami budete súhlasiť, necháme len a len na vás a vašom slobodnom rozhodnutí a presvedčení. Čo sa týka Svetovej zdravotníckej organizácie, tá má však v prípade nosenia rúšok a hygieny rúk jasno:

„Textilné rúško môže ochrániť ostatných okolo vás. Pamätajte však, že na ochránenie seba a na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19 by ste mali dodržiavať vzdialenosť aspoň 1 meter od ostatných, umývať si ruky pravidelne a dôkladne a zamedziť dotýkaniu sa vašej tváre a rúška,“ hovorí Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

 

Zdroje obrázkov: unsplash.com, who.int

Zdroj titulného obrázka: unsplash.com

Zdroje videí: youtube.com